Δέος προκαλεί η αλλαγή του τοπίου στον Μύρτο της Κεφαλονιάς μετά τον σεισμό

Δέος προκαλεί η αλλαγή του τοπίου στην παραλία του Μύρτου μετά τα χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κεφαλονιά.

Οπως σημειώνει το e-kefalonia.net το χώμα που φαίνεται στον Μύρτο είναι το σχίσμα του Χάρακα και έχει μήκος μεγαλύτερο των 60 μέτρων. Η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται στα βόρεια του νησιού.

 

Πηγή:iefimerida.gr

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά – Κλειστά τα σχολεία, εντατικοί έλεγχοι

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου – Τιτίκα Ανουσάκη

Πηγή:Newpost.gr

Η βροχή και το τσουχτερό κρύο ταλαιπώρησαν τους κατοίκους του Ληξουρίου και των γύρω χωριών που δεν μπήκαν τη νύχτα στα σπίτια τους.

Η γη χόρευε κάτω από τα πόδια τους καθώς οι μετασεισμοί που καταγράφηκαν ήταν εκατοντάδες.

Το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ξενοκράτης»: οι υπηρεσίες του δήμου, της περιφέρειας και τα νοσοκομεία τέθηκαν σε επιφυλακή, μηχανικοί ξεκίνησαν τους ελέγχους σε κτίρια, συνεργεία προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να ανοίξουν τους δρόμους που είχαν κλείσει από πτώσεις βράχων.

Νωρίς το πρωί – με το πρώτο πλοίο από Κυλλήνη- έφτασαν οι ενισχύσεις: 30μελής δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με περιπολικά οχήματα, για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού και την παροχή συνδρομής σε υπηρεσίες και πολίτες, 11μελές κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.), μαζί με κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), καθώς και κλιμάκιο μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.),  αλλά και μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στο νησί βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος μετέβη με C 130 και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Κεφαλονιάς.

Κλειστά τα σχολεία – Στο «πόδι» οι μηχανικοί

Όπως ανακοίνωσε από το βράδυ της Κυριακής ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Σωτήρης Κουρής, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον για σήμερα Δευτέρα, θα ελεγχθεί η στατικότητα όλων των κτιρίων και μόνο όταν δώσουν οι μηχανικοί το «πράσινο φως» θα ανοίξουν.

Την ίδια ώρα, από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι όλων των κτιριών του νησιού, ξεκινώντας φυσικά από το Ληξούρι και τα γύρω χωριά.

Ζημιές σε σπίτια, δρόμους και στον προβλήτα του λιμανιού

Μια τεράστια ρωγμή στον προβλήτα του λιμανιού έχει προβληματίσει τις αρχές. Ρωγμές έχουν εντοπιστεί και στην παραλιακή οδό στο Ληξούρι αλλά και καθίζηση στο οδόστρωμα στη θέση Χάρακα στο δρόμο προς το χωριό Κριτονός.

Κατολισθήσεις έκλεισαν την επαρχιακή οδό Αργοστολίου – Ληξουρίου, και με εντολή της περιφέρειας όλη τη νύχτα το φέρυ μπωτ που συνδέει τις δύο πόλεις έκανε έκτακτα δρομολόγια για να εξυπηρετήσει όσους ήθελαν να μετακινηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ληξουρίου, το Γυμνάσιο της πόλης αλλά και το Γηροκομείο, του οποίου η σκεπή έχει μερικώς καταρρεύσει.

Οι τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας. Ένας μικρός αριθμός εγκαταστάθηκε σε πτέρυγα του κτιρίου δίπλα στο εκκλησάκι που δεν έχει υποστεί ζημιές, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης το οποίο είναι σε καλή κατάσταση.

«Εχουμε υποστεί μεγάλη καταστροφή. Στο γραφείο μου δεν έχει μείνει τίποτα, από έπιπλα μέχρι υπολογιστές έχουν καταστραφεί το πάντα», λέει στο newpost ο κάτοικος της πόλης Βαγγέλης Λουκέρης.

«Αναμενόμενο. Τα χειρότερα πέρασαν» λένε οι σεισμολόγοι

Για έναν σεισμό που τον περίμενε έκανε λόγο ο Άκης Τσελέντης μιλώντας στο newpost.gr. Όπως ανέφερε ο σεισμολογικός σταθμός ΒΑΝ του Πύργου έδινε εδώ και ένα μήνα ισχυρές καταγραφές για ένα μεγάλο σεισμικό γεγονός στην ευρυτερη περιοχή της Κεφαλονιάς.

Όπως εκτιμά ο κ. Τσελέντης πρόκειται για τον κύριο σεισμό καθώς όπως είπε «τα πρόδρομα σήματα αφορούσαν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ».

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, ο οποίος επέστρεψε χθες το βράδυ από το νησί, η μετασεισμική δραστηριότητα θα είναι ιδιαίτερα έντονη τα επόμενα 24ωρα.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός ήταν στις εκτιμήσεις του ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ο οποίος είπε στο newpost  πως πρόκειται για έναν χώρο με δυναμικότητα που φτανει τα 7,5 Ρίχτερ. Όπως χαρακτηριστικά είπε «σίγουρα θα κάνει πολλούς μετασεισμούς εαν πρόκειται για τον κύριο σεισμό».

Για έναν μεγάλο σεισμό έκανε λόγο στο newpost.ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας ο οποίος τόνισε πως το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Πηγή: newpost.gr