«Βουτιά» θερμοκρασιών στις ΗΠΑ, τεράστια τα προβλήματα από τη χιονοθύελλα

Σικάγο

Ένα άνευ προηγουμένου κύμα ψύχους πλήττει το μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πτώση της θερμοκρασίας σε πολλές πόλεις σημείωσε ρεκόρ δεκαετιών, ενώ εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, οι οδικές μετακινήσεις παρέλυσαν και δεκάδες σχολεία και επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές.

Περισσότεροι από 158 εκατομμύρια Αμερικανοί (πάνω από το μισό του πληθυσμού) έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη χιονοθύελλα που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας -από τη Μινεσότα στα βόρεια έως τη Τζόρτζια στα νοτιοανατολικά.

Οι πολικές θερμοκρασίες προκαλούν τεράστια προβλήματα, κυρίως στις μεταφορές.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι «το πολικό ψύχος μετατοπίστηκε προς τα ανατολικά της χώρας».

Τουλάχιστον 16 θάνατοι αποδίδονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την χώρα εδώ και μία εβδομάδα.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται ένας υπάλληλος οχήματος καθαρισμού των δρόμων ο οποίος καταπλακώθηκε από όγκο αλατιού ύψους 30 μέτρων στην περιοχή της Φιλαδέλφειας, και τέσσερις άνδρες στο Σικάγο, ηλικίας 48 έως 63 ετών, που απεβίωσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έχοντας υποστεί καρδιακή προσβολή, ενώ απομάκρυναν το χιόνι μπροστά από τα σπίτια τους.

Το πτώμα μιας γυναίκας 90 ετών βρέθηκε τη Δευτέρα καλυμμένο από χιόνι σε κοντινή απόσταση από το αυτοκίνητό της στο Οχάιο.

Ένα αγόρι ενός ετών σκοτώθηκε στο Μιζούρι σε σύγκρουση αυτοκινήτου με εκχιονιστήρα.

Τεράστια τα προβλήματα από την κακοκαιρία

Προειδοποίηση για σφοδρή χιονοθύελλα εκδόθηκε για την περιοχή του Μπάφαλο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ενώ συναγερμός για καταιγίδα εκδόθηκε σε περιοχή που εκτείνεται από το Νιού Τζέρσεϊ έως το Ντέλαγουερ, στις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Περίπου 500 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν κινητοποιηθεί στην Ιντιάνα, το Ιλινόις και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης λόγω του κύματος ψύχους, δήλωσε υπεύθυνος του Πενταγώνου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ζήτησε να κλείσουν τμήματα των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Περισσότεροι από 500 επιβάτες πέρασαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη εγκλωβισμένοι σε τρία τρένα που είχαν ακινητοποιηθεί στο χιόνι και τον πάγο κοντά στη Μεντότα, περίπου 120 χιλιόμετρα στα δυτικά του Σικάγο, με τους θυελλώδεις ανέμους να έχουν ρίξει τη θερμοκρασία στους -34 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιβάτες των δύο τρένων απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια λεωφορείων το πρωί της Τρίτης, ενώ το τρίτο τρένο οδηγήθηκε στην κοντινή πόλη Πρίνστον.

Η κατάσταση στα αεροδρόμια παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, καθώς περισσότερες από 2.000 πτήσεις ακυρώθηκαν το πρωί της Τρίτης, έπειτα από τη «μαύρη Δευτέρα» για τις μεταφορές και τη ματαίωση 4.000 πτήσεων και τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν σε χιλιάδες άλλες πτήσεις. Συνολικά, από την περασμένη Πέμπτη, περισσότερες από 18.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί στις ΗΠΑ.

Τα αεροδρόμια στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον, στην Ατλάντα –όπου σήμερα έκανε περισσότερο κρύο απ’ ό,τι στο Άνκορατζ της Αλάσκας–, στο Σικάγο και στο Ντιτρόιτ αντιμετώπιζαν την Τρίτη τα περισσότερα προβλήματα.

Η κυκλοφορία διακόπηκε για μικρό χρονικό διάστημα το πρωί στο αεροδρόμιο του Τορόντο στον Καναδά. Δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν εκεί για να κατευνάσουν την οργή των επιβατών.

Η αεροπορική εταιρεία Jet Blue ανέστειλε τη Δευτέρα όλα τα δρομολόγιά της στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη, επιτείνοντας το αίσθημα απογοήτευσης δεκάδων χιλιάδων επιβατών από τους οποίους κάποιοι περιμένουν εδώ και ημέρες για μια πτήση προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά από την περίοδο των εορτών. Η Jet Blue προβλέπει να ξεκινήσει τα δρομολόγια προοδευτικά από την Τρίτη.

Σχεδόν παντού οι αμερικανικές αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, υπογραμμίζοντας ότι σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για την ανθρώπινη ζωή.

Οι αρχές σε πολλές περιοχές κήρυξαν την σημερινή ημέρα αργία για τους εργαζόμενούς τους.

«Ζητήσαμε από τους δημοτικούς υπαλλήλους, τους οποίους κρίναμε μη απαραίτητους, να παραμείνουν στα σπίτια τους» εξήγησε εκπρόσωπος της πόλης του Μιλγουόκι, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν, όπου η θερμοκρασία είχε πέσει στους -37 βαθμούς Κελσίου τα ξημερώματα.

«Η αστυνομία πραγματοποιεί περιπολίες για να βοηθήσει τους αστέγους να βρουν το πιο κοντινό κέντρο φιλοξενίας. Επιπλέον κρεβάτια έχουν τοποθετηθεί εκεί» προσθέτει ο εκπρόσωπος.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε έναν επικίνδυνο συνδυασμό πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, παγετού και χιονοστιβάδων» υπογράμμισε ο Πατ Κουίν, κυβερνήτης του Ιλινόι που κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά στη Μινεσότα, το Σικάγο, την Ατλάντα και στο Νάσβιλ, λόγω της «πολικής δίνης», ενός ανέμου που κανονικά περικυκλώνει το βόρειο πόλο και συγκρατεί το ψύχος παγιδευμένο στην Αρκτική.

  • Τι προκάλεσε τη χιονοθύελλα που σαρώνει τις ΗΠΑ

Στον Καναδά, 4.000 κάτοικοι στο Κεμπέκ και περίπου 1.000 κάτοικοι στο Νιουφάουντλαντ εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών

Από την αρχή του 2014 έχουν σπάσει συνολικά 120 ρεκόρ ημερήσιας χαμηλής θερμοκρασίας σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.

Ο υδράργυρος έδειξε την Τρίτη -24 βαθμούς Κελσίου στο Σικάγο πριν καλά-καλά ξημερώσει, με τους ανέμους να μειώνουν και άλλο τη θερμοκρασία (που έφτασε στους -33 βαθμούς Κελσίου).

Στη Νέα Υόρκη ο υδράργυρος έπεσε στους -15 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Εμπάρας στη Μινεσότα, όπου τη Δευτέρα καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία στην χώρα, τα θερμόμετρα σήμερα έδειξαν -28 βαθμούς Κελσίου.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στον αμερικανικό Νότο, καθώς στο Νάσβιλ ο υδράργυρος έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου και στην Ατλάντα στους -12 βαθμούς. Πρόκειται για τις χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 20 χρόνων.

Στη Νέα Υόρκη η θερμοκρασία κατέρριψε την Τρίτη ρεκόρ 100ετίας, καθώς στο Σέντραλ Παρκ ο υδράργυρος βούτηξε στους -15,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Η θερμοκρασία αυτή καταγράφηκε στις 07:58 το πρωί (τοπική ώρα, 14:58 Κελσίου) καταρρίπτοντας κατά σχεδόν έναν βαθμό το προηγούμενο ρεκόρ των -14,4 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε πριν από 118 χρόνια, στις 7 Ιανουαρίου του 1896.

Δεν πρόκειται, ωστόσο, για την πλέον χαμηλή θερμοκρασία στο πάρκο αυτό της Νέας Υόρκης, αφού το απόλυτο ρεκόρ, – 26,1 βαθμοί Κελσίου είχε καταγραφεί στις 9 Φεβρουαρίου 1934.

Βελτίωση του καιρού αναμένεται σταδιακά από την Τετάρτη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, Associated Press