Ο Κυπριακός Τύπος, 4 Φεβρουαρίου 2014

Οι επαφές της τρόικας στην Κύπρο, η παρενόχληση του νορβηγικού σεισμογραφικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη στη δανέζικη φρεγάτα που βρίσκεται στο αγκυροβόλιο Λάρνακας για την απομάκρυνση χημικών όπλων από τη Συρία, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Χωρίς προβλήματα περνάμε το τρίτο τεστ” γράφει ότι από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις η Κύπρος φαίνεται να περνά με επιτυχία και την τρίτη αξιολόγηση της τρόικας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με αφορμή την προχθεσινή παρενόχληση του νορβηγικού σεισμογραφικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις υπό τουρκικές απειλές. Αλλού γράφει ότι στο εδώλιο σήμερα οι οκτώ κατηγορούμενοι για την υπόθεση Δρομολαξιάς.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Εθνικό σπορ η διαφθορά” γράφει ότι έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντοπίζει σημαντικές ελλείψεις στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς στην Κύπρο, παρά τη βούληση, όπως τονίζεται στην έκθεση, για την καταπολέμηση της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “Μετά τον Μπαν, κτυπούν οι Τούρκοι – καταδίωξαν νορβηγικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ”. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη στη δανέζικη φρεγάτα που βρίσκεται στο αγκυροβόλιο Λάρνακας και η οποία συνοδεύει πλοία που μεταφέρουν συστατικά των χημικών όπλων της Συρίας.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Ασυμβίβαστοι διορισμοί” γράφει ότι ασυμβίβαστοι με το επαγγελματικό ασυμβίβαστο διαπιστώθηκε ότι είναι αρκετοί διορισμοί στους ημικρατικούς οργανισμούς, ενώ σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών συζητούν `μανδύα νομιμότητας`. Αλλού γράφει ότι νομοσχέδιο στην Βουλή άρον-άρον καταθέτει την Πέμπτη η Κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει την απελευθέρωση από την τρόικα του 1,5 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού. Αλλού γράφει ότι βρέθηκαν λείψανα αγνοουμένων Τόχνης.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Τέρμα το κρυφτούλι” γράφει ότι κατέρρευσε ο μύθος των `μνημονιακών δεσμεύσεων`, ενώ αποκαλύπτεται ότι χρησιμοποιούνται από την Κυβέρνηση ως δικαιολογία για προώθηση δικών της επιλογών. Αλλού γράφει ότι καρκινοπαθείς σήμερα συμμετέχουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από αναβολή σε αναβολή για τα κόμιστρα, καθώς ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί η τελική πρόταση.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Daily” στο κύριο της θέμα αναφέρεται στην παρενόχληση του νορβηγικού σεισμογραφικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και στις δηλώσεις από πλευράς Κυβέρνησης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απειλή του καρκίνου με 3000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη στη δανέζικη φρεγάτα που βρίσκεται στο αγκυροβόλιο Λάρνακας για την απομάκρυνση χημικών όπλων από τη Συρία.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” αναφέρεται στην παρενόχληση του νορβηγικού σεισμογραφικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και στις δηλώσεις του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου και Υπουργού Αμυνας για το θέμα. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη στην δανέζικη φρεγάτα που βρίσκεται στο αγκυροβόλιο Λάρνακας για την απομάκρυνση χημικών όπλων από τη Συρία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις αντιδράσεις των κομμάτων για τις πρόσφατες δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΒΑ)