Απελευθερώνεται «φρουρός του μπιν Λάντεν» από το Γκουαντάναμο

Ουάσινγκτον
Την απελευθέρωση 33χρονου υεμενίτη, που φυλακίστηκε στο Γκουαντάναμο το 2002 ως «φρουρός του μπιν Λάντεν» χωρίς ποτέ να του απαγγελθεί κατηγορία, ενέκρινε αμερικανική κυβερνητική επιτροπή, η οποία επανεξετάζει τις υποθέσεις κρατουμένων στην «αόρατη φυλακή».

Ο κρατούμενος, ο Μαχμούντ Μουτζαχίντ, παρέμενε φυλακισμένος επειδή οι Αρχές τον αποτιμούσαν ως συνεχή κίνδυνο τα τελευταία χρόνια. Θεωρείτο ότι ήταν μαχητής της Αλ Κάιντα και ένας από τα μέλη της φρουράς του Οσάμα μπιν Λάντεν, χωρίς όμως ποτέ να του απαγγελθεί κατηγορητήριο.

Ο Μουτζαχίντ είναι ο πρώτος κρατούμενος που παίρνει το «χαρτί εξόδου» από την εξαμελή επιτροπή που έχει συσταθεί στην Ουάσινγκτον με έργο την επανεξετάση υποθέσεων κρατουμένων που θεωρούνται ακόμη «επικίνδυνοι» και τελικό στόχο τοπ κλείσιμο του Γκουαντάναμο.

Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι ο 33χρονος «δεν αποτελεί σημαντική συνεχιζόμενη απειλή». Η ακρόασή του έγινε με ηλεκτρονική σύνδεση από το χώρο της επιτροπής στην Ουάσινγκτον με τη βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, μαζί με έναν συνήγορο και δύο αντιπροσώπους του κρατουμένου.

Το πότε θα εκτελεστεί η απόφαση για την απευλευθέρωση του Μουτζαχίντ δεν έχει ακόμη καθοριστεί, όπως ούτε και πού θα οδηγηθεί. Εξαιτίας της αστάθειας στην Υεμένη, και της ισχυρής παρουσίας τρομοκρατικών δικτύων στη χώρα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει τον επαναπατρισμό κρατουμένων του Γκουαντάναμο στην Υεμένη -από όπου κατάγεται η πλειονότητά τους.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press