Παραιτήθηκαν οι επικεφαλής τεσσάρων καντονιών στη Βοσνία

Σαράγεβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Νέες διαδηλώσεις πολιτών που διαμαρτύρονται για την εκτεταμένη διαφθορά, τη φτώχεια και την ανεργία διοργανώνονται και σήμερα, Δευτέρα, στο Σαράγεβο και σε άλλες πόλεις της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.

Υπό το βάρος της μαζικής δυσαρέσκειας των πολιτών, μέχρι στιγμής υπέβαλαν παραιτήσεις οι επικεφαλής των τοπικών κυβερνήσεων τεσσάρων καντονιών.

Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Ζέλικο Κόμσιτς και ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην προεδρία, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς επιχείρησαν να μπουν τις πρωινές ώρες στα γραφεία τους, στο Σαράγεβο.

Ωστόσο, μετά από συστάσεις της διεύθυνσης συντονισμού των αστυνομικών δυνάμεων εγκατέλειψαν το κτίριο, ενόψει και της νέας διαδήλωσης.

Στην πρωτεύουσα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει το απόγευμα η άτυπη ομάδα πολιτών που διαδήλωσε και την Κυριακή με αιτήματα την απελευθέρωση των ατόμων που συνελήφθησαν στη διάρκεια επεισοδίων το Σαββατοκύριακο και την παραίτηση της κυβέρνησης της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται αυτή την ώρα στις πόλεις Μόσταρ, Λίβνο, Μπουγκόινα, Γκόραζντε.

Στην πόλη Μπίχατς δεν θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση επειδή ικανοποιήθηκε το αίτημα των διαδηλωτών, παραιτήθηκε δηλαδή ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του καντονιού Ούνσκι- Σάνσκι, Χάμντι Λίποβατς.

Σε έκτακτη συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, ο κ. Λίποβατς υπέβαλε την παραίτησή του και αποφασίστηκε τις επόμενες μέρες τα πολιτικά κόμματα να προτείνουν τους υποψήφιούς τους για τη νέα κυβέρνηση.

Προηγήθηκαν οι παραιτήσεις των πρωθυπουργών του καντονιού της Τούζλας, Σεάντ Τσούσβιτς, του καντονιού Ζένιτσα- Ντομπόι, Μουνίμπ Χουσεινάγκιτς και του καντονιού του Σαράγεβο, Σουάντ Ζελίκοβιτς.

Στο Μόσταρ, οι διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών και την αντικατάσταση του δημάρχου Λιούμπε Μπέσλιτς.

Μεταξύ των αιτημάτων των πολιτών που διαδηλώνουν καθημερινά από την περασμένη εβδομάδα στη Βοσνία, σύμφωνα με το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena, είναι η επίλυση του καθεστώτος των εργατών σε επιχειρήσεις που κήρυξαν πτώχευση, η διασφάλιση πόρων για τις άνεργες μητέρες, οι αυξήσεις στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα, καθώς και κατάργηση της καταβολής μισθών σε υπουργούς μετά τη λήξη της θητείας τους, εξίσωση των μισθών των πολιτικών με τους μισθούς των υπόλοιπων εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Στις πόλεις Τούζλα, Μπίχατς, Μόσταρ και Σαράγεβο, την Παρασκευή, στη διάρκεια των διαδηλώσεων ξέσπασαν βίαια επεισόδια και προκλήθηκαν πυρκαγιές και ζημιές σε έδρες πολιτικών κομμάτων και τοπικών αρχών.

Δηλώσεις Κ.Άστον

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον ζήτησε από τους ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να εξετάσουν τα αίτια της ανησυχίας των πολιτών, όπως και τη συνολική οικονομική κατάσταση και να προσπαθήσουν να βρουν λύση.

«Το σημαντικότερο είναι τώρα στη Βοσνία η ηγεσία να σκεφτεί και να εξετάσει τα πραγματικά αίτια της ανησυχίας των πολιτών μόνο από την άποψη επιμέρους ζητημάτων, αλλά της συνολικής οικονομικής κατάστασης και να προσπαθήσει να βρει πολιτική λύση» δήλωσε η Άστον από τις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν και για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αν και το θέμα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ