Εντυπωσιακή η πρόοδος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

Μελβούρνη.  Η ανέγερση του 15όροφου Ελληνικού Κέντρου», στην “καρδιά” της Μελβούρνης «προχωρεί μέσα στα χρονικά και οικονομικά περιθώρια που έχουμε θέσει. Θα είναι έτοιμο φέτος τον Ιούλιο με Αύγουστο και δυο μήνες αργότερα θα γίνουν τα εγκαίνια”. Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του, που φιλοξενούνται στην ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος”, ο πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης επισημαίνοντας την εντυπωσιακή πρόοδο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Ο πρόεδρος χαρακτήρισε το πολυόροφο κτίριο << «Γέφυρα» που θα ενώνει τον Ελληνισμό της Διασποράς>> και αποκάλυψε, πως ήδη έχουν κτιστεί οκτώ από τους 15 ορόφους. “Με το έργο αυτό η Κοινότητα Μελβούρνης ανοίγει τις πόρτες της σε όλους τους Έλληνες της Αυστραλίας, αλλά και όπου γης. Όπου και αν βρίσκονται, στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στο Τορόντο, στο Λονδίνο, στο Μόναχο και αλλού. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί ο σχεδιασμός του νέου κτηρίου”, δήλωσε ο κ. Παπαστεργιάδης.

Ο ίδιος, στη Συνέλευση της Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή, στις 2 το μεσημέρι στην αίθουσα του Alphington Grammar, της Μελβούρνης, θα αναφερθεί και σε άλλα προγράμματα της Κοινότητας.

«Επενδύουμε στον Ελληνικό Πολιτισμό και στα ελληνικά Γράμματα» τονίζει και προσθέτει: «Έχουμε το Φεστιβάλ ‘Αντίποδες’, το Φεστιβάλ Ελλήνων Συγγραφέων, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Ελληνικής Γευσιγνωσίας αλλά και δεκάδες σεμινάρια από κορυφαίους πανεπιστημιακούς όλου του κόσμου πάνω σε θέματα της ιστορίας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας».  Ο κ. Παπαστεργιάδης δεν κρύβει την ικανοποίησή του που το ημερήσιο Κολέγιο της Ελληνικής Κοινότητας Alphington Grammar προοδεύει και τώρα βρίσκεται στα 50 κορυφαία σχολεία της Βικτώριας.

«Το επόμενο βήμα μας είναι η δημιουργία Ακαδημίας Ποδοσφαίρου υψηλών προδιαγραφών για τα ελληνόπουλα της παροικίας μας σε συνεργασία με μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα» λέει.

Σημειώνει ακόμα ότι, εκτός από τα απογευματινά και τα Σαββατιανά της σχολεία η Κοινότητα δημιουργεί και τάξεις για τα νεοφερμένα Ελληνόπουλα των οποίων τα ελληνικά είναι «πιο προχωρημένα» ενώ παράλληλα καθιερώνει και μαθήματα αρχαίων ελληνικών.

Ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε και στους πέντε ελληνορθόδοξους ναούς της Κοινότητας που καλύπτουν τις θρησκευτικές ανάγκες χιλιάδων ομογενών ενώ σημείωγσε και ότι ο οργανισμός κάνει και παρεμβάσεις προς την αυστραλιανή Πολιτεία αλλά και προς την Ελλάδα για θέματα που αφορούν τους ομογενείς.  «Δεν είναι τυχαίο ότι για τρίτη συνεχή χρονιά θα παραστεί στο Φεστιβάλ μας ο Αυστραλός πρωθυπουργός» υπογράμμισε.

Ο κ. Παπαστεργιάδης πρόσθεσε ότι η Κοινότητα έχει καταξιωθεί πλέον ως ο μαζικός φορές της ομογένειας και στη συνείδηση της δεύτερης και της τρίτης γενιάς που πυκνώνουν τις τάξεις της.

Εντυπωσιακή η πρόοδος της Κοινότητας

Κέρδη τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων παρουσίασε στο τελευταίο οικονομικό έτος η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.  Τα κέρδη αυτά, όμως, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού οφείλονται ουσιαστικά στην πώληση περιουσιακών της στοιχείων.
Όπως είναι γνωστό, τα μέλη της Κοινότητας είχαν εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο να προβεί σε πώληση περιουσιακών στοιχείων προκειμένου τα έσοδα να διατεθούν για την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου.

«Φέτος παρουσιάσαμε κέρδη, αλλά του χρόνου θα έχουμε παθητικό, αφού το κτίριό μας δεν υπάρχει και δεν έχουμε έσοδα» μας είπε ο κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Στοιχεία για την οικονομική πορεία της Κοινότητας θα παρουσιαστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευσή της.  που θα γίνει την Κυριακή.

O κ. Παπαστεργιάδης εξήγησε ότι η Συνέλευση γίνεται με καθυστέρηση γιατί ο ορκωτός λογιστής απαιτούσε έξτρα χρόνο προκειμένου να μελετήσει τα διάφορα συμβόλαια των αγοραπωλησιών για να ετοιμάσει τη σχετική έκθεσή του που θα παρουσιαστεί στη Συνέλευση.

Πληροφορίες από:Neoskosmos.com