Μίνι υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα για την σεισμόπληκτη Κεφαλονιά

Μίνι υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα για την σεισμόπληκτη Κεφαλονιά
Σκηνές του Στρατού στο δημοτικό στάδιο του Ληξουρίου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συγκαλείται την Τετάρτη για την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην Κεφαλονιά. Στο νησί μεταβαίνει το μεσημέρι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Αμυνας Δ.Αβραμόπουλος, Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης, Υποδομών Μ.Χρυσοχοΐδης, Προστασίας του Πολίτη Ν.Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτης, Πολιτισμού Π.Παναγιωτόπουλος και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης θα συμμετάσχουν οι γγ των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ήδη, η Κεφαλονιά έχει κηρυχθεί σεισμόπληκτη περιοχή, ενώ σειρά μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αργοστολίου, με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε η καταβολή ενοικίου για δύο χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης, αποκατάσταση των ζημιών μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος, καθώς και δημιουργία οικισμού για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν. Οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί θα καθοριστούν από τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλονιάς.

Επίσης, ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού για την άμεση αποκατάστασή των ζημιών καθώς και η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή νέου οδικού δικτύου και η ένταξή του σε Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ακόμη θα συγκροτηθεί επιτροπή βραχυπρόθεσμης εκτίμησης σεισμικότητας υπό τον ΟΑΣΠ.

Μετά και το δεύτερο ισχυρό σεισμό, 600 σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, 1.100 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ άλλα 1.400 υπέστησαν μικρότερες. Στις υποδομές τα εντονότερα προβλήματα εντοπίζονται στο λιμάνι, το δίκτυο ύδρευσης και το οδικό δίκτυο. Ακατάλληλα κρίθηκα τα κτίρια της αστυνομίας, του λιμεναρχείου, του δημαρχείου καθώς και αρκετά σχολεία.

Περίπου 25 μνημεία της Κεφαλονιάς, εκκλησιαστικά και κοσμικά, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς. «Θα χρειαστούν άμεσες σωστικές επεμβάσεις και μελέτες αποκατάστασης, ενώ άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου και το Κάστρο με τα μνημεία του, που έχουν σοβαρά προβλήματα» δήλωσε η γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ένα ακόμη πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στην Κεφαλονιά μεταφέροντας βαριά μηχανήματα για την αποκατάσταση των υποδομών, αλλά και εξοπλισμό για τα πρόχειρα καταλύματα των πληγέντων. Την ίδια στιγμή, το αρματαγωγό «Χίος» είναι αγκυροβολημένο στο Αργοστόλι και διαθέτει 250 κλίνες και δύο κουζίνες προκειμένου να δοθεί τροφή και στέγη σε πληγέντες από τον σεισμό.

Στο κλειστό γυμναστήριο του Ληξουρίου ηλικιωμένοι κάτοικοι της πόλης βρίσκουν προσωρινά ένα σημείο να ζεσταθούν, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν μετατρέψει σε κρεβάτι, στρώματα γυμναστικής. Ο στρατός έστησε επίσης 50 σκηνές στο γήπεδο της πόλης και έχει δυνατότητα αν παραστεί ανάγκη να στήσει άλλες 150.

Η Εκκλησία συνδράμει το συσσίτιο που οργανώνεται για τους σεισμόπληκτους, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που επισκέφθηκε το νησί, δήλωσε ότι θα γίνει «ένα κεντρικό συσσίτιο» και εκτιμήθηκε ότι θα χρειαστούν περίπου 500 μερίδες φαγητό την ημέρα.

Σε ισχύ το σχέδιο «Δευκαλίων» του υπουργείου Αμυνας, το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δευκαλίων, μεταγωγικό C-130 έφτασε στην Κεφαλονιά τα ξημερώματα με 200 σκηνές και 1.000 υπνόσακους.

Να καθησυχάσει τους κατοίκους της Κεφαλονιάς μετά τη διασπορά φημών περί εκκένωσης του Ληξουρίου, αλλά και σχετικά με προβλέψεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό επιχείρησε με ανακοίνωσή του ο Δήμος Κεφαλονιάς. «Κανένα σήμα, κανένα έγγραφο, τίποτα απολύτως που να προειδοποιεί για κάποιο επικείμενο μεγάλο σεισμό δεν έχει περιέλθει σε κανένα τοπικό φορέα και καλούμε τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» διαβεβαίωσε.

Πηγή: In.gr