Δεν ζήτησαν από τον Τσίπρα υπογραφή…

Αθήνα
Η στάση της τρόικας είναι ίδια από την αρχή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν σκληρύνει τη στάση τους αναφορικά με τα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Ερωτηθείς σχετικά εάν απορρίπτονται τα ισοδύναμα ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Εμείς έχουμε επιχειρήματα, στέλνουμε ό,τι πρέπει να στείλουμε και θα έρθουν τις επόμενες μέρες. […] Δεν είπα ότι δεν τα δέχονται. Υπάρχουν ισοδύναμα και ισοδύναμα».

Ο κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό εν όψει της έλευσης της τρόικας, σημείωσε ότι δεν έχει ζητηθεί από τους εταίρους υπογραφή από τον κ. Τσίπρα για την τήρηση του Μνημονίου.

Στην σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Την Παρασκευή στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν τα στοιχεία για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικο κενό.

Η τρόικα φαίνεται να ανεβάζει στα 14 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2015, έναντι 11 δισ. ευρώ που εκτιμά η κυβέρνηση, καθώς υπολογίζει πως θα υπάρξουν αποκλίσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις δείχνουν ότι ενδεχόμενη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Ιανουαρίου δεν πρέπει να προεξοφλείται.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η Αθήνα δεν ανησυχεί για την καθυστέρηση στην έλευση της τρόικας, καθώς και για την καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης, καθώς θέλει να έχει στα χέρια της τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου, τα οποία φαίνεται ότι θα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Ν.Σ.

Newsroom ΔΟΛ