Ο Αγιασμός Υδάτων σε Ελλάδα και Ομογένεια

Απολυτίκιο: Ήχος α’. Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις· του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει σοι, αγαπητόν σε Υιόν ονομάζουσα· και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς, εβεβαίου του λόγου το ασφαλές. Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός, και τον κόσμον φωτίσας δόξα σοι.

Παρά το συννεφιασμένο σκηνικό του καιρού, ο εορτασμός των Θεοφανείων έγινε με λαμπρότητα και κορύφωση τον καθιερωμένο Αγιασμό των υδάτων σε όλα τα μέρη της χώρας, από τον Πειραιά μέχρι το μικρότερο παραθαλάσσιο χωριό.

Στην Αθήνα, ο Αγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε στη Δεξαμενή -στην ευρύτερη περιοχή ισχύει απαγόρευση στάσης και στάθμευσης από το πρωί και η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακοπεί την ώρα της τελετής.

Στον Πειραιά, η τελετή του Αγιασμού έγινε μπροστά από τον Άγιο Σπυρίδωνα. Στη Θεσσαλονίκη, ο Αγιασμός πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή ζώνη, στο ύψος της Αγίας Σοφίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρέστη, μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην τελετή Αγιασμού των υδάτων στην Τέλενδο. Στη συνέχεια, επρόκειτο να επισκεφθούν τη Ψέριμο και την Κάλυμνο.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρέστη στην τελετή καθαγιασμού των Υδάτων, στην Καλαμάτα.

Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος βρέθηκε, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκο, στο Καστελόριζο.
Με την ευκαιρία, ο κ. Αβραμόπουλος επρόκειτο να επισκεφθεί και το στρατόπεδο της τοπικής Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ). Θα μεταβεί επίσης, στα στρατιωτικά φυλάκια των νήσων Στρογγύλης και Ρω ενώ θα καταθέσει στεφάνι προς τιμή της Κυράς της Ρω Δέσποινας Αχλαδιώτη.

ΑΘΗΝΑ

Στην Αθήνα, ο καθιερωμένος Αγιασμός των Υδάτων έγινε όπως κάθε χρονιά πρώτα στη Δεξαμενή του Κολωνακίου και στη συνέχεια στο δημοτικό κολυμβητήριο, όπου τηρήθηκε και το έθιμο με τους κολυμβητές που βουτούν για τον Τίμιο Σταυρό.

theofaneia-athina1-660x440

 

 

 

 

theofaneia-athina1-660x440

 

 

ΒΙΝΤΕΟ-Ο αγιασμός των υδάτων στον Πειραιά

Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων στο πρώτο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και του Α΄ αντιπροέδρου της Βουλής, Ιωάννη Τραγάκη.

Δείτε το βίντεο από το SKAI:
http://www.youtube.com/watch?v=I_Jc13zSQig

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΤΕΛΕΝΔΟ

74093
Μήνυμα ενότητας, έστειλε από την ακριτική Τέλενδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το πέρας της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων.

Ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε «καλή φώτιση και ομόνοια και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα αυτής της κρίσης».

Και πρόσθεσε: «Ήρθα εδώ σε μια ακριτική περιοχή σαν ακρίτας και εγώ, ορεινός ακρίτας, να τιμήσω αυτούς εδώ που στέκονται και αντιστέκονται. Και έχουν δίκαια παράπονα, τους ξεχνάμε καμιά φορά, έχουν προβλήματα που πρέπει να τα λύσουμε, γιατί αξίζει για να ζήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους».

 

 

Θεσσαλονίκη

Ο 45χρονος Αριστοτέλης Κούλγκας ήταν ο τυχερός που βούτηξε στα νερά του Θερμαϊκού κι έπιασε τον Τίμιο Σταυρό.

Ο Αριστοτέλης πηδούσε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και είναι η πρώτη φορά που τα κατάφερε.

Είναι δημόσιος υπάλληλος στο επάγγελμα, έχει ένα κοριτσάκι πέντε μηνών και αυτό που τον έκανε να συμμετάσχει για ακόμη μια χρονιά στην τελετή, είναι η πίστη του. Δείτε στο βίντεο του thestival.gr, τι είπε όταν βγήκε από τη θάλασσα με τον Τίμιο Σταυρό στα χέρια…

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Κάτω από συνεχή βροχή και άσχημες καιρικές συνθήκες διεξήχθει ο καθιερωμένος Αγιασμός τον υδάτων στο λιμάνι της Καλαμάτας παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Εκτός του Πρωθυπουργού το παρών στην τελετή έδωσαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι βουλευτές του νομού Γιάννης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Σαμπαζιώτης , ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας καθώς και άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες του νομού.

Σαμαράς Θεοφάνεια

Παρά τον άσχημο καιρό πλήθος πιστών και κόσμου έδωσε το παρών στο λιμάνι της Καλαμάτα.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως στην Καλαμάτα παρουσία αρκετών αυτοδιοικητικών παραγόντων αλλά και τους Αρχηγούς των Σωμάτων Ασφαλείας.

«Εύχομαι να λάμπει πάντα μέσα σε όλους μας το φως της πίστης και στο Χριστό και στις αξίες μας και στις αρχές μας και πάνω από όλα στην Πατρίδα μας. Σήμερα ήταν μια ξεχωριστή μέρα με ξεχωριστό καιρό που μας δίνει όμως μια ξεχωριστή δύναμη. Να είστε όλοι καλά» τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς.

Σαμαράς Θεοφάνεια

Ο αγιασμός των υδάτων στην Χαλκίδα 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων και στην πόλη της Χαλκίδας.

590_b81e9ec8cdd1b79242541c3d0b994c70

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την φωτογραφία έστειλε αναγνώστης και ανάρτησε ο enikos.gr

ΓΥΝΑΙΚΑ ΒΟΥΤΗΞΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟ!

Ενα απρόσμενο γεγονός συνέβη στη Ρόδο στη τελετή αγιασμού των υδάτων που έγινε στο λιμάνι του Μαντρακίου. Μια γυναίκα, περίπου 60 ετών, που βρισκόταν δίπλα στην εξέδρα των επισήμων έπεσε με τα ρούχα στη θάλασσα μόλις ο μητροπολίτης Ρόδου έριξε τον σταυρό στην θαλάσσα και ενώ είχαν πάρει θέση, απέναντι σε βάρκα, οι κολυμβητές για να τον πίασουν.

Η 60χρονη προέβη σε αυτή την πράξη, όπως έλεγε η ίδια για να εκφράσει την διαμαρτυρία της για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια της.

Σύμφωνα με την τοπική ”Ροδιακή” πρόκειται για την κ.Αφροδίτη η οποία όπως δήλωσε εργάζεται ως καθαρίστρια στη δημοτική κοινότητα Καλλιθέας.

Η ίδια, αφού ανέσυρε τον Σταυρό, δήλωσε πως έχει ανάγκη απο χρήματα προκειμένου να εξοφλήσει χρέη που έχει ο σύζυγός της που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνα.

thumb_640_473_355

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν και φέτος τα Άγια Θεοφάνεια στην Πρέβεζα.

theofaneia-stavros

Ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος μετά το πέρας της θείας λειτουργίας επιβιβάστηκε σε καΐκι.

Από εκεί έγινε ο αγιασμός των υδάτων στην μέση του λιμανιού της Πρέβεζας ενώ πλήθος κόσμου παρακολουθούσαν από την παραλιακή.

Οι κολυμβητές είχαν παραταχθεί από νωρίς στην προκυμαία και βούτηξαν στα παγωμένα νερά αμέσως με το που ο Μητροπολίτης έριξε τον σταυρό.

Αν και οι κολυμβητές δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν αμέσως, εντούτοις οι πιο υπομονετικοί προσπαθούσαν συνεχώς μιας και τα ρεύματα ήταν μεγάλα αλλά και τα νερά αρκετά θολά που δεν επέτρεπαν τον εντοπισμό του.

Όμως μετά από περίπου 15 λεπτά ένας κολυμβητής έβγαλε στον επιφάνεια τον σταυρό ανάμεσα σε χειροκροτήματα και τις σειρήνες των παραπλέοντων σκαφών να ηχούν δυνατά

Στα Χανιά, ο Αγιασμός έγινε με καλό καιρό. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που παρέστη στην τελετή, ανέφερε:«Ο θεός να φωτίζει τα μυαλά όλων μας και προπάντων αυτών που έχουν τις τύχες του ελληνικού λαού, για το καλύτερο. Εύχομαι για τον τόπο μας όπως σήμερα είχαμε ήρεμα νερά έτσι ήρεμα να είναι τα νερά της Ελλάδος όλο το 2014».

Στην Κύπρο, η κεντρική τελετή έγινε στο Ζύγι, κοντά στη Λεμεσό, παρουσία του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του πρέσβη της Ελλάδα Βασίλη Παπαϊωάννου και άλλων επισήμων.

Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη της Καρπασίας τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στην κοινότητα Αγίας Τριάδας. Ο καθαγιασμός των υδάτων έγινε στη θάλασσα δίπλα στο αρχαίο εκκλησάκι του Αγίου Θέρισου στη Γιαλούσα.

newpost.gr

Στο Χονγκ Κονγκ
Τα Άγια Θεοφάνεια γιόρτασαν στο Χονγκ Κονγκ οι ορθόδοξοι χριστιανοί. Ο μητροπολίτης Χονγκ Κόνγκ κ. Νικήτας τέλεσε την Θ. Λειτουργία και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Λουκά και ακολούθησε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα νερά της ασιατικής μεγαλούπολης.

Τένεδος: Συγκίνηση στον πρώτο αγιασμό των υδάτων – Δείτε το βίντεο!

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε χθες (05-01-2014) για τους εναπομείναντες Ρωμιούς στην Τένεδο και τη Σμύρνη, η γιορτή των Θεοφανίων. Την παραμονή των Φώτων έγινε στην Τένεδο ο πρώτος αγιασμός και το κόψιμο της βασιλόπιτας των λιγοστών χριστιανών Ρωμιών, που κατοικούν στο νησί.

Η πομπή ξεκίνησε για το λιμάνι, όπου έγινε η κατάδυση του Σταυρού από τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο. Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, ευχήθηκε συγκινημένος σε όλους όσοι παραβρέθηκαν την ιστορική αυτή ημέρα στο νησί.

Η πρόεδρος της μειονοτικής κοινότητας της Τενέδου ευχαρίστησε τους άλλους επισκέπτες και σημείωσε ότι η επίσκεψη και η παρουσία του ήταν και φέτος «τονωτική ένεση» για όλους τους κατοίκους. Δείτε το βίντεο του lesvospost…