Ο Κυπριακός Τύπος, 18 Ιανουαρίου 2014

Η ολοκλήρωση της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Λονδίνο, οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για τις έρευνες σε σχέση με τα περιστατικά που σημειώθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές, η ακινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων αυτοκινήτων από τους Κύπριους οδηγούς λόγω της οικονομικής κρίσης, η εφαρμογή της συμφωνίας Λευκωσίας-Λονδίνου για την ανάπτυξη περιουσιών εντός των Βρετανικών Βάσεων και οι αντιδράσεις για την περικοπή του κονδυλίου κοινωνικής σύνταξης είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

«Η Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Προκλητικά τα σχέδια πρόωρης αφυπηρέτησης» αναφέρει πως η ΟΕΒ θεωρεί απαράδεκτη και προκλητική την τάση που διαμορφώνεται για νομοθέτηση σχεδίων πρόωρης αφυπηρέτησης σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για άτομα που στην ουσία αποτελούν πλεονασμούς και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να τους καταβάλλεται πρόσθετο οικονομικό κίνητρο για να αποχωρήσουν από την εργασία τους. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Λονδίνο, δήλωσε πως παραμένουμε ένας σπουδαίος επενδυτικός προορισμός. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται σε έρευνες εξπρές για τις φυλακές.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Σε θέση-κλειδί ο Γιώργος Τρυφωνίδης» αναφέρει πως ο τέως Αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών αναλαμβάνει καθήκοντα διευθυντή της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου, όπου υπάγεται και Υπηρεσία που εξετάζει το υλικό που λήφθηκε από το σύστημα παρακολούθησης του σωφρονιστικού ιδρύματος.  Αλλού σημειώνει πως έντονες διαμαρτυρίες προκαλεί η περικοπή του κονδυλίου κοινωνικής σύνταξης. Αλλού σημειώνει πως πιάνει δουλειά για την ανάπτυξη στις Βάσεις το Υπ. Εσωτερικών.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Καθήλωσαν 50.000 οχήματα» αναφέρει πως τα ακινητοποιημένα οχήματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα φέτος, αφού οι ιδιοκτήτες τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν επιθυμούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας και μάλιστα αυξημένα. Οι ακινητοποιήσεις έφθασαν στον πρωτοφανή για την Κύπρο αριθμό των 50 χιλιάδων. Αλλού σημειώνει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως το 2014 θα είναι δύσκολο, αλλά δεν θα είναι δραματικό. Αλλού σημειώνει πως τη σύνταξη γήρατος γυναίκας που απεβίωσε από το 2003 λάμβαναν για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά το θάνατό της επιτήδειοι που εξαργύρωναν τις κυβερνητικές επιταγές που ήταν στο όνομά της.
Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Προσδοκίες και ερωτήματα» αναφέρει πως προσδοκίες, αλλά και ερωτηματικά, για τη δυνατότητα να υλοποιηθεί σε έξι μήνες ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ώστε να αρχίσει αν εφαρμόζεται η ανάπτυξη όπως προβλέπεται από τη συμφωνία με το Λονδίνο, στις ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός των Βρετανικών Βάσεων, εκφράζονται με αφορμή την πρώτη παρουσίαση της συμφωνίας χθες από τον ΥΠΕΣ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου. Αλλού σημειώνει πως ούτε καν στη σκέψη του Υπουργού Δικαιοσύνης βρίσκεται το να υποβάλει παραίτηση. Γράφει ακόμη πως ετοιμότητα κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις και ρυθμίσεις να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες δηλώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Εκκληση για βοήθεια σε τυφλό νήπιο» αναφέρει πως η οικογένεια και οι φίλοι ενός δίχρονου αγοριού από την Πάφο κάνουν αγώνα δρόμου για να μαζέψουν 8 χιλιάδες ευρώ που χρειάζονται προκειμένου το παιδί, που είναι τυφλό, να ακολουθήσει τις κατάλληλες θεραπείες στην Ταϊλάνδη. Αλλού σημειώνει πως οι πωλήσεις του χριστουγεννιάτικου λαχνού έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα ταμεία 2.4 εκατομμύρια ευρώ. Αλλού σημειώνει πως μετά την επίσκεψή του στο Λονδίνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επισκεφθεί και το Βερολίνο το Μάιο με πρόσκληση της Γερμανίδας Καγκελλάριου Αγκελα Μέρκελ.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly” με κύριο τίτλο «Εκτός δρόμου» αναφέρει πως χιλιάδες Κύπριοι οδηγοί καθηλώνουν τα αυτοκίνητά τους παρά να πληρώσουν την άδεια κυκλοφορίας δεδομένων των σημερινών οικονομικών δυσκολιών. Ενας στους 13 οδηγούς έχουν επίσημα δηλώσει τα αυτοκίνητά τους ως ακινητοποιημένα, με τις σχετικές αιτήσεις να έχουν φθάσει τις 46 χιλιάδες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Αλλού φιλοξενεί φωτογραφία του Καρδινάλιου Αγγελο Κομάστρι να ευλογεί ένα άλογο μπροστά στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Επίσης αναφέρει πως ένας άντρας καταδικάστηκε για βλασφημία στην Ελλάδα.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)