Ο Κυπριακός Τύπος, 27 Ιανουαρίου 2014

Η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος της Κύπρου από την Τρόικα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης του συνεργατικού τομέα, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το περιστατικό με το θάνατο της 40χρονης μητέρας στη Λάρνακα, όπως και η θέση του ΑΚΕΛ ότι το κράτος πρέπει να δείξει κοινωνική ευαισθησία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Μετωπική με την ΕΤΥΚ”, γράφει ότι απευθείας με τους 300 της ΕΤΥΚ θα μιλήσει σήμερα η ηγεσία του Συνεργατισμού, σε μιαν προσπάθεια να πείσει για την ανάγκη περιορισμού του μισθολογικού κόστους, και θα ενημερώσει για την εξαγγελθείσα πρόθεση της ηγεσίας για πλεονασμό μέχρι 100 υπαλλήλων. Γράφει, επίσης, ότι τέλος του μήνα θα αποδεσμευτούν από την Τράπεζα Κύπρου καταθέσεις €950 εκ., που είναι δεσμευμένες με τη μορφή γραμματίων, και όλοι ελπίζουν ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ντόχα, με στόχο την ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας Κύπρου και Κατάρ.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Τρία αγκάθια στην τρίτη φάση”, γράφει ότι στα δύσκολα μπαίνει πλέον η αξιολόγηση της συμμόρφωσης της Κύπρου με το Μνημόνιο και ότι παραμένουν ακόμη ανοικτά τρία βασικά ζητήματα στα οποία θα σταθεί ιδιαίτερα το κλιμάκιο της Τρόικας, που αρχίζει την Τετάρτη νέο κύκλο αξιολόγησης. Γράφει, επίσης, ότι σε παιδική στέγη στη Λάρνακα φιλοξενείται από την ημέρα του θανάτου της μητέρας του ο πεντάχρονος που βρέθηκε να ζει σε μια τρώγλη γεμάτη σκουπίδια, πλάι στη σορό της 40χρονης μάνας του, και ότι οι αρχές έχουν εντοπίσει και έρθει σε επαφή με συγγενείς της μητέρας. Επίσης, γράφει ότι η προκαταρκτική έκθεση των Βρετανών εμπειρογνωμόνων για το μέλλον των Δήμων θα τεθεί ενώπιον των τοπικών αρχόντων και θα ξεκινήσει η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Κερδοφορία από το 2016”, γράφει ότι επιστροφή στην κερδοφορία το 2016 προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης πενταετίας του συνεργατικού τομέα, που εγκρίθηκε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα προβληματικά δάνεια αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένα το 2013 και το 2014. Γράφει, επίσης, ότι έγγραφα και στοιχεία που διαβιβάστηκαν σε βουλευτές δημιουργούν εύλογα ερωτήματα σε σχέση με ενέργειες και αποφάσεις που λήφθηκαν αναφορικά με την περιβόητη ψηφιακή βιβλιοθήκη “Αριστοτέλης” και την εμπορική συμφωνία που συνήφθη για αξιοποίηση των σχολικών βιβλίων από μια ιδιωτική εταιρεία. Επίσης, γράφει ότι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έστρωσε χιόνι, το οποίο έφτασε μέχρι και τον Λευκό Πύργο.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Κροκοδείλια τα δάκρυα του Αβέρωφ”, γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε χθες ότι το κράτος πρέπει να δείξει κοινωνική ευαισθησία και να στηρίξει όσα πρόσωπα και ευάλωτες ομάδες έχουν ανάγκη για βοήθεια, και επέκρινε τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για την υπόθεση της 40χρονης Ρουμάνας που πέθανε μπροστά στα μάτια του 5χρονου παιδιού της μέσα σε σωρούς σκουπιδιών. Γράφει, επίσης, ότι οι ρευματοπαθείς βρίσκονται στα πλοκάμια της γραφειοκρατίας αλλά και της ολιγωρίας που επιδεικνύει το κράτος για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Επίσης, γράφει ότι η Επιτροπεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας ενέκρινε σε χθεσινή συνεδρία της το σχέδιο αναδιάρθρωσης του συνεργατικού πιστωτικού τομέα.

Η “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Η ώρα της κρίσης”, γράφει ότι προβλέπεται θυελλώδης εβδομάδα για την κυπριακή οικονομία, καθώς η Τρόικα θα ξεκινήσει την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που συμπίπτει με την έγκριση της αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού, και ότι η Τράπεζα Κύπρου θα απελευθερώσει €900 εκ. που είναι δεσμευμένα σε μορφή γραμματίων. Γράφει, επίσης, ότι η Κύπρος είναι από τις πιο ελεύθερες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση από το Freedom House, που έδωσε στην Κύπρο τον ψηλότερο βαθμό για πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες. Επίσης, αναφέρεται στη φιλανθρωπική εκδήλωση “Tough Guy” στο Πέρτον της Αγγλίας, όπου χιλιάδες άτομα συμμετέχουν σε αγώνα ανώμαλου δρόμου με εμπόδια όπως φωτιά, νερό και τούνελ.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)