Προφυλακιστέος ο Ι.Μπέλτσιος για την υπόθεση των εξοπλιστικών

Αθήνα:
Προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής κρίθηκε με σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέα, ο Ι.Μπέλτσιος, άλλοτε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση των εξοπλιστικών.Ο Μπέλτσιος απολογήθηκε επί περίπου 3 ώρες για τις κατηγορίες της δωροδοκίας, και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορούν την εμπλοκή του σε διακίνηση παράνομων αμοιβών στην υπόθεση των υποβρυχίων που φέρονται να ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ.Με την προφυλάκιση του Γιάννη Μπέλτσιου ήδη οι προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση προμηθειών του υπουργείου Άμυνας είναι πέντε.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε κεντρικό ρόλο στην διακίνηση «ωφέλιμων αμοιβών» στην υπόθεση των εξοπλιστικών, καθώς σύμφωνα με την δικογραφία, στην οποία περιέχονται και τα στοιχεία της γερμανικής Δικαιοσύνης, ανήκε στην ομάδα των προσώπων που λάμβανε και διένειμε χρήματα.

Η ομάδα αυτή, ο «κύκλος προσευχής» σύμφωνα με τις καταθέσεις ενώπιον των γερμανικών αρχών, μοίραζε τα χρήματα από τις κατασκευάστριες εταιρίες όπλων σε πρόσωπα που λόγω των ιδιοτήτων και των θέσεων που κατείχαν, εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους τόσο στην επιλογή όπλων όσο και στην ταχύτερη σύναψη συμβάσεων του Δημοσίου για τις προμήθειες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του Μπέλτσιου (γγ του υπουργείου Εσωτερικών επί Α.Τσοχατζόπουλου και νομάρχης Καβάλας), ο κατηγορούμενος φαίνεται να εμπλέκεται μαζί με άλλα πέντε πρόσωπα σε ποσά που αγγίζουν τουλάχιστον τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατηγορία δε, της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων αφορά σύμφωνα με πληροφορίες ποσά που φθάνουν τα 52 εκατ. ευρώ την περίοδο 2000-2007.

Μάλιστα από τα στοιχεία της γερμανικής δικαιοσύνης φαίνεται να προκύπτει ότι ο Μπέλτσιος είναι ο άνθρωπος που στελέχη της Ferrostaal -προμήθεια υποβρυχίων- υποστηρίζουν πως συνέστησε ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος.

Προσήλθε με υπόμνημα

Ο Γιάννης Μπέλτσιος προσήλθε στον ανακριτή με απολογητικό υπόμνημα 60 σελίδων στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε τις πράξεις που του αποδίδονται.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει ότι η σχέση που είχε με την Ferrostaal ήταν την περίοδο 2000-2003 οπότε και δια σύμβαση παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες έναντι αμοιβής 300 χιλιάδων μάρκων, ποσό που δηλώθηκε και φορολογήθηκε. Τονίζει επίσης ότι δεν εντοπίστηκε κανένα ποσό που να έχει διακινηθεί μέσω λογαριασμών του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ