Είναι παράνομο να δοθούν τα λεφτά του εράνου των ομογενών στη μητέρα της Μυρτούς!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο στην  υπόθεση του εράνου που διενήργησε η Ομοσπονδία Νέας Αγγλίας για την άτυχη Μυρτώ. Αυτό τονίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην PanHellenic Post ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασ. Καυκάς, προσθέτωντας ότι “δεν δικαιούται τα λεφτά του εράνου των ομογενών η μητέρα της Μυρτούς”.

Ο κ. Καυκάς επισημαίνει ότι παρά τον τεχνητό θόρυβο που προκάλεσαν ορισμένα δημοσιεύματα τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν  από τον έρανο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδοθούν στην μητέρα της άτυχης νεαρής. «Αν τα δίναμε στην κυρία Κοτρώτσιου, όπως μας ζητούσε, αυτό θα ήταν πραγματικό φοροτεχνικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους», επισημαίνει διευκρινίζοντας ότι “θα μπαίναμε και φυλακή”!

Την άποψη αυτή στηρίζουν, με δηλώσεις τους στην PanHellenic Post έμπειροι φοροτεχνικοί  στα αφορώντα το IRS και την αμερικανική νομοθεσία.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Καυκάς στη συνέντευξή του (σ.σ.  λόγω απομαγνητοφώνησης, ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Καυκά,  θα δημοσιευθεί  στην PanHellenic Post.com  την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014) η Ομοσπονδία Νέας Αγγλίας είναι  a tax exempt organization. Ο νόμος ρητά απαγορεύει να βγουν χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό όπου κατατέθηκαν οι προσφορές των ομογενών και να μεταφερθούν σε ιδιωτικό τραπεζικό λογαριασμό, όπως ζητούσε η μητέρα της Μυρτούς με το δικηγόρο της. «Μόνο για τον σκοπό για τον οποίο συγκεντρώθηκαν τα χρήματα μπορούν να διατεθούν. Δηλαδή για την θεραπεία της Μυρτούς. Κάθε μεταφορά σε ιδιωτικό λογαριασμό είναι παράνομη».

«Σ΄αυτήν την περίπτωση, εάν δηλαδή τα χρήματα μεταφέρονταν στο όνομα της μητέρας της Μυρτούς, θα παρενέβαινε το IRS και η Ομοσπονδία θα έχανε το tax exempt Status και θα έκλειναν μέσα τους αρμόδιους της Ομοσπονδίας επιβεβαίωσε, μιλώντας στην ΡΗΡ, ο έμπειρος περί τα φορολογικά των ΗΠΑ μόνος  Registered Tax Return Preparer with the IRS, στην Ελλάδα κ. Άγγελος Κωστόπουλος.

Παράλληλα, με την μεταφορά των χρημάτων θα έπρεπε να καταβληθούν οι φόροι στο IRS. Εάν τα χρήματα έφευγαν για την Ελλάδα χωρίς να πληρωθούν οι φόροι, αυτό είναι παράνομο (λαθραία εξαγωγή συναλλάγματος). Εάν πληρώνονταν οι φόροι στις ΗΠΑ  και μετά ταξίδευαν για την Ελλάδα, τότε το όποιο υπολειπόμενο ποσόν θα εθεωρείτο από την ελληνική εφορία ως «άτυπος δωρεά χρημάτων» και θα φορολογείτο εκ νέου, δήλωσε στην ΡΗΡ έμπειρη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών.

Δηλαδή, από τα περίπου 131.000 δολάρια που έχουν συγκεντρωθεί, είναι ζήτημα αν μόνον μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια θα απέμεναν ως κεφάλαιο. Όλα τα άλλα θα πήγαιναν σε φόρους ενώ θα διέπρατταν και παρανομία οι αρμόδιοι της Ομοσπονδίας, οι γονείς και όσοι μεσολαβούσαν σε μία ενέργεια λαθραίας μεταφοράς χρημάτων!

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ορθώς η Ομοσπονδία Νέας Αγγλίας αρνείται να δώσει τα χρήματα του εράνου στην μητέρα της Μυρτούς. Τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν από την Ομοσπονδία αποκλειστικά για την θεραπεία, νοσήλια, φάρμακα, μηχανήματα κλπ. όπως ήταν ο σκοπός του εράνου. Και μάλιστα, όπως εξήγησε η ίδια πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, «με επίσημες διάτρητες αποδείξεις ώστε όποιοι  τα εισπράξουν (νοσοκομεία κλπ.)  να καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν και να μην θεωρηθούν άτυπη δωρεά τα χρήματα αυτά».

«Να τους αφήσουν να φωνάζουν όσο θέλουν. Δεν μπορεί να δοθούν τα χρήματα του εράνου στην οικογένεια της Μυρτούς.  Μόνον να πληρωθούν λογαριασμοί για τη θεραπεία της», είπε στην ΡΗΡ ο ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης κ. Κρις Σπύρου με την εμπειρία της θητείας του ως Προέδρου των Δημοκρατικών στην Βουλή του Νιού Χαμσάϊρ. «Μόνον όσοι έχουν ασκήσει δημοσιονομική πολιτική ξέρουν τι σημαίνει αυτό που ζητούν οι γονείς της κοπέλας. Είναι παράνομο. Και απορώ πως υπάρχουν κάποιοι που το υπερασπίζονται για να δημιουργούν εντυπώσεις» πρόσθεσε.

Την άποψη αυτή είχε διατυπώσει και η ΡΗΡ σε ενυπόγραφο άρθρο – Γνώμη με τίτλο: ο σάλος για τη Μυρτώ, 6 Ιανουαρίου 2014. Σημειώναμε εκεί, μεταξύ άλλων και πως: “μόνο κριτήριο του δέον γενέσθαι,  πιστεύουμε ότι αποτελεί η θέληση όσων πρόσφεραν τον οβολό τους. Εάν τον διέθεσαν για να καλυφθούν τα έξοδα νοσηλείας και θεραπείας της Μυρτούς ή εάν συγκέντρωσαν τα χρήματα για την εν γένει ενίσχυση της οικογένειάς της”…

Τέλος, μισό εκατομμύριο ευρώ θα στοιχήσει η θεραπεία της Μυρτώς Παπαδομιχελάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αποκλειστική χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη στον “Εθνικό Κήρυκα” .  Εκτός από την παραμονή και θεραπεία της στο θεραπευτήριο «Σπόλτιγκ» της Βοστώνης, ο υπουργός πιστεύει ότι η Ελλάδα θα καλύψει και την εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη στις 5 Δεκεμβρίου 2013 στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, αλλά και το ειδικό μηχάνημα επικοινωνίας γνωστό ως Tobii Speech Recognition Device.

ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΒΑΣ. ΚΑΥΚΑ ΣΤΗΝ PANHELLENIC POST. COM