Ο Κυπριακός Τύπος, 28 Ιανουαρίου 2014

Η έγκριση από την Επιτροπή Οικομομικών της Βουλής κρατικών εγγυήσεων €2,9 δισ. ευρώ για έκδοση ομολόγων από κυπριακές τράπεζες σε συνδυασμό με την αποδέσμευση γραμματίων  €960 εκατ. από την Τράπεζα Κύπρου και άλλες εξελίξεις στον όμιλο, οι επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κατάρ και η πρόθεση επιχειρηματιών από τη χώρα να επενδύσουν στην Κύπρο, οι ανησυχίες που εκφράζουν θαλασσαιμικοί για τις μεταγγίσεις στον ίδιο θάλαμο στον οποίο γίνονται χημειοθεραπείες στο Νοσοκομείο Λεμεσού, το παράνομο εμπόριο κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών της Κύπρου στο eBay και οι προειδοποιήσεις για τα μη – εξυπηρετούμενα δάνεια στις κυπριακές τράπεζες τα οποία φτάνουν στα  €19 δισ., είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών τραπεζών της Τρίτης.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Ενέσεις ρευστότητας σε Τράπεζες και αγορά”, αναφέρεται στις κρατικές εγγυήσεις  €2,9 δισ. για έκδοση ομολόγων που ενέκρινε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και αναφέρει ότι η Τράπεζα Κύπρου αποδεσμεύει γραμμάτια ύψους 960 εκατ. που λήγουν στο τέλος της εβδομάδας. Αλλού γράφει ότι €170 εκατ. στο Ταμείο Ανεργίας θα μεταφερθούν από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να καλυφθούν οι ανάγκες του 2013-2014.  Σε άλλο θέμα γράφει ότι αντιπροσωπία του Επενδυτικού Ταμείου του Κατάρ θα επισκεφθεί την Κύπρο, ενώ χαμηλούς τόνους υιοθετεί η Κυβέρνηση.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Νέα ένεση τριών δισ. στην Τράπεζα Κύπρου”, γράφει ότι ο ΥΠΟΙΚ έστειλε χθες στην Βουλή επιστολή με την οποία ζητούσε από την Επ. Οικονομικών να εγκρίνει άρον-άρον παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων για έκδοση ομολόγων €2,9 δισ. στην Τράπεζα Κύπρου. Γράφει, επίσης, ότι βρέθηκε η θετή μητέρα της άτυχης Ρουμάνας που ξεψύχησε στη Λάρνακα και θέλει να αναλάβει την ανατροφή του 5χρονου εγγονού της. Αλλού αναφέρεται στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κατάρ με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και γράφει ότι «οι Καταριανοί ξανάρχονται».

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο «Κινήσεις ματ αξίας €4 δισ.», αναφέρεται σε πολύ σημαντικές κινήσεις για ενίσχυση της οικονομίας» που καταγράφονται στην Τράπεζα Κύπρου, με την αποδέσμευση €900 εκατ. από την Τράπεζα, κρατικές εγγυήσεις €2,9 δισ. για έκδοση ομολόγων και πώληση της θυγατρικής της στην Ουκρανίας αξίας €250 εκατ. Αλλού γράφει ότι προτιμούν ΑΗΚ και μεγάλα έργα οι Καταρινοί οι οποίοι επέδειξαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη. Επίσης, γράφει ότι Αιγύπτιοι  μεγιστάνες οι οποίοι είναι υποψήφιοι επενδυτές για την τουριστική ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Ωμός εκβιασμός”, γράφει ότι η διεύθυνση του νοσοκομείο Λεμεσού προειδοποιεί του θαλασσαιμικούς ότι δεν θα τους επιτραπεί η μετάγγιση αίματος, ως απάντηση στους φόβους που εκφράζουν για την απόφαση που ελήφθη για μεταγγίσεις και χημειοθεραπείες στον ίδιο θάλαμο. Γράφει, επίσης, ότι έντονο παρασκήνιο διεξάγεται το τελευταίο διάστημα με κινήσεις οι οποίες είναι συνδεδεμένες η μια με την άλλη, προκειμένου να καλυφθεί η ρευστότητα του τραπεζικού τομέα και ειδικότερα της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ξαναχτύπησαν οι ληστές των τραπεζών που απέσπασαν €32 χιλ. από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Δημοσίων Υπαλλήλων

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Προειδοποιήσεις καθώς τα καθυστερημένα δάνεια φτάνουν στα €19 δισ.”, γράφει ότι ειδικοί της ΕΕ και του ΔΝΤ προειδοποίησαν χθες ότι η αναδιάρθρωση των δανείων από τις κυπριακές τράπεζες είναι κρίσιμο εργαλείο στην επιτυχία του προγράμματος της Κύπρου αφού αποκαλύφθηκε ότι στα €19 δισ.” φτάνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αλλού και κάτω από σχετική φωτογραφία αναφέρεται στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κατάρ αναφέροντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για επενδύσεις από το Κατάρ στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει  ότι επιστήμονες προειδοποιούν για ενδεχόμενο επιστροφής της βουβωνικής πανώλης στη γη η οποία τον Μεσαίωνα είχε σκοτώσει τον μισό πληθυσμό της γης.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Παράνομο εμπόριο στο eBay”, γράφει ότι κορυφαία αρχαιολόγος προειδοποίησε σε δηλώσεις της στην εφημερίδα ότι οι κλεμμένοι πολιτιστικοί θησαυροί της Κύπρου μπορούν να αγοραστούν στο eBay . Σε άλλο θέμα και κάτω από σχετική φωτογραφία, αναφέρεται στο βροχερό καιρό χθες και σήμερα, γράφοντας ότι οι καταρρακτώδεις βροχές οδήγησαν σε παρατεταμένη διακοπή ρεύματος σε κοινότητες της Πάφου. Επίσης, αναφέρεται στο ενδιαφέρον που επιδεικνύει το Κατάρ για επένδυση στην ΑΗΚ, όπως προέκυψε από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη χώρα.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΑΑΡ)