Γιατί θα ψηφίσουμε ευρωβουλευτές με σταυρό -Κίνηση-έκπληξη από Σαμαρά-Βενιζέλο

Προάγγελος μεγάλων θεσμικών αλλαγών θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον σταυρό προτίμησης κι όχι τη λίστα στις προσεχείς ευρωεκλογές. Η κίνηση αυτή που έγινε με κοινή συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου έφερε σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και δυσαρέστησε τους «58».

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Πρωτοβουλίας των «58»  καταγράφηκαν αντιδράσεις, ακούστηκαν αρνητικά σχόλια, ενώ κάποιοι ζήτησαν ακόμα και διαζύγιο με την Ιπποκράτους.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, το κλίμα στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο και ουσιαστικά καταγράφηκαν δύο τάσεις: η μία ομάδα πρότεινε την αποχώρηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης από την «Ελιά», ενώ η δεύτερη ομάδα πρότεινε μια πιο διαλλακτική στάση υπό την προϋπόθεση ότι θα μπουν όροι στον τρόπο συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου της «Ελιάς».

Η άποψη που εκφράζεται στις τάξεις των «58» είναι ότι ο σταυρός προτίμησης οδηγεί αυτόματα σε μειονεκτική θέση τους δικούς της υποψηφίους, καθώς δεν έχουν την εμπειρία και την αναγνωρισιμότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ιδίως στην Περιφέρεια.

Αρκετοί μιλούν επίσης για αιφνιδιασμό από πλευράς της Ιπποκράτους, ώστε να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα αποχώρησης από το ενιαίο σχήμα.

Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τα επόμενα 24ωρα και αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το θέμα της σταυροδοσίας.
Αποφασισμένος ο Σαμαράς
Η σχετική ρύθμιση για αλλαγή του εκλογικού νόμου αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε επίσης να διπλασιαστεί ο αριθμός των υποψήφιων ευρωβουλευτών σε κάθε ψηφοδέλτιο, να ανέρχονται δηλαδή σε 42. Ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί ο αριθμός των σταυρών που θα μπορεί να βάζει ο ψηφοφόρος στο ψηφοδέλτιο.
Η κυβέρνηση δικαιολογεί την επιλογή-έκπληξη με το επιχείρημα ότι θέλει ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και ελαχιστοποίηση των εξαρτήσεων των πολιτικών από κάθε λογής συμφέροντα, κάτι που αποτελεί, εδώ και χρόνια, λαϊκή απαίτηση. «Κάθε ευρωβουλευτής θα κρίνεται από το λαό και δεν θα πηγαίνει κάθε καρυδιάς καρύδι να παίρνει 9.000 ευρώ το μήνα και να μην εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας τους» αναφέρουν πηγές από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Σύγκρουση και με τον ΣΥΡΙΖΑ
Νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί η απόφαση να εκλέγονται οι ευρωβουλευτές με σταυρό και όχι με λίστα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
«Η σχεδιαζόμενη αλλαγή του νόμου για τις ευρωεκλογές συνιστά άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει το εκλογικό σύστημα στις ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι να επιλέγονται, πλέον, με σταυρό και όχι με λίστα.
Σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πλασάρουν ως “ανανέωση” με πρόσωπα εκτός των “κομματικών μηχανισμών”, την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές και την αντικατάστασή της με σταυρό προτίμησης, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού, για να διασώσουν μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχίας της.
Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τρέμουν την αντιπαράθεση πάνω στην πορεία της Ευρώπης και τις προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και για αυτό προσπαθούν να μεταβάλλουν τις ευρωεκλογές σε ένα κυνήγι σταυρού και σε μια μάχη μεταξύ “προσωπικοτήτων”».
«Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί όμως είναι ότι όσα νομικίστικα τερτίπια κι αν σκαρφιστούν, τα ψωμιά τους και τα κουκιά τους είναι μετρημένα» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ .
Τι ίσχυε ως σήμερα
Σημειώνεται ότι στην κατάργηση της λίστας στα ευρωψηφοδέλτια των πολιτικών σχηματισμών, που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του Μαΐου, και την αντικατάστασή της από ψηφοδέλτια στα οποία οι ψηφοφόροι θα καλούνται να δώσουν σταυρούς σε υποψηφίους, συμφώνησαν κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο κάθε ευρωψηφοδέλτιο οι υποψήφιοι θα είναι 42, διπλάσιοι δηλαδή από τον αριθμό των βουλευτών που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ψηφοφόροι θα μπορούν να δώσουν τουλάχιστον δύο σταυρούς.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί εγκαίρως ο σχετικός νόμος και να ισχύσει η ρύθμιση στις επικείμενες εκλογές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1981 μέχρι και σήμερα σε όλες τις εκλογές υπήρχε λίστα.

Πηγή:  iefimerida.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε