Νεκρός από πάθηση των πνευμόνων ο πρώην καουμπόης των Marlboro

Μπορεί να μην έγινε ποτέ διάσημος με το όνομά του. Το πρόσωπο του, όμως, είναι ευρέως αναγνωρίσιμο, ακόμη και αν δεν ξέρουμε τι ακριβώς μας θυμίζει. Πρόκειται για τον Eric Lawson (Έρικ Λόουσον), που τη δεκαετία του ’70 έγινε το “τραχύ”, αλλά γοητευτικό πρόσωπο του καουμπόη στη γνωστή διαφήμιση των Marlboro.
Όπως ανακοίνωσε η σύζυγός του, ο Λόουσον έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες, σε ηλικία 72 ετών, εξαιτίας αναπνευστικής ανεπάρκειας, που του προκάλεσε η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, από την οποία έπασχε.
Έμεινε γνωστός κυρίως για τη διαφήμιση του γνωστού τσιγάρου, αφού δεν έγινε ποτέ πολύ γνωστός ως ηθοποιός. Είχε παίξει στις αστυνομικές τηλεοπτικές σειρές “Baretta” και “The Streets of San Francisco”, μέχρι που τον ανακάλυψε η διαφημιστική εταιρεία, η οποία είχε τον λογαριασμό της Marlboro. Και έγινε το πρόσωπο του καουμπόη από το 1971 μέχρι το 1981.
Τότε, φάνταζε μια τέλεια επιλογή: Καπνιστής από τα 14 του, με τα αδρά χαρακτηριστικά του άνδρα, που θα μπορούσε να ενσαρκώσει τον άνθρωπο πρότυπο του “αμερικανικού τρόπου ζωής”.
Αργότερα, ωστόσο, έκανε στροφή 180°. Συμμετείχε σε πολλές αντικαπνιστικές εκστρατείες και, μάλιστα, πρωταγωνίστησε σε φιλμ – παρωδία της διαφήμισης, στην οποία κάποτε εμφανιζόταν.
Παρ’ όλα αυτά, δεν κατάφερε ποτέ να κόψει την εξάρτησή του από το τσιγάρο.
Σύμφωνα με το Associated Press, ακόμη δύο ηθοποιοί, που συμμετείχαν σε διαφημίσεις των τσιγάρων Marlboro, πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ο Ντέιβιντ Μίλαρ πέθανε από εμφύσημα το 1987 και ο Ντέιβιντ ΜακΛιν νικήθηκε από τον καρκίνο του πνεύμονα το 1995.
newsit,gr-ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ