Αποσύρθηκε και επανακατατέθηκε η διάταξη για την ψήφο των μεταναστών

Έπειτα από διαβούλευση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αποσύρθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, η διάταξη για την ψήφο των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, και επανακατατέθηκε λίγες ώρες αργότερα, χωρίς αλλαγή, στο νομοσχέδιο για το σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές.

Η διάταξη ήταν ενσωματωμένη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται την Τρίτη στην Ολομέλεια και επανακατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη σταυροδοσία, το οποίο εισάγεται την Τετάρτη προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Με άλλα λόγια, με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά κερδίζεται χρόνος για την αναζήτηση μιας λύσης που να μην προσκρούει στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει κρίνει ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι συνδέεται με την ιδιότητα του έλληνα πολίτη.

Πέρα από τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που διαφώνησαν με την κατάργηση της ψήφου των μεταναστών, βάρυνε το αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για διαβούλευση επί του θέματος.

Αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, να διαχωρισθεί η διάταξη για τους μετανάστες από την υπόλοιπη τροπολογία που αφορά τις ημερομηνίες των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Την Τετάρτη αναμένεται να κληθεί στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, η ΚΕΔΕ και συνταγματολόγοι, ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχει δυνατότητα αλλαγών με τρόπο, όμως, που να υπάρχει πλήρης προστασίας από τον κίνδυνο ακυρότητα της εκλογής των αιρετών από προσφυγές στο ΣτΕ.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι και η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα «σε ειλικρινή διάλογο, μέσα από τον οποίο θα αναζητηθούν λύσεις που θα διασφαλίσουν το κύρος και τη νομιμότητα των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε κάθε περίπτωση στην προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει».

Το θέμα συζήτησε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί σχετικά με τους ομογενείς, ενώ παρουσιάζει πολύ μεγάλες δυσκολίες σχετικά με τους αλλοδαπούς.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον ALPHA ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, πρόθεση της Χαριλάου Τρικούπη είναι «στη συνταγματική αναθεώρηση να λήξει οριστικά αυτό το θέμα και να υπάρξει διάταξη που να το ξεκαθαρίζει πλήρως».

«Θα προχωρήσουμε επίσης τον νόμο για την ιθαγένεια έτσι ώστε να διευρυνθούν τα δικαιώματα αυτών που ζουν στην Ελλάδα πολλά χρόνια και να υπάρχει η δυνατότητα να πάρουν ιθαγένεια» πρόσθεσε ο κ. Καρύδης.

«Η απόσυρση από την κυβέρνηση της τροπολογίας που στερούσε από τους νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα μετανάστες το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, συνιστά δικαίωση όσων επέμειναν ότι η χώρα δεν μπορεί να νομοθετεί στη βάση του δικαίου του αίματος» σχολίασε η ΔΗΜΑΡ, επαναλαμβάνοντας «ότι η ακροδεξιά ατζέντα δεν πρέπει να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή και με το κριτήριο αυτό θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις».

Newsroom ΔΟΛ