«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων»

«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, διαβεβαιώνοντας ότι…
η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες, ενώ μόλις έχει την γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ενημερώσει τη Βουλή.
Αφορμή, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νότη Μαριά, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την ελληνική προεδρία για να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο, κατηγορώντας την ότι έχει αργήσει να αντιδράσει, δεν έχει διαπραγματευτική γραμμή και πετά την μπάλα στην εξέδρα.
Απαντώντας, ο κ. Κούρκουλας αντέτεινε ότι καθόλου η κυβέρνηση δεν πετάει την μπάλα στην εξέδρα, και ότι περιμένει την γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να καθορίσει η Ελλάδα την στρατηγική της.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα, κάθε φορά και με κάθε ευκαιρία, θέτει το θέμα πολιτικά, προσθέτοντας ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος το συζήτησε πρόσφατα, τόσο με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βεστερβέλε, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά την επίσκεψη τους στη χώρα μας.
«Η εκκρεμότητα αυτή δεν πρέπει να γίνεται σενάριο συνομωσιολογίας για να μην γίνει λαβή πολιτικής καφενείου. Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δεν σχετίζεται ούτε με την κρίση, ούτε με το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας» κατέληξε ο κ. Κούρκουλας, τονίζοντας την ανάγκη όλα τα κόμματα να μην υποδαυλίζουν την υπόθεση αυτή με ανεύθυνη πολιτική.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, στον οποίο δεν επετράπη από το προεδρείο της Βουλής να πάρει το λόγο επί προσωπικού, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι ήθελε να παρέμβει ώστε να εξηγήσει για ποιο λόγο η Γερμανία έχει εκπληρώσει τα αναγκαστικά δάνεια με Γιουγκοσλαβία και Πολωνία, ενώ αρνείται το ελληνικό.
«Η Γερμανία έχει εκπληρώσει όλες τις επανορθώσεις που καθόρισε η Επιτροπή του Παρισιού και αρνείται να δώσει στην Ελλάδα αυτά που υποχρεούται. Και μπορεί οι ελληνικές κυβερνήσεις να λέτε ότι δεν παραιτούνται αλλά το ερώτημα είναι τι κάνουν» συμπλήρωσε ο κ. Γλέζος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – enikos.gr