Ο Κυπριακός Τύπος, 30 Ιανουαρίου 2013

Το διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για μείωση των μισθών των υπαλλήλων της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, οι επαφές της Τρόικας και τα θέματα που βρίσκονται στο μικροσκόπιό της κατά την τρίτη αξιολόγηση της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της Κύπρου, οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της ψηφιακής βιβλιοθήκης “Αριστοτέλης” , οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ και οι προβλέψεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου για την κυπριακή οικονομία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

 

H «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Με διάταγμα μειώσεις μισθών» αναφέρει πως στο πρωτοφανές για τα κυπριακά χρονικά μέτρο της μείωσης των μισθών των υπαλλήλων της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) με διάταγμα προχώρησε χθες το βράδυ το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλού αναφέρει πως στο επίκεντρο των συζητήσεων των Τροϊκανών είναι οι τράπεζες, τα δημοσιονομικά, το ΓΕΣΥ, οι ιδιωτικοποιήσεις  και τα κόκκινα δάνεια. Επίσης γράφει πως σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών το επιτόκιο για τις απαλλοτριώσεις πρέπει να μειωθεί ώστε να συνάδει με το επιτόκιο των τραπεζών που κυμαίνεται στο 2% με 3%.

 

“Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Μεσολάβησε … με διάταγμα ο Χάρης» αναφέρει πως τη λύση στη διελκυστίνδα Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και ΕΤΥΚ σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των μισθών των 300 εργαζομένων μελών της συντεχνίας έδωσε χθες ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης. Κατόπιν εισήγησης της ΚΤ, οι μειώσεις καθορίστηκαν με υπουργικό διάταγμα, μέσω του οποίου επιβάλλεται ενιαία περικοπή ύψους 3% και κλιμακωτές μειώσεις, οι οποίες φθάνουν το 25%. Αλλού σημειώνει πως στην ελληνική πλευρά επιρρίπτει το αδιέξοδο στο Κυπριακό ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Επίσης αναφέρει πως οι Τροϊκανοί βλέπουν σήμερα το Συνεργατισμό.

 

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Κούρεμα μισθών με Διάταγμα» αναφέρει στο κύριο του θέμα πως μια απόφαση πρωτόγνωρη για την Κύπρο πήρε χθες το Υπουργείο Οικονομικών. Με διάταγμα του Χάρη Γεωργιάδη αποφασίστηκε και επιβλήθηκε μείωση μισθών και ωφελημάτων ύψους 15% στους 300 υπαλλήλους της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Αλλού αναφέρει πως στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας βρέθηκε το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλού αναφέρει πως διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση της ψηφιακής βιβλιοθήκης «Αριστοτέλης» μετά την προχθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Τεντώνει το σχοινί η ΟΕΒ» αναφέρει πως την αντίδραση του ΔΣ της Cyta για αποχώρηση από την ΟΕΒ λόγω της θέσης της Ομοσπονδίας έναντι στο Σχέδιο πρόωρων αφυπηρετήσεων διαδέχθηκε η έντονη επίκριση των συντεχνιών του ημικρατικού οργανισμού, οι οποίες καταγγέλλουν ως αχαρακτήριστη και ακατανόητη τη στάση της ΟΕΒ ενάντια στη Cyta και τους εργαζόμενούς της. Αλλού αναφέρει πως αρχίζουν σήμερα οι συζητήσεις με τους Τροϊκανούς για τις ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης αναφέρει πως αποδέσμευση μικρότερου ποσού των δεσμευμένων καταθέσεων προθεσμίας από την Τράπεζα Κύπρου ευνοούν οι Τροϊκανοί, παρά την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου για απελευθέρωση καταθέσεων ύψους 960 εκ. ευρώ.

 

Η αγγλόγλωσση “Cyrpus Mail” με κύριο τίτλο «Τέρμα τα χρυσά κουτάλια για τα κόμματα» αναφέρει πως ένας συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων με την επωνυμία «Διαφάνεια Τώρα!» κάλεσε τα κόμματα να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, τροποποιώντας τη σχετική νομοθεσία και υιοθετώντας ένα σχέδιο οκτώ σημείων. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Γιώργος Πίπης δήλωσε πως στόχος είναι ο περιορισμός των λειτουργικών κόστων και να βοηθηθούν αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Αλλού αναφέρει πως οι γιατροί έχουν εκπλαγεί από το γεγονός ότι μια 16χρονη δεν σκοτώθηκε μετά που έπεσε από ύψος 3000 ποδών σε ένα δυστύχημα στην Οκλαχόμα.

 

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily” με κύριο τίτλο «Κόκκινος συναγερμός» αναφέρεται στην επάνοδο χθες στην Κύπρο των διεθνών δανειστών της, προκειμένου να εξετάσουν εάν η χώρα εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος διάσωσής της ενώ αυξάνονται οι φόβοι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αλλού αναφέρει πως μικρότερη του αναμενόμενου, στο -5,5%, είναι η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας για ολόκληρο το 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επίσης αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε οδηγίες για τα κράτη μέλη, τα οποία στερούν το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές από τους πολίτες τους για το μοναδικό λόγο ότι αυτοί διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

 

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)