Στο στόχαστρο μαχητικών και πλοίων τουρκική κορβέτα που έφθασε έως τη Τζιά

Στο στόχαστρο μαχητικών και πολεμικών πλοίων μπήκε με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου η τουρκική κορβέτα «TCG BANDIRMA» που εισήλθε στα εθνικά χωρικά μας ύδατα σήμερα τα ξημερώματα και έφτασε προκλητικότατα έως τη Τζιά .

Η κίνηση αυτή από την Άγκυρα «τορπιλίζει» ευθέως τις ενέργειες που ξεκίνησαν σήμερα για την επίλυση του Κυπριακού.

Η μεγάλη αυτή εχθρική μονάδα που φέρει ισχυρό οπλισμό, απέπλευσε από το λιμάνι της Σμύρνης και στις 06:25 εισήλθε σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα μεταξύ της Ευβοίας και της Άνδρου. Πέρασε από το στενό Καφηρέα και ακολούθησε Νότια-Νοτιοδυτική πορεία . Μόλις διείσδυσε στο Αιγαίο τέθηκε αμέσως υπό στενή παρακολούθηση τόσο από μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού όσο και από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας .

Είναι η πρώτη φορά που δόθηκε εντολή από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο να «κλειδωθεί» το τουρκικό πολεμικό πλοίο ως στόχο.

Εκτιμούμε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από συνεννόηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο που βρίσκονται και οι δύο στη Μολδαβία σε επίσημη επίσκεψη.

Η τουρκική κορβέτα εξήλθε στις 09:50 από τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα νοτίως της Τζιά.

Από ότι φαίνεται το Ελληνικό Πεντάγωνο εγκαταλείπει την παθητική παρακολούθηση που εφάρμοζε έως τώρα και ενεργεί δυναμικά.

Αναβάθμισε τις προκλήσεις των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών CN-235 ναυτικής συνεργασίας -ηλεκτρονικού πολέμου που εισέρχονται στον Εθνικό Εναέριο Χώρο και την διέλευση πολεμικών πλοίων της γείτονας χώρας από τα Χωρικά μας Ύδατα και τα κλειδώνει ως στόχους.

Είναι η πρώτη φορά που για τη διέλευση τουρκικού πλοίου σηκώνονται ελληνικά μαχητικά και τους δίδεται η οδηγία να το παρακολουθούν.

Η πλεύση της τουρκικής κορβέτας από το στενό του Καφηρέα είναι στα όρια της κατάχρησης του δικαιώματος της αβλαβούς διέλευσης.

Γ.Κοκ.

Πηγή: newpost.gr