Ιράκ: Ο στρατός σκότωσε 50 αντάρτες

Ο στρατός του Ιράκ έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του εναντίον ανταρτών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και οι οποίοι ελέγχουν τμήματα στα δυτικά της χώρας, σκοτώνοντας 50 από αυτούς, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας και του υπουργείου Άμυνας.

Από τις αρχές Ιανουαρίου, αντάρτες του σκληροπυρηνικού Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) που συνδέονται με την Αλ Κάιντα έχουν τον πλήρη έλεγχο στην πόλη της Φαλούτζα , όπου πλέον εφαρμόζουν το δικό τους νόμο δημιουργώντας ένα ισλαμικό εμιράτο. Επίσης τομείς κοντά στην πόλη Ραμάντι και σε αγροτικές περιοχές μεταξύ αυτών των δύο πόλεων δυτικά της Βαγδάτης, είναι στα χέρια των ανταρτών.

Στρατιώτες και αστυνομία, υποστηριζόμενοι από μαχητές τοπικών φυλών, ξεκίνησαν το Σάββατο μια νέα μαζική επίθεση εναντίον τριών γειτονιών του Ραμάντι . Τουλάχιστον 35 αντάρτες σκοτώθηκαν και πολλά όπλα κατασχέθηκαν, σύμφωνα με τον διοικητή της πολιτοφυλακής Μοχάμεντ Χανίς Άπου Ρίσα. Σύμφωνα δε με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) οι μάχες στο Ραμάντι είναι οι πιο βίαιες των τελευταίων εβδομάδων.

Στην Φαλούτζα ο στρατός προχώρησε σε αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο τμήμα της πόλης , σκοτώνοντας 15 αντάρτες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Οι χερσαίες δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από τη Φαλούτζα ώστε να αποφευχθεί η είσοδος τους στην πόλη η οποία πιθανότατα θα έφερνε αιματοχυσία.

Η Φαλούτζα , 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης , ήταν προπύργιο της εξέγερσης, μετά την αμερικανική εισβολή το 2003. Το 2004, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών είχε αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθειά του να θέσει υπό τον έλεγχο του τη Φαλούτζα και οι δύο μαζικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον της πόλης είχαν οδηγήσει στις πιο βίαιες μάχες που από το πόλεμο του Βιετνάμ.

Το Ραμάντι και η Φαλούτζα βρίσκονται στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, μια περιοχή της ερήμου με σουνιτική πλειοψηφία που συνορεύει με τη Συρία. Τον Ιανουάριο σε ένοπλα επεισόδια στο Ιράκ, σκοτώθηκαν πάνω από 1.000 άνθρωποι, καθιστώντας τον πρώτο μήνα του 2014 τον πιο φονικό από τον Απρίλιο του 2008, σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε από ιρακινές επίσημες πηγές. Ο ΟΗΕ , από την πλευρά του αναφέρει 733 θανάτους, τον Ιανουάριο, αλλά τόνισε ότι η εκτίμηση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τα θύματα στην επαρχία Αλ Ανμπάρ.

Πηγή:NewsIt.gr