Ο Κυπριακός Τύπος, 5 Φεβρουαρίου 2014

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς και η μείωση της στρατιωτικής θητείας, η επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΦΥΠΕΞ στην Κύπρο σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος και στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, η ανεργία των νέων, η έρευνα της Κομισιόν για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών και η μείωση των εγκλημάτων το 2013, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Οριστικά πάμε για θητεία 14 μηνών ” γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης περιλαμβάνει και την πολυσυζητημένη μείωση της θητείας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι σίγουρα κάτω από 18 μήνες με καλύτερο σενάριο στους 14. Αλλού γράφει ότι για εξελίξεις στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες μίλησε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ. Αλλού γράφει ότι κλείδωσε η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΕΥΡΩΚΟ στις Ευρωεκλογές.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Ώθηση από ΗΠΑ στο κοινό ανακοινωθέν” γράφει ότι το ρόλο του γεφυροποιού που επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό, επιβεβαίωσε η χθεσινή επίσκεψη της ΥΦΥΠΕΞ της χώρας, Βικτόρια Νούλαντ, στο νησί. Αλλού γράφει ότι ανησυχούν για του εργασιακό τους μέλλον οι υπάλληλοι στις Κυπριακές Αερογραμμές. Γράφει επίσης ότι αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων απαιτεί η Τρόικα σε όλους τους τομείς που περιλαμβάνει το Μνημόνιο.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Πολύ κοντά σε συμφωνία” γράφει ότι κοντά σε συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν φαίνεται να έφερε τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό η Αμερικανίδα υφυπουργός εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία χθες πραγματοποίησε επαφές στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι την επίσπευση των διαδικασιών για διάθεση του 18% κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου που κατέχει η παλιά Λαϊκή, ζητά η Τρόικα. Αλλού γράφει ότι πέντε μέρες μετά την μείωση της τιμής του πετρελαίου από τις εταιρείες, το 50% των πρατηριούχων διατήρησε ίδιες τις τιμές, χωρίς καμία μεταβολή.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Δουλειά να ‘ναι κι ό,τι να ‘ναι” γράφει ότι ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι και προβάλλει δηλώσεις αρμόδιων λειτουργών δύο πανεπιστημίων, οι οποίοι περιγράφουν την εικόνα του σήμερα. Αλλού γράφει ότι με δεκάδες κεριά στο περιτοίχισμα του Προεδρικού που άναψαν εις μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους από τον καρκίνο, αλλά και ζητώντας συμβολικά από την κυβέρνηση να δώσεις ελπίδα στους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας πραγματοποιήθηκε χθες, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό. Γράφει ακόμα για ταξίδι-αστραπή της Αμερικανίδας ΥΦΥΠΕΞ στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Daily” στο κύριο της θέμα αναφέρει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι αντιμέτωπες με νέους φόβους για κλείσιμο, καθώς χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια σε βάθος έρευνα για να επιβεβαιώσει κατά πόσον το σχέδιο αναδιάρθρωσης συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ. Αλλού γράφει για θετικά αποτελέσματα σε έρευνα για τον εντοπισμό Τουρκοκύπριου που εξαφανίστηκε. Γράφει ακόμα ότι οι ξενοδόχοι έχουν καλές προσδοκίες για του 2014.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Μειώθηκαν τα σοβαρά εγκλήματα το 2013», γράφει ότι οι φόνοι, οι απόπειρες φόνου, οι βιασμοί, οι ληστείες, οι διαρρήξεις, οι κλοπές, οι επιθέσεις με βόμβες και τα εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά μειώθηκαν το 2013, ενώ μόνο οι εμπρησμοί κατέγραψαν αύξηση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Αστυνομία. Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες μια σε βάθος έρευνα για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΚΑ και το κατά πόσον αυτό ήταν βιώσιμο, και αν η Κύπρος ενήργησε στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ όταν παραχώρησε κρατική ενίσχυση στις ΚΑ. Γράφει ακόμα για εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες έξω από το Προεδρικό από τον αντικαρκινικό σύνδεσμο ΕΛΑΖΩ.

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΧΡ)