Ο Κυπριακός Τύπος, 13 Φεβρουαρίου 2014

Η δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το κοινό ανακοινωθέν με το οποίο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, η πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις, και οι σχέσεις του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Πειστικές απαντήσεις στις παρερμηνείες του ανακοινωθέντος”, γράφει ότι απάντηση σημείο προς σημείο προς τους διαφωνούντες επί του κοινού ανακοινωθέντος, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, σημειώνοντας ότι πολλές από τις επικρίσεις που επαναλαμβάνονται δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος, αλλά ενδεχόμενα με πολιτικές επιλογές που δεν συμφωνούν με την επιδιωκόμενη μορφή λύσης. Γράφει, επίσης, ότι άναυδη έμεινε η κοινή γνώμη από τις αποκαλύψεις στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ότι η Cyta λεηλατήθηκε από τις αποφάσεις του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου της. Επίσης, γράφει ότι κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους από τη Δευτέρα το σχέδιο αφυπηρέτησης στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Σε τροχιά ρήξης και στην οικονομία”, γράφει ότι διευρύνεται η ρήξη στις σχέσεις της συγκυβέρνησης, με το ΔΗΚΟ να επεκτείνει την αντιπολίτευση κατά του Προέδρου Αναστασιάδη και στα θέματα της οικονομίας. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε ξεκάθαρη παραδοχή για την ύπαρξη ουσιαστικών ασαφειών στο κοινό ανακοινωθέν, επί τη βάσει του οποίου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη της εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία είπε ότι είναι δύσκολο να βρεθεί το €1,4 δισ. με άλλο τρόπο, ώστε να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, μέσα από τις οποίες υπάρχουν πολλά άλλα ωφελήματα που είναι σημαντικά για την κυπριακή οικονομία.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Άρχισε μάχη ερμηνειών”, γράφει ότι ένα 24ωρο μετά τη συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν, δίνονται σκληρές μάχες για την ερμηνεία των προνοιών του, και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε χθες το βράδυ τις δικές του ερμηνείες για το κείμενο, ενώ νωρίτερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου είχε προβεί σε αναλύσεις που παραπέμπουν σε δύο κράτη. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους. Επίσης, γράφει ότι ένας-ένας οι αστυνομικοί περνούν από εργομετρικά τεστ για να διαπιστωθεί η φυσική τους κατάσταση, μετά τα ανησυχητικά αποτελέσματα προκαταρκτικών ελέγχων, που έδειξαν πως η Αστυνομία πάσχει από παχυσαρκία.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Προκλητική η επιμονή των κυβερνώντων”, γράφει ότι εργατική έκρηξη προδιαγράφει η επιμονή της Κυβέρνησης να προωθήσει το νομοσχέδιο για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, το οποίο αφενός καταργεί την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, παραχωρώντας απόλυτη εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο να ιδιωτικοποιεί κατά βούληση και με διατάγματα ημικρατικούς οργανισμούς και κρατική περιουσία, και αφετέρου παραγνωρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γράφει, επίσης, ότι μέτρα που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχθηκε ότι ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου είναι ένας παράγοντας που έλκει το διεθνές ενδιαφέρον.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Σώθηκαν τα τρία αδιαίρετα”, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες το βράδυ ότι το κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό διαφυλάττει την Κυπριακή Δημοκρατία και προστατεύει τα τρία “αδιαίρετα”, δηλαδή κυριαρχία, ιθαγένεια και προσωπικότητα. Γράφει, επίσης, ότι συζητείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας, που θα επιτρέπει σε ζευγάρια να χρησιμοποιούν παρένθετες μητέρες για να τεκνοποιήσουν. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία γυναίκας που περπατά στην παραλία Μακένζυ στη Λάρνακα και γράφει ότι ο καιρός χθες στη Λάρνακα ήταν ηλιόλουστος, με θερμοκρασίες να φθάνουν τους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε άλλα μέρη της Ευρώπης επικρατούσε κακοκαιρία με σφοδρούς ανέμους και δυνατή βροχή.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Δεν υπάρχει λόγος συζήτησης, η κυριαρχία είναι ασφαλής”, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί λύση του Κυπριακού, και αντέκρουσε τις πολιτικές δυνάμεις που εξέφρασαν αντίθεση στο κείμενο και προέβαλαν τις δικές τους ερμηνείες. Γράφει, επίσης, ότι χθες κατήλθαν σε απεργία οι υπάλληλοι της Αρχής Ηλεκτρισμού και ότι το ίδιο θα πράξουν σήμερα και οι εργαζόμενοι στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών, για να διαμαρτυρηθούν για την προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών. Επίσης, γράφει ότι ψαράς από το Ελ Σαλβαδόρ, ο οποίος λέει ότι για πάνω από ένα χρόνο παρέπαιε στον Ειρηνικό Ωκεανό, επέστρεψε στη χώρα του, κλαίγοντας, ενώ δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν για να δουν τον διάσημο ναυαγό.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)