Συλλήψεις για το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου,  έπειτα από την ολοκλήρωση της πολύμηνης έρευνας των εισαγγελικών αρχών. Μεταξύ των προσώπων που αναζητούνται από την αστυνομία είναι πρώην διοικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στελέχη, καθώς και Έλληνες και Κύπριοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Μέχρι αργά το βράδυ, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε δύο συλλήψεις, του πρώην διοικητή του Τ.Τ. Κλέωνα Παπαδόπουλου, και του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους Μάριου Βαρότση.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, τα εντάλματα σύλληψης ανέρχονται σε 15, τα οποία εξέδωσε ο ανακριτής κατά της διαφθοράς με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως, εκκρεμούσαν για ακόμη έναν πρώην διοικητή του ιδρύματος, τον Άγγελο Φιλιππίδη, και για το στέλεχος Χάρη Σιγανό.

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, έμαθε για το ένταλμα σύλληψης ενώ νοσηλεύεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού και πλέον νοσηλεύεται φρουρούμενος.

αλλά και ο επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, ο οποίοι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό με αποτέλεσμα το ένταλμα να μετατραπεί σε διεθνές, ενώ αναζητείται ο Κύπριος εφοπλιστής Μιχάλης Έλληνας.

Ένταλμα για παράνομες δανειοδοτήσεις έχει εκδοθεί και σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος είναι  προφυλακισμένος για άλλη υπόθεση.

Τα αδικήματα που βαρύνουν τους κατηγορούμενους στην υπόθεση περιλαμβάνουν σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απιστία, απάτη, ηθική αυτουργία και συνέργεια στα προαναφερόμενα αδικήματα, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τι υποστηρίζει ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό πως ο Δημήτρης Κοντομηνάς αναζητείται, κυκλοφόρησε δήλωση κύκλων του γνωστού επιχειρηματία, στην οποία αναφέρεται: «Ο πρόεδρος του Alpha δεν είχε ενημερωθεί για την υπόθεση. Δεν έχει λόγο να ανησυχεί και θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Tο δάνειο έχει ληφθεί σύμφωνα με τις τραπεζική πρακτική και νομιμότητα και δεν υπάρχει παρανομία. Το δάνειο εξυπηρετείται και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί είναι προσωπικές και υπερβαίνουν το ύψος του δανείου. Μόλις λάβει γνώση του κατηγορητηρίου θα υπάρξει κανονική ανακοίνωση».

Τι είπε ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης

Παρέμβαση στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη έκανε ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις και τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν για την υπόθεση των δανείων της τράπεζας.

Ο κ. Φιλιππίδης επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στο εξωτερικό στο πλαίσιο ενός προγραμματισμένου ταξιδιού που είχε, και τόνισε ότι θα επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στον ανακριτή για την υπόθεση.

«Όντως βρίσκομαι στο εξωτερικό, αλλά φυσικά και θα γυρίσω να δώσω εξηγήσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη. Το ταξίδι μου ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει ένα μήνα, όμως θα επισπεύσω την επιστροφή μου» είπε.

Μάλιστα όταν ο κ. Παπαδάκης του είπε ότι ακούγεται πως υπήρξε διαρροή για την υπόθεση και είχατε τον χρόνο να φύγετε στο εξωτερικό, εκείνος απάντησε χαρακτηριστικά: «Και γιατί να φύγω για να γυρίσω;»

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Φιλιππίδης εξέφρασε την αντίθεσή του στο γεγονός πως το ΤΤ δεν χαρακτηρίστηκε ως συστημική τράπεζα όταν την ίδια ώρα άλλες ιδιωτικές τράπεζες είχαν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων.

«Αυτό το οποίο θα έπρεπε να είναι το αντικείμενο της έρευνας είναι γιατί το ΤΤ δεν θεωρήθηκε συστημική τράπεζα και όχι όλα τα άλλα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης.

Ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα δάνεια του ΤΤ σύμφωνα με τα οποία η κρατική τράπεζα είχε μόλις 5% κόκκινα δάνεια όταν και πωλήθηκε. Αυτό του προκάλεσε εντύπωση όπως είπε και έθεσε θέμα για την πώληση της τράπεζας.

Ο ίδιος άφησε αιχμές και για τον κ. Προβόπουλο ο οποίος όπως είπε παρενέβη ώστε να μην ανανεωθεί η θητεία του.

Παράλληλα ανέφερε πως όταν άρχισε η έρευνα ζήτησε να δει τον αρμόδιο εισαγγελέα κ. Νικολούδη ο οποίος αρνήθηκε. «Δεν γινεται να υπάρχει ένα πόρισμα χωρίς να έχουν υπάρξει εξηγήσεις από τα αρμόδια στελέχη των εταιρειών. Μου είπαν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και στη συνέχεια βγήκαν τα πορίσματα» είπε ο κ. Φιλιππίδης.

Καταλήγοντας ο κ. Φιλιππίδης επανέλαβε ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να δώσει εξηγήσεις στον ανακριτή και τόνισε χαρακτηριστικά πως «θα ήθελα να υπάρχει μία κάμερα στην ανάκρισή μου για να καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός πως διαχειριστήκαμε αυτή την εξουσία».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η υπόθεση που χειρίζεται ο ανακριτής κ. Ανδρεάδης, αφορά έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να εντοπίστηκε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βάσει στοιχείων της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος αλλά και του υλικού της έρευνας των εισαγγελέων Διαφθοράς, ενώ ελέγχονται και δάνεια με επισφαλείς και χαριστικούς όρους που είχαν χορηγηθεί από το Ίδρυμα.

Κατά τη Δικαιοσύνη η τράπεζα ζημιώθηκε με το ποσό των επισφαλών δανειοδοτήσεων κατά 500.000.000 ευρώ. Τα δάνεια χορηγήθηκαν την περίοδο 2006-2011, ήταν ύψους 200.000.000, αλλά αφορούν και την υπόθεση Καρούζου και άλλες 10 τράπεζες για 300.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα το πόρισμα της ΤτΕ, αναφερόταν στο ποιους επιχειρηματίες έλαβαν δάνεια χωρίς επαρκείς εγγυήσεις και μία από τις περιπτώσεις αφορά δάνειο περίπου 30.000.000 ευρώ σε γνωστό επιχειρηματία.

Το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αφορούσε δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων τις οποίες το Τ.Τ. συνήψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία και της συζύγου του.

Εκτός από τα δάνεια των 17.000.000 ευρώ, τα οποία -σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα- «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται να χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών, με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ.

Το πόρισμα της Αρχής για την υπόθεση της δανειοδότησης των επιχειρηματιών ανέφερε μεταξύ άλλων πως «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής των υπευθύνων (διοικήσεων) της τράπεζας για το έγκλημα της απιστίας και των ωφεληθέντων από τις πράξεις αυτές επιχειρηματιών, για άμεση συνέργεια στις πράξεις απιστίας, καθώς και για νομιμοποίηση προϊόντων προερχόμενων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα)».

Γινόταν επίσης λόγος για τον τρόπο χορήγησης των δανείων και τους όρους υπό τους οποίους δόθηκαν: «Τα δύο παραπάνω δάνεια χορηγήθηκαν υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού, αφού περιελάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο και ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, παρότι χορηγούντο σε μία νεοσύστατη εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Συνεπώς εξαρχής δεν διασφαλίζονταν τα συμφέροντα της δανείστριας τράπεζας», ανέφερε το πόρισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων, που αφορά τόσο σε ακίνητα όσο και σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει έστω ένα μέρος των ύποπτων δανείων.

Πηγή: NewsIt.gr – Newpost.gr