Κικίλιας, Καπερνάρος και Ρεπούση οι βουλευτές που ελέγχονται γιατί έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό – Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Καπερνάρος και Μαρία Ρεπούση φέρονται να έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό
– Οι έλεγχοι έδειξαν πως λεφτά στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2012 έβγαλαν η σύζυγος του Βασίλη Καπερνάρου και η σύζυγος του Νίκου Σηφουνάκη
– 24.710 οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν σε πρώτο έλεγχο
– Βασίλης Κικίλιας: Όλα αποδεικνύονται από το πόθεν έσχες μου

Ο Βασίλης Κικίλιας της Νέας Δημοκρατίας, ο Βασίλης Καπερνάρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και η Μαρία Ρεπούση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι οι τρεις βουλευτές που ελέγχονται γιατί έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό.

Τα ονόματά τους δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Εκτός από τους τρεις βουλευτές, για εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2012 ελέγχονται τόσο η σύζυγος του Βασίλη Καπερνάρου όσο και η σύζυγος του πρώην υπουργού Ναυτιλίας, Νίκου Σηφουνάκη.

Τα ονόματα των πέντε προέκυψαν από τον πρώτο έλεγχο που έγινε σε λίστα με 24.710 περιπτώσεις, για τις οποίες ζητήθηκαν στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων.

Από τον πρώτο έλεγχο της λίστας των 24.710 εμβασμάτων που βγήκαν στο εξωτερικό, προκύπτει επίσης ότι την περίοδο 2009-2012 χρήματα στο εξωτερικό έβγαλαν επίσης οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου.

«Οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και σημειώνει πως η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων ελέγχει κατά πόσο τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων και «δεν έχει στοιχεία ή την αρμοδιότητα για έλεγχο πόθεν έσχες».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Σε πρώτο έλεγχο με την αρχική λίστα με την οποία είχαν ζητηθεί στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων (24.710 περιπτώσεις) βρέθηκαν 3 βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ. κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου.

Οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η ΓΓΔΕ ελέγχει κατά πόσο τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων και δεν έχει στοιχεία ή την αρμοδιότητα για έλεγχο πόθεν έσχες. Συνεπώς, και ως προς αυτό το σκέλος, τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή.

Η διαδικασία ελέγχου κάποιων εξ αυτών των υποθέσεων είναι σε εξέλιξη και η υπόθεση του κ. Κικίλια είναι στις 531 στοχευμένες υποθέσεις.

Διευκρινήσεις

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Τελικά κανένα στοιχείο δεν υπάρχει. Επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματος μου» γράφει ο Βασίλης Κικίλιας στον προσωπικό του λογαριασμό…

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βασίλης Κικίλιας προσκόμισε, όπως του ζητήθηκε, τα απαραίτητα στοιχεία τον περασμένο Απρίλιο, (15/4/2013) στην αρμόδια ΔΟΥ Γλυφάδας, πλήρη στοιχεία δικαιολόγησης. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται με την τωρινή διαδικασία.

Ανακοίνωση με την οποία δίνει διευκρινήσεις για την εμπλοκή του ονόματός της σε χρήματα που έφυγαν στο εξωτερικό έδωσε πριν από λίγο η Μ. Ρεπούση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση : “Τα εμβάσματα στα…
οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι με αφορά καλύπτονται απολύτως από τις φορολογικές μου δηλώσεις τις οποίες ήδη προσκόμισα στις φορολογικές αρχές της χώρας. Στάλθηκαν για λόγους σπουδών και υγείας οικείων μου προσώπων. Μετά την εξυπηρέτηση των εν λόγω αναγκών το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού επέστρεψε στην Ελλάδα”

Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα παρερμηνείας. Υπενθυμίζουμε, όμως, ότι πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι λάθος να θεωρηθεί πως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά. Προς τούτο, θυμίζουμε ότι στις 44 υποθέσεις που πρόσφατα ελέγχθηκαν μόνο οι 12 (27%) κατέδειξαν αποκρυβέντα εισοδήματα. Η πλειοψηφία, συνεπώς, παρείχε πλήρη δικαιολόγηση των ποσών των εμβασμάτων.

ΕΔΕ

Με εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, προς τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΓΓΔΕ, θα διενεργηθεί άμεσα…
ένορκη διοικητική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθούν οι υπαίτιοι της «διαρροής» σχετικών στοιχείων και δήθεν πληροφοριών με τους ελέγχους των εμβασμάτων βουλευτών.