Ποιά είναι τα μέτρα για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλλονιάς

Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο ακινήτων για το 2014, θα λάβουν επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σ. Κεδίκογλου, ενώ θα επιδοτηθεί το 80% του ποσού για επισκευές κτιρίων και το υπόλοιπο με άτοκο δάνειο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι γενικός συντονιστής των κυβερνητικών ενεργειών για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων από το σεισμό στην Κεφαλονιά είναι ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τη συμμετοχή συνολικά 10 υπουργών εμφανίστηκε λάβρος κατά των σεισμολόγων λέγοντας χαρακτηριστικά πως “όλοι αυτοί οι μετά σεισμών ψευτοπροφήτες που περιδιαβαίνουν τις τηλεοράσεις φέρονται ανεύθυνα, δεν ενημερώνουν, αλλά καθηλωνουν το φόβο”.
Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών τους κάλεσε να γυρίσουν στις δουλειές τους και να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς κορώνες.

Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο ακινήτων το 2014, θα λάβουν επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, θα δοθεί ενίσχυση για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσκευών με πόσο μέχρι 6000 ευρώ, θα επιδοτηθεί το 80% του ποσού για τις επισκευές των κτιρίων και το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με άτοκο δάνειο.

Αυτά είναι ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ ανέφερε επίσης πως σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό το λιμάνι του Ληξουρίου, θα τοποθετηθούν 45 αίθουσες προκάτ για τη λειτουργία των σχολείων, θα γίνει αποκατάσταση του δρόμου Ληξούρι – Αργοστόλι, και πως νέο κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ μεταβαίνει στο νησί για την ταχεία επιδιόρθωση των βλαβών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα παρακαμφτούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημιουργείται κάθετη δομή ανά υπουργείο με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα και συντονιστή όλων των Γενικών Γραμματέων, τον ΓΓ της κυβέρνησης Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

«Η Κεφαλονιά άντεξε» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης όλους όσους βοηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών.

Σε ερώτηση αν υπάρχει έλλειψη συντονισμού απάντησε αρνητικά. «Κάθε άλλο» είπε συγκεκριμένα.

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δέκα ημέρες μετά τον πρώτο και πέντε ημέρες μετά το δεύτερο σεισμό, η τοπική αυτοδιοίκηση της Κεφαλονιάς δείχνει να ξυπνάει.

Από το απόγευμα της Τετάρτης αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και μιάμιση βδομάδα.

Οι σκηνές-στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον-απέκτησαν «πάτωμα»…στρατιωτικά, ελικόπτερα C-130 μετέφεραν πλαστικές βάσεις για να τοποθετηθούν στο εσωτερικό τους και να μην κοιμούνται στο υγρό γρασίδι οι οικογένειες των σεισμοπλήκτων.

Οι τρόφιμοι του Γηροκομείου που φιλοξενούνται στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ, δεν κοιμούνται πια «κατάχαμα» στο παρκέ: μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η θλιβερή εικόνα, μεταφέρθηκαν κρεβάτια στα οποία ξαπλώνουν από χθες το βράδυ οι ταλαιπωρημένοι ηλικιωμένοι.

Τα πρωτα κοντέινερ έφτασαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Ληξούρι-θα στεγαστούν σχολικές τάξεις για να ξεκινήσουν τα μαθήματα από την ερχόμενη εβδομάδα.

Κουζίνα και μαγειρεία για τα συσσίτια επιτέλους, υπάρχουν. Το πολεμικό πλοίο «Ικαρία» κατάφερε να «δέσει» και παίζει το αυτό το ρόλο.

Όσο για τα υπόλοιπα… νά ΄ναι καλά η ιδιωτική πρωτοβουλία: τρόφιμα και εμφιαλωμένα νερά καταφτάνουν συνεχώς, ως δωρεές επιχειρήσεων, δήμων και απλών πολιτών.

Οι μέρες -και οι νύχτες- που έρχονται θα είναι όλο και πιο δύσκολες για τους σεισμόπληκτους του νησιού, καθώς οι άστεγοι υπολογίζονται σε 5000. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ο Γολγοθάς μόλις άρχισε.

Πηγή:NewsIt.ge-Newpost.gr