Το Twitter ξέρει πότε κάποιος κινδυνεύει από κατάθλιψη

Με τα εκατομμύρια των χρηστών του, το Twitter έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο κανάλι προσωπικής έκφρασης, το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε θέματα δημόσιας υγείας και ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Ο Έρικ Χόρβιτς, του Microsoft Research Redmond και μια ομάδα ερευνητών έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη μίας μεθόδου που επιτρέπει την πρόβλεψη κατάθλιψης σε χρήστες του Twitter με ακρίβεια 70%, μέσω «σκαναρίσματος» των tweets τους.Στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα της Microsoft βρήκε 476 χρήστες του Twitter, 171 εκ των οποίων είχαν κατάθλιψη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τα ιστορικά τους στο Twitter μέχρι και έναν χρόνο πριν τη διάγνωση, αναζητώντας διάφορες ενδείξεις κατάθλιψης, αναλύοντας 2,2 εκατ. tweets με υπολογιστικά μοντέλα. Μέσω της σύγκρισης των tweets των χρηστών με κατάθλιψη με αυτά υγιών χρηστών, αναπτύχθηκε μια μέθοδος που μπορεί να προβλέψει περιπτώσεις κατάθλιψης πριν αυτές εκδηλωθούν. Το εν λόγω «μοντέλο» στη συνέχεια δοκιμάστηκε και σε άλλο δείγμα χρηστών, με ποσοστό επιτυχίας 70%.

Κάποια tweets ήταν «προφανή»: «θέλω κάποιον να με αγκαλιάζει και να είναι εκεί για μένα όταν είμαι λυπημένη», «το να έχω ξανά δουλειά με κάνει χαρούμενο. Λιγότερος χρόνος για να είμαι θλιμμένος και να βλέπω λυπηρές ταινίες» κ.α.. Ωστόσο, οι ερευνητές της Microsoft εξέτασαν και άλλους παράγοντες, όπως τον αριθμό των tweets ανά ημέρα, την ώρα που οι χρήστες έκαναν τα tweets, τον βαθμό αλληλεπίδρασης με άλλους, το είδος της γλώσσας κ.α.
Επίσης, αναζήτησαν λέξεις – κλειδιά που υποδεικνύουν κατάθλιψη («άγχος», «ναυτία», «ύπνος», «νευρικότητα» κ.α. χρησιμοποιούνταν συχνά, ωστόσο υπήρχαν και άλλες, φαινομενικά πιο «αθώες» λέξεις, όπως «αγάπη», «αυτός», «αυτή», «σπίτι», «ανοχή», «τραγούδια», «ταινίες» κ.α.). Σημαντική είναι και η συχνότητα των tweets και των διαλόγων με άλλους χρήστες, καθώς άτομα που βρίσκονται σε κατάθλιψη τείνουν να «tweetάρουν» λιγότερο και αλληλεπιδρούν λιγότερο με άλλα άτομα, σύμφωνα με τον Χόρβιτς.

Ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη η έρευνα αυτού του είδους είναι η αξιολόγηση των αντιδράσεων του κοινού σε σημαντικά γεγονότα. Η παρατήρηση και ανάλυση των Twitter feeds μετά από «τραυματικά» περιστατικά θα μπορούσε να επιτρέψει την περαιτέρω κατανόηση του πώς ακριβώς οι χρήστες επηρεάζονται από τα νέα.
«Η άποψή μας είναι ότι το Twitter είναι η μεγαλύτερη παρατηρησιακή μελέτη ανθρώπινης συμπεριφοράς που έχουμε δει ποτέ, και δουλεύουμε σκληρά για να την εκμεταλλευτούμε» λέει στο Time ο Τάιλερ ΜακΚόρμικ, του Κέντρου Στατιστικής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Σημειώνεται ότι η ομάδα του ΜακΚόρμικ εργάζεται επίσης πάνω στο αντικείμενο, όπως και ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- Σαν Ντιέγκο.

Πηγή: Time