Κοντά σε κοινό ανακοινωθέν Κύπριοι και Τουρκοκύπριοι

Τη διαπίστωση ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στις περισσότερες πτυχές του ανακοινωθέντος και βρίσκονται πολύ κοντά, έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.«Συνεχίζω να εργάζομαι κι ελπίζω σε σύντομη έναρξη των διαπραγματεύσεων του κυπριακού. Ο ειδικός μου σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ συναντάται με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για να τους βοηθήσει να συμφωνήσουν σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο μπορεί να παράσχει τη βάση και τις παραμέτρους για τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Μπαν γκι-Μουν.
Στο μεταξύ, την αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ εργάζονται σιωπηρά στο Κυπριακό, έκανε στο Μόναχο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μιλώντας το Σάββατο στη συνδιάσκεψη για την ασφάλεια.

«Εργαζόμαστε σιωπηρά στο Κυπριακό. Δεν ακούτε όμως τίποτε γι’ αυτό», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, θέλοντας να δείξει ότι η αμερικανική διπλωματία κινείται σε πολλά μέτωπα.

Αργότερα την ίδια μέρα συναντήθηκε στο περιθώριο της συνδιάσκεψης με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Το Κυπριακό ήταν στα θέματα συζήτησης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι και Νταβούτογλου «συζήτησαν το Κυπριακό και την υποστήριξη των ΗΠΑ στη διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Πηγή:(ΚΥΠΕ)