Πρώτο κόμμα με μικρή διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

Εκατό ημέρες απομένουν μέχρι την πρώτη κρίσιμη εκλογική μάχη που θα κρίνει την πορεία της χώρας, αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και η πρώτη δημοσκόπηση του 2014 δείχνει να προηγείται στις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ στα όρια του στατιστικού λάθους, την ώρα που οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 19,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιδια δημοσκόπηση όλα τα ποιοτικά στοιχεία είναι υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της εκπομπής “Ανατροπή” του τηλεοπτικού σταθμού Mega, εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι η απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και στο Ευρώ, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει οδυνηρές επιπτώσεις. Συγκεκριμένα, το 65,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ πάση θυσία, ενώ το 31,5% επιθυμεί την αποχώρηση από το ευρώ, ποσοστό που παρουσιάζει περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες πτώση.

Πάνω από το 30% των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί με τις οικονομικές προτάσεις κανενός κόμματος, ενώ το 20,9% συμφωνεί με αυτές της Νέας Δημοκρατίας και το 18,9 εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, Σαμαρά και Τσίπρα, ο πρωθυπουργός θεωρείται καταλληλότερος κατά το 42,8% των ερωτηθέντων, ενώ ο κ. Τσίπρας ακολουθεί με ποσοστό 30%. Πάντως, και οι δύο εμφανίζουν ανοδική πορεία των συγκεκριμένων ποσοστών.

Επίσης εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των Ελλήνων που δεν συμφωνούν με την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ (62%).

Πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές

Νέα Δημοκρατία: 19%
ΣΥΡΙΖΑ: 20,8%
ΠΑΣΟΚ: 5,3%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 4,5%
Χρυσή Αυγή: 7%
ΔΗΜΑΡ: 3,5%
ΚΚΕ: 7%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,8%
Κόμμα Πολύδωρα: 1,3%
Συμφωνία για Νέα Ελλάδα: 1%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 19,7%
Δεν θα ψηφίσω: 4,2%

Πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές

Νέα Δημοκρατία: 20,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 21,4%
ΠΑΣΟΚ: 5,6%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 4,4%
Χρυσή Αυγή: 7,2%
ΔΗΜΑΡ: 38%
ΚΚΕ: 6,1%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,4%
Κόμμα Πολύδωρα: 1%
Συμφωνία για Νέα Ελλάδα: 1%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 18,1%
Δεν θα ψηφίσω: 3,2%

Πώς κρίνουν όμως οι πολίτες τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις προσπάθειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Πώς κρίνετε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης;

•Θετικά/Μάλλον θετικά: 35,1% (από 35,6% στα τέλη Νοεμβρίου)
•Αρνητικά/Μάλλον αρνητικά: 62% (από 62,8%)
•Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 2,9% (από 1,6%)

– Πώς κρίνετε την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ;

•Θετικά/Μάλλον θετικά: 29,2% (από 27,5% στα τέλη Νοεμβρίου)
•Αρνητικά/Μάλλον αρνητικά: 67,8% (από 70,1%)
•Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 3% (από 2,4%).

Ο κόσμος φαίνεται για άλλη μία φορά από τη δημοσκόπηση πως δεν επιθυμεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 62,2%, ενώ το 36,3% επιθυμούν άμεσα εκλογές.

Στην ερώτηση πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, εάν η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές, πάλι η πλειοψηφία σε ποσοστό 56,6% να μην επιθυμεί πρόωρες εκλογές, ενώ αντίθετα το 41,6% θέλουν εκλογές.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα στην ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 74,2% θεωρούν πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι έτοιμη ακόμα να κυβερνήσει, ενώ θεωρούν ικανό το κόμμα το 24,8% των πολιτών.

Για τις ζυμώσεις στην κεντροαριστερά και στο ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ, της Συμφωνίας για την Ελλάδα και της Κίνησης των 58 μόνο στις ευρωεκλογές, το 30,4% το αντιμετωπίζει θετικά και το 63,6% αρνητικά.

Στην ερώτηση πόσο πιθανό είναι να ψηφίσουν μία τέτοια συνεργασία στις ευρωεκλογές, η πλειοψηφία σε ποσοστό 67,5% απαντούν “καθόλου”, ενώ το 12,3% απαντούν λίγο, αρκετά πιθανό το 9,9% και πολύ το 7,6%.

Σε άλλη ερώτηση, οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν για το ποιά θεωρούν την καλύτερη λύση για να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της χώρας, αφού το πρόγραμμα χρηματοδότησης τελειώνει τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, μόλις το 2,8% των ερωτηθέντων απαντά να πάρει η χώρα δάνειο με νέο μνημόνιο, ενώ αντίστοιχα μικρό ποσοστό της τάξεως του 5,7% συγκεντρώνει η απάντηση “να δανειστεί η χώρα από τις αγορές ανεξάρτητα από το κόστος δανεισμού. Το μεγαλύτερο ποσοστό 47,7% συγκεντρώνει η απάντηση της λήψης νέου δανείου αλλά χωρίς δεσμευτικούς όρους από τους εταίρους μας. Την απάντηση να μην αναγνωρίσει η Ελλάδα το χρέος της και να το εξαλείψει μονομερώς η κυβέρνηση αποχωρώντας από την ευρωζώνη, τη στηρίζει το 32,7% των πολιτών.

Τα αποτελέσματα για τη Χρυσή Αυγή

Το 62,4% θεωρούν πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, ενώ το 32,8% είναι αρνητικοί και θεωρούν πως δεν είναι. Σε αντίθεση με αυτά τα ποσοστά το 59,5% θεωρούν πως δεν πρέπει να απαγορευτεί η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις επόμενες ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, ενώ το 36,8% θεωρούν πως πρέπει να τους απαγορευτεί.

Με στοιχεία από NewsIt.gr