13χρονος ομογενής υποψήφιος για το βραβείο του Νεαρού Πολίτη Δήμου Darebin στην Αυστραλία

ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από  “Neoskosmos.com”

Ο Παναγιώτης στο πλευρό του παππού του, Παναγιώτη, που έφυγε από την ζωή πριν από λίγους μήνες

Ο Παναγιώτης στο πλευρό του παππού του, Παναγιώτη, που έφυγε από την ζωή πριν από λίγους μήνες

Ο 13χρονος Παναγιώτης Γκούσκος, από το Northcote της Μελβούρνης, ήταν μεταξύ των υποψηφίων συνομηλίκων του για το Βραβείο του Νεαρού Πολίτη του Δήμου Darebin ενόψει της Ημέρας της Αυστραλίας καθώς πριν από περίπου ένα χρόνο ο 12χρονος τότε Παναγιώτης έσωσε τη ζωή του παππού και της γιαγιάς του, όταν το σπίτι τους στο Northcote πήρε φωτιά λόγω βλάβης του «έξυπνου» μετρητή ηλεκτρικού.

Ο Παναγιώτης εκείνη την ημέρα απολάμβανε μία ταινία στο σπίτι του παππού του, Παναγιώτη και Βίκυς Τζιροζίδη. Ο παππούς του, που δεν ζει πια, έπασχε από ανίατη ασθένεια και ήταν στο κρεβάτι ενώ η γιαγιά του βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο. Ξαφνικά είδε μία λάμψη που συνοδευόταν από έναν εκκωφαντικό κρότο. Τρέχοντας, βγήκε στην εξώπορτα για να δει τι συνέβαινε.

«Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν σταμάτησα εκεί στον εξώστη του σπιτιού έστριψα και πήγα να δω στο πλάι και τότε είδα την φωτιά» μας είπε την Πέμπτη όταν επικοινωνήσαμε μαζί του. Πολλά 12χρονα παιδιά θα έτρεχαν πάλι μέσα στο σπίτι για να ανακοινώσουν ότι υπάρχει πυρκαγιά, αλλά ο Παναγιώτης έπραξε με πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα απ’ αυτή που έχει ένα 12χρονο παιδί. Έτρεξε στους γείτονες, σταμάτησε ένα περαστικό αυτοκίνητο για να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική και μέσα σε λίγα λεπτά και παρά το γεγονός ότι η φωτιά είχε αρχίσει να μεγαλώνει η Πυροσβεστική έβγαλε τους δικούς του από το σπίτι, που σχεδόν καταστράφηκε από την πυρκαγιά.

«Δεν το πίστευα όταν έμαθα ότι θεώρησαν αυτό που έκανα ηρωικό, εγώ το μόνο που έκανα ήταν αυτό που μου ήρθε αυθόρμητα εκείνη τη στιγμή στο μυαλό» μας είπε ο έφηβος μαθητής του Northcote High. «Ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να σηκώσω τον παππού μου από το κρεβάτι, οπότε ζήτησα βοήθεια» λέει σήμερα.
Και μπορεί ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε ο Παναγιώτης να μην υποδηλώνει ηρωισμό, σίγουρα όμως φανερώνει ότι ο Παναγιώτης ακόμα και στα δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

«Δεν λέω ότι δεν πρέπει να βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας, αλλά εξαρτάται και από την περίπτωση. Αν για παράδειγμα έβλεπα έναν ενήλικα μεθυσμένο και πεσμένο στο δρόμο σίγουρα εγώ δεν θα τον πλησίαζα θα φώναζα άλλους ενήλικες όμως να τον βοηθήσουν» λέει και δεν υπάρχει ούτε ένα λογικό επιχείρημα που θα μπορούσε να αντικρούσει την άποψή του.

Παρά το γεγονός ότι ο Παναγιώτης δεν κατάφερε, τελικά, να κερδίσει τον τίτλο του Καλύτερου Νεαρού Πολίτη του Δήμου του, αυτό δεν τον πτοεί. «Έτσι και αλλιώς, ούτε στιγμή δεν κατάλαβα γιατί με θεώρησαν υποψήφιο εγώ το μόνο που έκανα ήταν να βοηθήσω τον παππού μου και τη γιαγιά μου που αγαπώ. Αυτός δεν είναι λόγος να πάρει κάποιος ένα βραβείο αυτό είναι κάτι που όλοι μας πρέπει να κάνουμε» δήλωσε με στωικότητα στο «Νέο Κόσμο».

Το βραβείο του Καλύτερου νεαρού Πολίτη του Δήμου Darebin, ένα Δήμο που σφύζει από ελληνισμό, μοιράστηκαν φέτος οι Sky Anderson για την προσφορά της στο πρόγραμμα νεαρών φροντιστών, η Μerryn Roe για την φιλανθρωπική της δράση στο σχολείο Thornbury High School και ο Ajieng Ahuay που ήρθε πρόσφατα στην Αυστραλία από το Sudan και μέσα σε χρόνο αστραπή κατάφερε να γίνει ένας από τους καλύτερους μαθητές του σχολείου του.