Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας -«Ξηλώνεται» η κυβέρνηση για να επέλθει ηρεμία

sfl-turmoil-in-ukraine-20140125-006_1

Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Μικόλα Αζάροφ, έκανε δεκτή ο πρόεδρος της χώρας προκειμένου να επέλθει η ηρεμία. Παρόλα αυτά ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του, μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Ελαβα την απόφαση να ζητήσω από τον πρόεδρο της Ουκρανίας να κάνει αποδεκτή την παραίτησή μου από τη θέση του πρωθυπουργού, ώστε να δημιουργηθούν επιπλέον συνθήκες για έναν πολιτικό συμβιβασμό και να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση», δήλωσε ο Μικόλα Αζάροφ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του το πρωί της Τρίτης. Οπως ορίζει το Σύνταγμα, ακολουθεί υποχρεωτικά η παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης.

Ο 66χρονος Αζάροφ διορίστηκε από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς μετά τις προεδρικές εκλογές του 2010 και έμεινε πιστός στον πρόεδρο της Ουκρανίας όταν εκείνος αποφάσισε το Νοέμβριο να μην συναφθεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, ενώ ο πρωθυπουργός υπέστη τις αντιδράσεις του κοινοβουλίου υπερασπιζόμενος την ανάγκη για ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία.

Νωρίτερα, το ουκρανικό Κοινοβούλιο σε έκτακτη συνεδρίασή του απέσυρε την αυστηρή νομοθεσία για τις διαδηλώσεις, που ρίξει λάδι στη «φωτιά» των αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων.