Εικόνες καταστροφής στην Κεφαλλονιά!

Δεν έχουν προλάβει να πάρουν ανάσα οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς που… όσο συνηθισμένοι και να είναι στα ρίχτερ, τέτοιες ζημιές, δε μπορούν να περάσουν απαρατήρητες!

Όπως για παράδειγμα σε αυτό το σπίτι που βλέπετε στη φωτογραφία της πρώτης σελίδος, του OnAirNews, από τo χωριο Λιβάδι,  5 χιλιόμετρα από το Ληξούρι.

Οι σεισμολόγοι
Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, υπέστη ζημιές η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου. Πάντως, ο κ. Τσελέντης είπε ότι ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και πως έπειτα από τη σημερινή δόνηση ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.
O Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας, Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, μίλησε στο zougla.gr και τόνισε ότι ο σεισμός σημειώθηκε πάνω στο ίδιο ρήγμα, όπως συνέβη κατά την προηγούμενη δόνηση της 26ης Ιανουαρίου. «Θα έχουμε μία πολύ ισχυρή σεισμική ακολουθία. Βρισκόμαστε πάνω στο ίδιο ρήγμα» τόνισε ο κ. Χουλιάρας.
Για «κομμάτι της ίδιας ακολουθίας» με τον σεισμό της Κυριακής 26 Ιανουαρίου έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, διευκρινίζοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι επάνω στις ακτές της Κεφαλλονιάς, λίγο πιο βόρεια και δυτικά του προηγούμενου, αλλά προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο.
«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτήρια του νησιού.

Στο δρόμο και στα αυτοκίνητα θα περάσουν τη νύχτα οι κάτοικοι

Εκατοντάδες κάτοικοι, τρομοκρατημένοι από το χορό των Ρίχτερ έχουν ήδη πάρει τα αυτοκίνητά τους και έχουν πάει στο γήπεδο της πόλης, ενώ άλλοι έχουν πάει στον περιφερειακό όπου δεν υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης, καθώς στους περισσότερους δρόμους υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν βράχοι και πέτρες και να καταπλακώσουν ότι βρεθεί στο πέρασμα τους. Οι περισσότεροι θα περάσουν τη νύχτα με κουβέρτες και παπλώματα μέσα στα ΙΧ, αφού ο φόβος για ακόμα ένα χτύπημα του Εγκέλαδου δεν τους επιτρέπει να μπουν στα σπίτια τους.

Δήμαρχος Κεφαλονιάς: «Θα χρειαστούν κοντέινερ, και μάλιστα πολλά»

Tην ανάγκη καταλυμάτων για τους σεισμόπληκτους πολίτες της Κεφαλονιάς επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης. «Θα χρειαστούν κοντέινερ, και μάλιστα πολλά» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα δούμε τις ανάγκες και θα εκτιμηθεί ποσά θέλουμε» πρόσθεσε ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι γενικά τα κτίρια του νησιού άντεξαν, αλλά καταπονήθηκαν περαιτέρω αυτά που είχαν υποστεί ζημίες από τον πρώτο μεγάλο σεισμό.

Δένδιας: Το Ληξούρι έχει υποστεί σημαντικές ζημιές που επηρεάζουν την ομαλή ζωή των κατοίκων

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά την επιθεώρηση που πραγματοποίησε και την ενημέρωση που είχε από τους αρμόδιους φορείς, δήλωσε: «Ήρθα εδώ και είδα με λύπη μου ότι το Ληξούρι έχει υποστεί πολλές και σημαντικές ζημιές, οι οποίες σε ένα βαθμό επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητα των κατοίκων να έχουν μία ομαλή ζωή. Υπό αυτή την έννοια το κράτος έχει άμεση υποχρέωση να ανταποκριθεί. Αυτή την έννοια έχει και η παρουσία μου εδώ. Θα ενημερώσω τον Πρωθυπουργό για το τι είδα και από εκεί και πέρα η κρατική μηχανή πρέπει να κάνει το καθήκον της. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο κ. Δένδιας μετέβη στη συνέχεια στο Αργοστόλι, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Περιφέρειας (ΣΟΠΕ), που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΤΕΙ Κεφαλονιάς.  Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΣΟΠΕ δήλωσε:

«Επισκέφθηκα την Κεφαλονιά κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και παρακολούθησα τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου όπου έγινε μία αποτίμηση της κατάστασης μετά και από τον σεισμό των πρώτων πρωινών ωρών σήμερα. Αυτό το οποίο σαφώς αποφασίστηκε είναι να ενισχυθεί το κράτος στο Ληξούρι και στην περιοχή της Παλικής, η οποία κυρίως επλήγη από τον τελευταίο σεισμό. Έδωσα ήδη τις σχετικές εντολές και στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική. Θα υπάρξει και αυτοτελές κλιμάκιο μηχανικών, το οποίο θα εγκατασταθεί στο Ληξούρι. Επίσης, ήδη μετακινήθηκαν οι αρμόδιοι του Δήμου και της Περιφέρειας για να ελέγξουν την κατάσταση των δημοσίων κτιρίων στο Ληξούρι. Ξαναλέω το κράτος οφείλει να δείξει την παρουσία του στη Δημοτική Ενότητα Παλικής, όπως την δείχνει στην Κεφαλονιά όλες αυτές τις ημέρες και να βεβαιώσει τον πολίτη ότι είναι και θα παραμείνει δίπλα του».

Αρχιεπίσκοπος

«Διακόψαμε την Ιερά Σύνοδο για να βρεθούμε κοντά σας, να δείξουμε εμπράκτως ότι το μυαλό μας είναι στον λαό της Κεφαλονιάς». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους φορείς και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που τον υποδέχθηκαν, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος που εδώ και λίγη ώρα βρίσκεται στο νησί, επικεφαλής συνοδικού κλιμακίου.

Αμέσως μετά την άφιξη τους, ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί μητροπολίτες μαζί με τον γενικό διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωστή Δήμτσα και τον οικείο μητροπολίτη κ. Σπυρίδωνα, συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους της περιφέρειας αλλά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Ιατρικής Ομάδας Άμεσης Δράσης του ΙΣΑ

Άμεσα ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας,  ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαθέτει γιατρούς της Ιατρικής Ομάδας Άμεσης Δράσης του ΙΣΑ για να…
ενισχύσει το έργο των Γενικών Νοσοκομείων Κεφαλληνίας, σε Αργοστόλι και Ληξούρι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τους σεισμούς που έπληξαν το νησί.

3 εξειδικευμένοι γιατροί της Ιατρικής Ομάδα Άμεσης Δράσης μεταβαίνουν σήμερα σε συνεργασία με το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. για την Κεφαλονιά σε επείγουσα αποστολή ενίσχυσης του νησιού.

Με αφορμή την αποστολή της Ιατρικής Ομάδας Άμεσης Δράσης στην Κεφαλονιά, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης υπογράμμισε: «O I.Σ.Α. βρίσκεται στο πλευρό των σεισμόπληκτων πολιτών της Κεφαλονιάς. Σήμερα στέλνουμε την πρώτη ομάδα γιατρών της Ομάδας Άμεσης Δράσης και είμαστε έτοιμοι, εφόσον μας ζητηθεί, να ενισχύσουμε και με επιπλέον ιατρικό προσωπικό την  Ομάδα αυτή. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Παρίση και τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, είμαστε έτοιμοι να προμηθεύσουμε φάρμακα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ι.Σ.Α. και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για να καλυφθούν το επόμενο διάστημα οι ανάγκες για τους χρονίως πάσχοντες, τους ανασφάλιστους και τους άπορους πολίτες του νησιού.»

Νίκολας ΚέιτζΠενέλοπε Κρουζ,

Στην Κεφαλονιά πρόκειται να βρεθούν ο Νίκολας Κέιτζ και η Πενέλοπε Κρουζ, προκειμένου να ενισχύσουν την εικόνα του νησιού που χτυπήθηκε από τους αλλεπάλληλους σεισμούς…

Όπως αποκάλυψε ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς, Ευάγγελος Κεκάτος, μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, οι αρχές του νησιού έχουν επικοινωνήσει με τους δύο διάσημους ηθοποιούς και οι ίδιοι δήλωσαν την πρόθεση τους να επισκεφθούν την Κεφαλονιά. Οι δυο τους είχαν βρεθεί στο νησί το 2001 για τα γυρίσματα της ταινίας ”Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι”.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η κίνηση αυτή γίνεται, προκειμένου να ενισχυθεί η επικοινωνιακή εικόνα της Κεφαλονιάς.