Πρώην Συντονιστής ΣΑΕ-ΗΠΑ Θ. Σπυρόπουλος: Το ΣΑΕ έχει πεθάνει…

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.paneliakos.com/2014/02/blog-post_3382.html

Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, γνωστό ως ΣΑΕ, «έχει πεθάνει προ πολλού», διακήρυξε σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης,  ο πρώην συντονιστής του για την Αμερική, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ενώ αποκάλυψε ότι «κόστισε τεράστια ποσά στον ελληνικό λαό» και πως «δεν έχει γίνει ποτέ οικονομικός απολογισμός», γι’ αυτό ούτε κι ο ίδιος είναι σε θέση να πει έστω και κατά προσέγγιση πόσα χρήματα δόθηκαν από την Ελλάδα. Υπολογίζεται, χωρίς σιγουριά, ότι είναι μεταξύ 200 και 250 εκατομμύρια ευρώ. «Θέλω να μάθω κι εγώ», είπε.
Ως εναλλακτική λύση οργάνωσης του Απόδημου Ελληνισμού βλέπει «την ανασυγκρότηση του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ελληνισμού» το οποίο, όπως είπε, «ενώ ξεκίνησε καλά και είχε προοπτική, η εμφάνιση του ΣΑΕ ήταν ουσιαστικά η διάλυσή του, κι έτσι σήμερα το ΣΑΕ βρίσκεται σε κατάσταση νεκρική και το Εθνικό Συμβούλιο σε κατάσταση λήθης».
Είπε ότι «έχουν περάσει τέσσερις δεκαετίες από την επίσημη συζήτηση και από την συμπερίληψη στο Σύνταγμα της Ελλάδος για την μέριμνα του Ελληνικού Κράτους για τον Απόδημο Ελληνισμό και την διατήρηση των δεσμών με την μητέρα Ελλάδα».
Ο κ. Σπυρόπουλος έζησε τα γεγονότα από την πρώτη στιγμή για τη δημιουργία του ΣΑΕ. Υπενθύμισε ότι «καταψηφίστηκαν τότε από την Ομογένεια οι προτάσεις που είχαν δοθεί για τη δημιουργία αυτού του συνδέσμου μεταξύ Ομογένειας και Ελλάδος και επανήλθαν το 1995 με απόφαση-αστραπή του Γρηγόρη Νιότη».

SAE 1Στην ερώτηση τι οδήγησε το ΣΑΕ στον θάνατο, είπε πως «ήταν η προχειρότητα η οποία υπήρξε και περισσότερο η σκέψη της χειραφέτησης της Ομογένειας από τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδος».
Αναφορικά γιατί δεν αντέδρασε η Ομογένεια όταν το ΣΑΕ στήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα και την καπέλωσε, ανέφερε: «Φυσικά και αντιδράσαμε, ήμουν ο πρώτος που αντέδρασε τότε την εποχή του 1995, σας θυμίζω την καταψήφιση της δημιουργίας του ΣΑΕ το 1995 από το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο. Υποτίθεται ότι δόθηκε μία ευκαιρία για την δημιουργία ενός Οργανισμού, ο οποίος θα είχε οντότητα για τον Απόδημο Ελληνισμό και την Ελλάδα». Και τόνισε πως «ήταν λάθος διότι δημιουργήθηκε το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού με μία σκεπή αλλά χωρίς θεμέλια».
Πρόσθεσε πως «ήταν μία ευκαιρία που χάθηκε το 1995 και φυσικά όλα αυτά τα τεράστια ποσά διαχρονικά που διατέθηκαν γι’ αυτόν τον Οργανισμό είναι χαμένα χρήματα του Ελληνα φορολογουμένου που είχε ένα χαρακτήρα περισσότερο τυπικό και όχι ουσιαστικό».
Στην επισήμανση, μιας που κάνατε λόγο για «τεράστια ποσά» θα μας λέγατε για πόσα χρήματα μιλούμε, απάντησε ότι «δεν γνωρίζω συγκεκριμένα» και απεκάλυψε πως «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολογισμός από το 1995 που θα θέλαμε να γίνει αυτός ο απολογισμός διότι ήταν διαχρονικά πάρα πολλά χρήματα. Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού είχε 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεν μπορώ να πω σε δραχμές πόσα ήταν τα προηγούμενα χρόνια διότι οικονομικός απολογισμός δεν έγινε ποτέ».
Στην ερώτηση είχατε ζητήσει απολογισμό, είπε «βεβαίως» και εξήγησε πως «την εποχή που ανέλαβα εγώ για τις Ηνωμένες Πολιτείες το ΣΑΕ είχαμε υποβάλλει στον κ. Κασσίμη γραπτώς αιτήματα για την αλλαγή του νόμου 3480 ο οποίος ήταν ελλιπής και δυστυχώς δεν έγινε ποτέ και μάλιστα πολλοί πολιτικοί συμφωνούσαν σ’ αυτό ακόμα και ο Γρηγόρης ο Νιότης ότι ο νόμος αυτός ήταν απαράδεκτος».
Τον ρωτήσαμε αν «θα διακινδυνεύατε να δώσετε έναν αριθμό από τη στιγμή που στήθηκε το ΣΑΕ μέχρι πρόσφατα, πού θα τον εντοπίζατε περίπου;» απάντησε: «Δεν μπορώ να δώσω αριθμό, αλλά μέχρι σήμερα υπάρχουν διάφορες πληροφορίες οι οποίες δεν είναι αποδεδειγμένες, φυσικά από 200 μέχρι 250 εκατομμύρια ευρώ», τονίζοντας πως «κανείς δεν γνωρίζει τους αριθμούς». Είπε ακόμα πως «με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαμε να είχαμε ιδρύσει σχολεία, ιδρύματα, όλα αυτά πήγαν χαμένα δυστυχώς».
«Το 2009 με τις εκλογές σταμάτησε να υπάρχει και το ΣΑΕ, σταμάτησαν και οι χρηματοδοτήσεις εκατό τοις εκατό, ήταν πολύ μικρότερα ποσά που δόθηκαν το 2009 και το 2010. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ουσιαστικός απολογισμός που θα το θέλαμε όλοι να δούμε πού πήγαν αυτά τα χρήματα του Ελληνα φορολογουμένου διότι δόθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για μία Οργάνωση του Ελληνισμού που δεν είχε καμία έννοια ουσιαστικής δημιουργίας, αλλά ήταν απλώς μία ουτοπία όλο αυτό το χρονικό διάστημα», τόνισε.
Οταν τον ρωτήσαμε «όταν είχατε εσείς την ευθύνη για την περιφέρεια Αμερικής τα δύο χρόνια πόσα χρήματα έδωσε το ελληνικό κράτος», απάντησε πως «από το 2007 μέχρι το 2009 δόθηκαν 1.169.000». Διευκρίνισε ότι «η προπληρωμή πάντοτε γινόταν από εμένα προσωπικά και εφόσον έστελνα τα παραστατικά στην Ελλάδα τότε ένα κομμάτι πληρωνόταν διότι πάντα προπλήρωνα εγώ. Το σύνολο των εξόδων όμως ήταν 1.477.000 εκ των οποίων η κυβέρνηση ακόμα μου χρωστάει 255.000».
Στην ερώτηση «τα έχετε ζητήσει αυτά τα χρήματα», είπε «επανειλημμένως, αλλά δεν έχουμε πάρει καμιά απάντηση» και τόνισε πως «πάντοτε με παραστατικά και ορκωτούς λογιστές διότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην Φορολογική Υπηρεσία (IRS), που έχουμε καταθέσει τα χρήματα διότι ήταν Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός».
SPYROPOULOS THEODOROS 4Στην ερώτηση «εσείς πού τα διαθέσατε αυτά τα χρήματα», ανέφερε: «Τα περισσότερα μεταξύ νεολαίας, διότι είχαμε ένα μεγάλο αριθμό νεολαίας με διάφορα συνέδρια που είχαν γίνει και φυσικά τα συνέδρια που ήταν στην Ελλάδα». Και τόνισε πως «προσωπικά δεν έχω διαθέσει για τον εαυτό μου ούτε ένα δολάριο, πάντοτε πλήρωνα τα έξοδά μου προσωπικά, ποτέ δεν χρησιμοποίησα χρήματα του ΣΑΕ».
Ο κ. Σπυρόπουλος χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την απόπειρα που γίνεται σήμερα ανασύνθεσης του ΣΑΕ. Είπε ότι «το 2009 με 2010 δεν υπήρχε υφυπουργός. Ο Γεώργιος Παπανδρέου έβαλε υπεύθυνο για τον Απόδημο Ελληνισμό τον Δημήτρη Δόλλη, ο οποίος την εποχή εκείνη είπε ότι το ΣΑΕ έχει πεθάνει. Από το 2007 μέχρι το 2013 πέρασαν πέντε υφυπουργοί και κάθε υφυπουργός που έφευγε έπαιρνε μαζί του και το φάκελο κι ο καινούργιος έπρεπε να αρχίσει από την αρχή».
Στην ερώτηση «ο κάθε υφυπουργός έπαιρνε το φάκελο στο σπίτι του;», είπε πως «δεν γνωρίζω» και τόνισε ότι «είχε γίνει προσπάθεια με τον Κώστα Τσιάρα, αλλά άλλαξε και ήλθε ο κ. Γεροντόπουλος, ο οποίος δεν συνέχισε την προσπάθεια που θα έπρεπε να είχε γίνει, αλλά απευθύνθηκε στην διακομματική επιτροπή, η οποία δεν έχει κανέναν ουσιαστικό ρόλο, είναι τυπική, απλώς για να ασχολείται το κάθε κόμμα με τον Απόδημο Ελληνισμό». Υπογράμμισε ότι «σήμερα ο Απόδημος Ελληνισμός δεν έχει καμία επαφή οργανωτικά με την Ελλάδα και φυσικά το ΣΑΕ είναι τελείως ανύπαρκτο, αφού βάσει του νόμου εμείς το 2011 έπρεπε να παραιτηθούμε διότι ο νόμος δεν επιτρέπει την επέκταση του προεδρείου πάνω από ένα χρόνο».
SPYROPOULOS THEODOROS 5Για τον κ. Γεροντόπουλο είπε ότι «δεν γνωρίζουμε τι κάνει διότι δεν έχει ενημερωθεί ούτε η επιτροπή για την αλλαγή του νόμου 3480» και τόνισε «δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση».
Είπε ότι «το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να ξαναγεννηθεί αλλά με αλλαγές που πρέπει να γίνουν διότι οι φθορές που έχει υποστεί οργανωτικά η Ομογένεια είναι τεράστιες». Και συμπλήρωσε: «Θα ήταν καλό και υγιές για την Ομογένεια να το πάρει το Εθνικό Συμβούλιο, μία καινούργια αναπνοή με απλά μέλη τα οποία και με τους υπάρχοντες Οργανισμούς να μπορεί να αντιπροσωπεύει την Ομογένεια όχι μόνο για τα εθνικά θέματα, αλλά για θέματα που αφορούν την Ομογένεια, η οποία έχει ανάγκες πληροφορικής, στήριξης και άμεσης συνεργασίας που αφορούν και την Ελλάδα αλλά περισσότερο τον Απόδημο Ελληνισμό στο χώρο που ζει. Το θέμα της ελληνικής γλώσσας που είναι ένα τεράστιο εθνικό θέμα και το οποίο δεν αντιμετωπίζεται σωστά, είναι θέμα νοοτροπίας και πρέπει να αλλάξει».
Είπε ότι «αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις για την αναδιοργάνωση του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο φυσικά θα συμμετάσχω κι εγώ».
Στην ερώτηση «με δεδομένη την εμπειρία του ΣΑΕ γιατί να εμπιστευθεί ξανά η Ομογένεια την κομματοκρατία της Ελλάδος;» απάντησε πως «δεν εμπιστεύεται πια η Ομογένεια, έχει χαθεί αυτή η έννοια». Και τόνισε ότι «ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδος φοβάται την οργανωμένη Ομογένεια».
Στην παρατήρησή μας «μήπως έφτασε ο καιρός που είμαστε πλέον δύο Ελληνισμοί, ο Ελλαδικός και της Αποδημίας που έχουμε διαφορετική νοοτροπία, αντιληπτική και αντίληψη των πραγμάτων;» είπε: «Μου θυμίζει αυτό την Μεγάλη Ελλάδα της Ιταλίας και την Ελλάδα, η οποία Μεγάλη Ελλάδα καταστράφηκε από την Ελλάδα, εύχομαι να μη γίνει αυτό και στην Ομογένεια»
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ.