Πρόκληση βουλευτή των Σκοπίων μέσα στη Βουλή

Παρολίγον… διπλωματικό επεισόδιο απειλήθηκε στη Βουλή όταν σκοπιανός βουλευτής αποκάλεσε δύο φορές τη χώρα του «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αφήνοντας «άφωνους» τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον προεδρεύοντα Γιάννη Τραγάκη.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε., με τον σκοπιανό Χαϊρούλα Μισίνι να ασκεί επίσης κριτική στην Ελληνική Προεδρία ότι «δεν έχει συμπεριλάβει τη διεύρυνση της Ε.Ε. στη λίστα με τις προτεραιότητές της»

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο η τοποθέτηση του Μισίνι που προκάλεσε έκπληξη, καθώς τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Τραγάκης -είτε επειδή αιφνιδιάστηκαν, είτε επειδή δεν άκουσαν – άργησαν να αντιδράσουν, αφήνοντας αναπάντητα τα όσα είπε ο σκοπιανός βουλευτής.

Τον ίδιο αιφνιδιασμό μάλιστα φαίνεται πως έδειξε ακόμα και η μεταφράστρια, η οποία κόμπιασε όταν επρόκειτο να μεταφράσει τα λεγόμενα του σκοπιανού βουλευτή.

Σε κάθε περίπτωση, λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα Σκόπια με το τυπικό «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ επέρριψε την ευθύνη για τη μη ένταξη στην Ε.Ε., στη γειτονική χώρα, λέγοντας πως δεν είναι μόνο η ονομασία το πρόβλημα αλλά και άλλες ενστάσεις που έχουν διάφορες χώρες, όπως η συμμόρφωση στο διεθνές δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας.

Λίγη ώρα πριν από το περιστατικό που έλαβε χώρα στη Βουλή, και κατά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας με τον σκοπιανό ομόλογό του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με μία διπλωματική ντρίμπλα «έκοψε» από την τελετή υποδοχής τον προκλητικό εθνικό ύμνο της ΠΓΔΜ ο οποίος περιέχει «αλυτρωτικές» αναφορές για την Μακεδονία και το Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, κατά την υποδοχή του Ταλάτ Τζαφέρι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν υπήρξε η καθιερωμένη επιθεώρηση του αγήματος απόδοσης τιμών ούτε ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών.

ΠΑΝ.ΒΕΛ.

Πηγή: newpost.gr