Kαζακστάν: Ο πρόεδρος θέλει να αλλάξει όνομα στη χώρα για να μη θυμίζει τους φτωχούς γείτονες με την κατάληξη -σταν

Το Καζακστάν είναι η μεγαλύτερη οικονομία στη μετασοβιετική περιφέρεια, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Eκφράζοντας την επιθυμία του να αλλάξει το όνομα του Καζακστάν, ο πρόεδρος της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, είπε την Πέμπτη ότι αν οι πολίτες συμφωνούν, θα ήθελε να το αποκαλέσει Καζάκ Ελί.

«Η χώρα μας καταλήγει με -σταν, όπως και τα άλλα κράτη της κεντρικής Ασίας κι αυτό πρέπει να αλλάξει» δήλωσε ο πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στο Intellectual School του Καζακστάν, όπως ανέφερε το πρακτορείο Xinhua. Στην γλώσσα των Καζάκων η νέα ονομασία σημαίνει «Η χώρα των Καζάκων». Πρόκειται για ονομασία που είχε προταθεί από καιρό, ενώ ένα μνημείο που αποκαλείται Καζακ Ελί χτίστηκε στην πρωτεύουσα Αστάνα το 2009, για να συμβολίσει την απελευθέρωση από τη σοβιετική Ρωσία που έγινε το 1991.

Ο πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ επιθυμεί να κόψει την κατάληξη -σταν από το Καζακστάν για να ξεχωρίσει την αλματωδώς αναπτυσσόμενη και πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του, από την υπόλοιπη κεντρική Ασία, όπου τα άλλα κράτη -με την κατάληξη “σταν”- είναι τα περισσότερα, βυθισμένα στη φτώχεια.

Ξένες εταιρείες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στον ορυκτό πλούτο της χώρας, μετά την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Καζακστάν λένε πως η μεγάλη αυτή χώρα, γεμάτη στέπες και βουνά, εξακολουθεί να είναι λίγο μόνο γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο.

To 1993 η πρωτεύουσα Αλμα Αλτα μετονομάστηκε σε Αλμάτι. Τέσσερα χρόνια αργότερα η πρωτεύουσα «μετακόμισε» κυριολεκτικά, μετεγκαταστάθηκε σε άλλη τοποθεσία και πήρε το όνομα Ακμόλα. Το 1998 το όνομα της πρωτεύουσας άλλαξε οριστικά σε Αλμάτι.

Ο Ναζαρμπάγεφ, ένας 73χρονος πρώην εργάτης χαλυβουργίας, βρίσκεται στην εξουσία εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες και έχει εκτεταμένες εξουσίες.

Φέρει τον τίτλο «Ηγέτης του Έθνους» και είναι ευρέως γνωστός ως «Μπαμπάς». Έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της οικονομίας της αγοράς και έχει προσελκύσει ξένους επενδυτές, όμως, στη χώρα του ουδέποτε έχουν διεξαχθεί εκλογές, που να έχουν αναγνωρισθεί ως ελεύθερες και δίκαιες από τη Δύση.

Το 1997, ο Ναζαρμπάγεφ μετέφερε την πρωτεύουσα από το πράσινο Αλμάτι, στο νοτιοανατολικό Καζακστάν, στην πόλη Ακμόλα του βορρά που σαρώνεται από τους άνεμους της στέπας. Ένα χρόνο αργότερα, δήλωσε πως η νέα πρωτεύουσα θα αποκαλείται Αστάνα –που σημαίνει «πρωτεύουσα» στην τοπική τουρκογενή γλώσσα–, ώστε να βάλει τέλος στις εικασίες για το όνομα της Ακμόλα, που στα καζακικά σημαίνει τόσο «λευκό ιερό» όσο και «λευκή αφθονία». Πληροφορίες από το businessinsider.com και το Πρώτο Θέμα.

Ο πρόεδρος της χώρας:

Αυτό είναι το μνημείο Καζάκ Ελί, όπου όλοι φωτογραφίζονται:

Η πρωτεύουσα είναι τόσο χλιδάτη που έκανανκαι παραλία, δίπλα στους ουρανοξύστες:

Αυτό είναι το υπερ-χλιδάτο και υπερ-νεοπλουτίστικο μετρό της πρωτεύουσας:

Από εντυπωσιακή παρέλαση στο Καζακστάν:

Τζαμί στην πρωτεύουσα:

 

 iefimerida.gr