Υπουργείο Περιβάλλοντος: Φθηνότερο κατά 60% το κλιματιστικό από το τζάκι

Το κόστος κατανάλωσης ενός μεσαίου κλιματιστικού είναι περίπου 60% φθηνότερο από αυτό ενός τζακιού ανοιχτού τύπου, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Το κόστος κατανάλωσης ενός μεσαίου κλιματιστικού είναι περίπου 60% φθηνότερο από αυτό ενός τζακιού ανοιχτού τύπου, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Επιπλέον, η χρήση του κλιματιστικού εκτός από πιο οικονομική είναι και πιο αποδοτική καθώς ένα μεσαίο κλιματιστικό παρέχει θερμική ισχύ περίπου 3,5 kW, ενώ ένα τζάκι περίπου 2 kW.

Αναλυτικά, το κόστος χρήσης τζακιού εκτιμάται κατά μέσο όρο ως εξής:

Η κατανάλωση ξύλου κυμαίνεται περίπου σε 4-5 kg ανά ώρα, δηλαδή για 4-5 ώρες την ημέρα καταναλώνονται περίπου 20 kg. Ένας τόνος ξύλου κοστίζει περίπου 200 ευρώ, συνεπώς τα 20 kg κοστίζουν 4 ευρώ. Έτσι, η χρήση τζακιού κοστίζει περίπου 4 ευρώ την ημέρα ή περίπου 0,8-1 ευρώ την ώρα.

Με την έκπτωση για τις ημέρες αυξημένου ρίσκου αιθαλομίχλης, η χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών μέσων θα κοστίζει σαφώς λιγότερο από τη χρήση τζακιού (με παρεχόμενη θερμική ισχύ 2 kW).

Αντίστοιχα, η χρήση ενός ηλεκτρικού θερμαντικού σώματος (με παρεχόμενη θερμική ισχύ 2 kW και καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ 2 kW) θα είναι δωρεάν για τις πρώτες 2,5 ώρες με την έκπτωση 70% στο ρεύμα, που θεσπίστηκε με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τις ημέρες με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση και η επιπλέον χρήση θα κοστίζει περίπου 0,3 ευρώ για κάθε επιπλέον ώρα.

Επίσης, η χρήση ενός κλιματιστικού (με παρεχόμενη θερμική ισχύ 3,5 kW και καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ 1 kW) θα είναι δωρεάν για τις πρώτες 5 ώρες με την έκπτωση και η επιπλέον χρήση θα κοστίζει περίπου 0,15 ευρώ για κάθε επιπλέον ώρα. Επιπλέον, με τη χρήση του κλιματιστικού παρέχεται και καλύτερη θέρμανση στο χώρο.

Με την ΚΥΑ θεσπίστηκε έκπτωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά μέσης κατανάλωσης που δεν υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, ώστε και αυτά να έχουν κίνητρο να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα, κατά τις ημέρες υψηλού ρίσκου αιθαλομίχλης. Σε περίπτωση έκδοσης σύστασης για διακοπή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας θα ενεργοποιείται, από τον υπουργό ΠΕΚΑ ή τον αρμόδιο περιφερειάρχη, έκπτωση 70% στις ανταγωνιστικές χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό «μεταφράζεται» σε έκπτωση 50% στη συνολική χρέωση για το ρεύμα που περιλαμβάνει και τις χρεώσεις για δίκτυα κ.λπ. Η έκπτωση χορηγείται σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2.000 kWh, που κατοικούν στην περιοχή εφαρμογής των μέτρων και για όσες μέρες ισχύουν αυτά.

Ο υπολογισμός της έκπτωσης θα γίνεται αυτόματα από τον προμηθευτή χωρίς να χρειάζεται καμία ενέργεια από την πλευρά του καταναλωτή και το ποσό της έκπτωσης θα αναγράφεται στους λογαριασμούς.

Η έκπτωση αυτή επιτρέπει στο μέσο νοικοκυριό να χρησιμοποιήσει δωρεάν ένα ηλεκτρικό μέσο θέρμανσης (π.χ. αερόθερμο, ηλεκτρικό καλοριφέρ, κλιματιστικό κ.λπ.) για κάποιες ώρες την ημέρα.

Πηγή: iefimerida.gr