Ολάντ: Θα κάνω δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

«Δεν χρειάζεται να προσθέσω ότι ο γαλλικός λαός θα ερωτηθεί οπωσδήποτε», δήλωσε ο Ολάντ από την Άγκυρα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ο Γκιουλ από την πλευρά του απάντησε ότι αναμένει από τη Γαλλία να μην εμποδίσει τη διαδικασία εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ. «Αναμένουμε ότι η Γαλλία δεν θα φέρει πολιτικά εμπόδια» στη διαδικασία αυτή, σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Η ΕΕ αποφάσισε τον Οκτώβριο να ξεκινήσει εκ νέου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, που είχαν παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Ο Ολάντ κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην «αποκατάσταση της μνήμης» όσον αφορά τις σφαγές εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915

Εξάλλου ο Ολάντ κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην «αποκατάσταση της μνήμης» όσον αφορά τις σφαγές εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, τη γενοκτονία των οποίων δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα. «Η αποκατάσταση της μνήμης είναι πάντα επώδυνη, όμως πρέπει να γίνει», εκτίμησε ο γάλλος πρόεδρος.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ψηφιστεί νόμος στη Γαλλία που να ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα κάνει το σωστό και τίποτα άλλο».

«Δεν πρέπει να αναγκάζουμε τις επόμενες γενιές να ξαναζούν τα βάσανα που πέρασαν οι άνθρωποι 100 χρόνια πριν», απάντησε ο Γκιούλ, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να αφήσουμε το θέμα στους ιστορικούς».

Η Τουρκία αναγνωρίζει τη «σφαγή» πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων το 1915-16 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όμως απορρίπτει τον όρο γενοκτονία.

NewsIt.gr