Εκθεση του ΟΟΣΑ: Απογοητευτική η εικόνα των Ελλήνων μαθητών -Σε ποια μαθήματα «πατώνουν»

Αν το μέλλον είναι η γνώση, τότε τα Ελληνόπουλα μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για την έννοια του εντατικού διαβάσματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ σχετικά με τις ικανότητες των 15χρονων μαθητών στους τομείς των μαθηματικών, των φυσικών επιστημών και της ανάγνωσης, η Ελλάδα κατατάσσεται 42η το 2012 από ένα σύνολο από 65 χώρες , καταλαμβάνοντας την τέταρτη … στις λιγότερο επιτυχημένες ευρωπαϊκές χώρες.

Οπως σημειώνει το GreekReporter, το Πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για τη Διεθνή Αξιολόγηση των Μαθητών ( PISA ), περιελάμβανε περίπου 510.000 μαθητές (ηλικίας 15-16 ετών) από τις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, καθώς και συνεργάτες από 31 χώρες, αναφέρει ότι η ΕΕ στο σύνολό της υστερεί σημαντικά στα μαθηματικά . Στους τομείς των φυσικών επιστημών και την κατανόηση ανάγνωσης, τα αποτελέσματα είναι πιο ενθαρρυντικά .

Ειδικότερα για τους Έλληνες μαθητές, το επίπεδο των επιδόσεων τους μειώθηκε κατά 17 θέσεις φέτος, πέφτοντας από την 25η θέση, στην 42η . Το ποσοστό των Έλληνες μαθητές με χαμηλή επίδοση στην κατανόηση ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, έχει αυξηθεί κατά πολύ κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.

Το ποσοστό των Ελλήνων με χαμηλές επιδόσεις είναι υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ και στις τρεις δεξιότητες και ιδιαίτερα στην ανάγνωση. Ενώ η Ελλάδα , η Ουγγαρία , η Σλοβακία , η Φινλανδία και η Σουηδία θεωρούνται χώρες με χαμηλές επιδόσεις , δέκα κράτη-μέλη της ΕΕ (Βουλγαρία , Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία , Εσθονία, Ιρλανδία , Ουγγαρία , Λετονία, Αυστρία , Πολωνία και Ρουμανία) έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη μείωση αυτή ποσοστό .

Η ανάλυση του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι οι πολιτικές πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης . «Μετά το πέρας των σχολικών βαθμίδων, είναι συνήθως πολύ αργά για να αντισταθμίσουν, οι μαθητές, τις χαμένες ευκαιρίες το σχολείο», υπογραμμίζει η έκθεση.

Από την ίδια ανάλυση προκύπτει επίσης ότι το φύλο , η προσχολική εκπαίδευση και η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των φοιτητών είναι σημαντικές παράμετροι για την απόδοσή τους .
Τα 15χρονα κορίτσια έχουν καλύτερες επιδόσεις , κατά μέσο όρο από τα αγόρια , ενώ το ποσοστό των αγοριών με χαμηλές επιδόσεις αυξάνεται δραματικά.

Το ποσοστό των Ελλήνων παιδιών που έχουν δυσκολία στην κατανόηση των μαθηματικών είναι περισσότερο από το διπλάσιο μεταξύ των παιδιών που δεν έχουν παρακολουθήσει νηπιαγωγείο ή οποιοδήποτε προσχολική εκπαίδευση .

Όσοι προέρχονται από νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα είναι πιο πιθανό να είναι χαμηλές επιδόσεις στα μαθηματικά , τις φυσικές επιστήμες και την ανάγνωση .

Σε γενικές γραμμές , οι επιδόσεις των μαθητών στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε όλους τους τρεις δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών και δεν έχει βελτιωθεί κατά την τελευταία δεκαετία . Η έκθεση του ΟΟΣΑ σχολιάζει επίσης το γεγονός ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των επιδόσεων σε γηγενείς Έλληνες φοιτητές και παιδιά μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς .

Πηγή: iefimerida.gr