Νίκος Αναστασιάδης: Μη λύση στο Κυπριακό θα οδηγήσει σε διχοτόμηση

«Το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί τη λύση αλλά θέτει τις παραμέτρους» υποστήριξε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Για πρώτη φορά μετά το 1974 καταφέραμε να εμπλέξουμε στο διάλογο και την Τουρκία» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος επεσήμανε παράλληλα ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες αναβαθμίζεται.

«Προκειμένου να δημιουργηθεί δυναμική η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε δημιουργικές προτάσεις», τόνισε ενώ σημείωσε πως «υπήρχε διάσταση για το ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίσει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ ΟΗΕ».

Αφού ανέλυσε σημείο προς σημείο το περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στη βάση το «τίποτα δεν είναι συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα», και προσέθεσε λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται η επιδιαιτησία. «Η όποια διαίρεση είναι απόσχιση», είπε χαρακτηριστικά.

«Εάν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία τελικός κριτής θα είναι ο λαός» τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου και συνέχισε λέγοντας:

«Δεν θα αποδεχόμουν συνομιλίες εάν δεν θα διασφαλιζόταν η συνέχιση του κράτους. Παρατηρώ μια προσπάθεια αμφισβήτηση του κοινού ανακοινωθέντος».

«Για την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας οι συνιστώσες πολιτείες δεν προϋπάρχουν για να δημιουργήσουν ένα κράτος» είπε και σημείωσε πως «στο Κοινό Ανακοινωθέν δεν γίνεται δεκτή η παρθενογένεση αλλά αντίθετα η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε παράλληλα την πολιτική ηγεσία της χώρας να ενώσει μαζί του τις δυνάμεις της ώστε να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μία λύση.

Απευθυνόμενος δε προς τους Τουρκοκύπριους διαβεβαίωσε «πως ειλικρινής πρόθεση και επιθυμία μου είναι η λύση του Κυπριακού το συντομότερο, με τρόπο που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Έκανε δε λόγο για «μία λύση που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους, ούτε τη δυνατότητα επιβολής εξουσίας της μίας πλευράς επί της άλλης και θα παρέχει τη δυνατότητα συνύπαρξης, συνδημιουργίας και προκοπής μέσα σ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Αναστασιάδης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να επανέλθει το σχέδιο Ανάν και επανέλαβε πως μη λύση στο Κυπριακό θα σημαίνει διχοτόμηση.

Υποστήριξε παράλληλα πως δεν έχουν βάση οι απόψεις περί καθυστέρησης στην εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου λόγω Κυπριακού και έφερε ως παράδειγμα την  εταιρεία ΕΝΙ η οποία συνεχίζει κανονικά και επισπεύδει τις εργασίες της εντός της ΑΟΖ.

Επανέλαβε εξάλλου τις «πρόνοιες του Κοινού Ανακοινωθέντος για την μία Διεθνή Προσωπικότητα μία Ιθαγένεια και  μία Ενιαία Κυριαρχία».

«Οι ευρωεκλογές θα δείξουν κατά πόσο οι πολίτες ταυτίζονται με τις θέσεις που εκφράζουν τα κόμματα και το Κυπριακό» τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου απαντώντας σε ερώτηση πως θα διαχειριστεί τις πολιτικές διαφωνίες, ενώ σημείωσε με έμφαση πως «σε κάποιες περιπτώσεις οι πολίτες ξεπερνούν τα κόμματα».

Πηγή: Newpost.gr