Η νέα “τρέλα”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το NekNominate είναι η νέα νεανική τρέλα που εξαπλώνεται με ταχύτητα στον κόσμο. Όσο δύσκολη είναι η μετάφραση της σύνθετης αυτής λέξης, τόσο βλακωδώς απλοϊκό είναι το περιεχόμενό της.

Νέα παιδιά κάνουν ότι πιο τρελό τους έρχεται στο μυαλό πίνοντας αλκοόλ. Και ενώ κάποιος «φίλος» απαθανατίζει σε βίντεο την τρέλα της στιγμής, ο «πρωταγωνιστής» προσκαλεί τον επόμενο μιμητή…

Ήδη δύο νέα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους επιχειρώντας να «ικανοποιήσουν» την παράλογη «συνταγή» μιας επίπλαστης αίσθησης στιγμιαίας τάχα μου «ελευθερίας» που κι αν δεν τους οδηγήσει σε επικίνδυνες ακρότητες, εντούτοις θα τους ακολουθεί δια βίου με αρνητικό πρόσημο…

Στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουμε δείγματα «μετανάστευσης» του NekNominate. Τελευταίο κρούσμα η 19χρονη Rebecca Dagley, το έκανε στο Λέϊτσεστερ της Βρετανίας. Μπήκε στο σούπερ μάρκετ, περπάτησε λίγα μέτρα και μετά από λίγο έβγαλε την καμπαρντίνα που φορούσε και έμεινε με τα εσώρουχά της. Έβγαλε από την τσέπη της μια μπύρα και προσπάθησε να την πιεί μονορούφι!

Το φαινόμενο αυτό, ως ερμηνεία και ως επίπτωση, σίγουρα θα απασχολήσει τους ειδικούς, ψυχολόγους κλπ. Ελπίζουμε σύντομα και την Εκκλησία.

Εμείς, από την πλευρά μας, θέλουμε μόνον να το επισημάνουμε ώστε να συμβάλουμε, κατά το δυνατόν, στο να αποτραπεί η εκδήλωση, στην Ελλάδα και στην ομογένεια, του φαινομένου ενός ανόητου, ανούσιου και βλακώδους μιμητισμού μεταξύ των νέων μας, για τον οποίο μόνον υπερήφανοι δεν θα νιώθουν όσοι το αποτολμήσουν.

Οι νέοι πρέπει να έχουν οράματα. Να έχουν φιλοδοξίες. Να έχουν όνειρα. Να αγωνίζονται γι αυτά, ακόμη και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, όπως αυτές που βιώνουμε.

Οι νέοι πρέπει να αισθάνονται το δώρο της ζωής ως πρόκληση για δημιουργία και όχι ως ευκαιρία για «τρέλες».