«Δεν υπήρξε απειλή για την ασφάλεια της τελετής έναρξης»

Οι αρχές που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρξε απειλή εναντίον της διοργάνωσης κατά την απόπειρα αεροπειρατείας που εκδηλώθηκε σε αεροσκάφος τουρκικής αεροπορικής εταιρείας στη διάρκεια της χθεσινής τελετής έναρξης των Αγώνων.

Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Ντμίτρι Τσερνισένκο περιέγραψε σήμερα ως «περιστατικό με (δράστη) χούλιγκαν» την απόπειρα αεροπειρατείας, κατά την οποία ένας επιβάτης της πτήσης ζήτησε από τον πιλότο του αεροπλάνου, το οποίο κατευθυνόταν από την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, να κατευθυνθεί προς το Σότσι της Ρωσίας.

Η είδηση της απόπειρας αεροπειρατείας έγινε γνωστή στη διάρκεια της χθεσινής τελετής έναρξης των Αγώνων στο Στάδιο Fisht.

Ο Τσερνισένκο είπε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε ακριβώς πληροφορήθηκε την είδηση ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν διατυπώθηκαν απειλές και γνωρίζω ότι οι ουκρανικές και οι τουρκικές αρχές έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να αντιμετωπίσουν αυτό το περιστατικό με τον χούλιγκαν», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές αρχές δεν επέβαλαν ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στον εναέριο χώρο πάνω από το Σότσι πριν από την τελετή έναρξης.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Μαρκ Ανταμς δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε ενημερώθηκε για το συμβάν ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

«Ενημερώθηκε κάποια στιγμή αλλά δεν γνωρίζω με ποιόν ακριβώς τρόπο έγινε αυτό, επομένως δεν μπορώ να σχολιάσω περαιτέρω», δήλωσε ο Άνταμς.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Σότσι είναι πολύ αυστηρά λόγω των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ύστερα από τις τρομοκρατικές απειλές που έχουν διατυπωθεί και τις βομβιστικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών μμε, ένας άνδρας ζήτησε από το αεροσκάφος της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας Pegasus, στο οποίο επέβαιναν 110 άνθρωποι, να κατευθυνθεί στο Σότσι.

Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από το Χάρκοβο της Ουκρανίας, που βρίσκεται 450 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου.

Τελικά το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στον προορισμό του, την Κωνσταντινούπολη, και ο δράστης συνελήφθη.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο για έναν Ουκρανό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ενώ το κίνητρο του δράστη παραμένει άγνωστο.

Πηγή: ΑΠΕ