Βρετανία – Ιρλανδία: Τα 270.000 έφθασαν τα σπίτια χωρίς ηλεκτρικό

Τουλάχιστον 270.000 νοικοκυριά στη Βρετανία και την Ιρλανδία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Πέμπτη, μετά τις σφοδρές καταιγίδες που προκάλεσαν και τον θάνατο ενός άνδρα.

Το δίκτυο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας ESB ανέφερε ότι αποκατέστησε την παροχή σε 70.000 καταναλωτές, εντούτοις 190.000 νοικοκυριά, κυρίως στις κομητείες του Κορκ και Κέρι, παραμένουν βυθισμένα στο σκοτάδι.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιρλανδίας, η Met Éireann, προβλέπει νέο κύμα σφοδρών βροχοπτώσεων σε όλη τη χώρα. Προβλήματα έχουν σημειωθεί στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσαν οι καταιγίδες, αφότου θυελλώδεις άνεμοι με ριπές να φθάνουν τα 180 χιλιόμετρα την ώρα ξερίζωσαν χθες δέντρα και προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια.

Περισσότερη βροχή αναμένεται επίσης και στη Μεγάλη Βρετανία, προσθέτοντας ένα νέο πονοκέφαλο στους κατοίκους που ήδη υφίστανται τις πλημμύρες και το χάος στις μετακινήσεις, ενώ η χώρα βιώνει έναν από τους πλέον βροχερούς χειμώνες των τελευταίων ετών.

Περίπου 80.000 νοικοκυριά, κυρίως στην Ουαλία, παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Δικτύων Ενέργειας.

 

REUTERS/LUKE MACGREGOR

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες εξαιτίας των πλημμυρών και των συντριμμιών που έχουν πέσει στις ράγες, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

 

Πολλά δρομολόγια σε μεγάλες επιβατικές γραμμές έχουν ματαιωθεί ή καθυστερήσει κατά μήκος της Βρετανίας, της Σκοτίας και της Ουαλίας.

 

Η αστυνομία στο Ουίλτσιρ ανακοίνωσε ότι ένας 70χρονος άνδρας έχασε την ζωή του, όταν – πιθανότατα –  υπέστη ηλεκτροπληξία την ώρα που επιχειρούσε να μετακινήσει δέντρο που είχε πέσει σε ηλεκτρικά καλώδια.

 

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος διατήρησε τις 16 προειδοποιήσεις που εξέδωσε για τον κίνδυνο σφοδρών πλημμυρών, οι οποίες μπορούν να απειλήσουν την ανθρώπινη ζωή, στο Μπέρκσιρ και το Σάρεϊ όπου ο ποταμός Τάμεσης υπερχείλισε και στο Σόμερσετ, όπου ορισμένες περιοχές παραμένουν κάτω από τα νερά για διάστημα ενός μήνα και πλέον.

Χιλιάδες νοικοκυριά στην νότια Βρετανία έχουν πλημμυρίσει τις τελευταίες εβδομάδες και εκατοντάδες έχουν εκκενωθεί με τους μετεωρολόγους να μην έχουν προβλέψει βελτίωση των φαινομένων εδώ και πολλές εβδομάδες.

Naftemporiki.gr