Συναντήσεις Βενιζέλου στις ΗΠΑ με μέλη του Κογκρέσου και Ομογενείς

Ουάσινγκτον

Για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και για μια σειρά θεμάτων διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Εντ Ρόις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Κογκρέσο. Αργότερα ο κ. Βενιζέλος αναμένονταν να συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας στις ΗΠΑ.

Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι η ωριαία συνάντηση διεξήχθη μέσα σε «ένα εξαιρετικά θερμό κλίμα». Κατά τη διάρκειά της, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε επίσης τον κ. Ρόις για την εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής και τα συναφή επιτεύγματα στον τομέα της οικονομίας.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Βενιζέλος και Ρόις αντάλλαξαν απόψεις για σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τόσο διμερούς όσο και πολυμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στο Κυπριακό, σε θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις ελληνοτουρκικές αλλά και ευρωτουρκικές σχέσεις, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην κατάσταση στην Συρία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, “Σε εξαιρετικά θερμό κλίμα διεξήχθη, σήμερα, η συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Edward Royce.

Κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε στον κ. Royce τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και τον ενημέρωσε για την εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής και τα συναφή επιτεύγματα στον τομέα της οικονομίας.

Εν συνεχεία, οι κ.κ. Βενιζέλος και Royce αντάλλαξαν απόψεις για σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τόσο διμερούς όσο και πολυμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στο Κυπριακό, στα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις ελληνοτουρκικές αλλά και ευρωτουρκικές σχέσεις, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην κατάσταση στην Συρία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα έχει, επίσης, συναντήσεις με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας στις ΗΠΑ, καθώς και με Αμερικανοεβραϊκές Οργανώσεις.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος θα συναντήσει, αργότερα σήμερα, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Robert Menendez”.

ΤΟ ΠΡΟΓΤΡΑΜΜΑ

Αύριο, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew και θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών, John Kerry.

Μετά τις συνομιλίες με τον κ. Kerry, ο κ. Βενιζέλος θα έχει γεύμα εργασίας με διευθυντικά στελέχη αμερικανικών δεξαμενών σκέψης.

Ο κ. Βενιζέλος έχει την Πέμπτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Την Παρασκευή, ο κ. Βενιζέλος θα έχει συναντήσεις με τους Αμερικανούς υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών, Τζον Κέρι και Τζακ Λιου, αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, θα έχει γεύμα εργασίας με διευθυντικά στελέχη αμερικανικών δεξαμενών σκέψης.

Newsroom ΔΟΛ