Κυπριακό: Τέλη Φεβρουαρίου σε Αθήνα και Άγκυρα οι διαπραγματευτές

Λευκωσία, Κύπρος
Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι επαφές του ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι στην Αθήνα.

Ο χρόνος των επισκέψεων καθορίστηκε στην πρώτη συνάντηση που είχαν οι δύο διαπραγματευτές την Παρασκευή, στο πλαίσιο του νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό. Η ακριβής ημερομηνία των επισκέψεων θα καθοριστεί σύντομα.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, στην πρώτη τους συνάντηση, μετά την συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου επί του κοινού ανακοινωθέντος, οι δύο διαπραγματευτές προχώρησαν σε ανταλλαγή απόψεων για διαδικαστικά θέματα.

Συγκεκριμένα συζητήθηκε η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών και η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί. Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντενχαϊμ.

Η επόμενη συνάντηση των κ. Μαυρογιάννη και Οζερσάι θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη.

Πιέσεις για χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου, η Τουρκία ζητεί να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, αίτημα το οποίο απορρίπτει η Λευκωσία.

Ειδικότερα, η Άγκυρα επιζητεί να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα ώστε να δημιουργηθεί ένα πιεστικό πλαίσιο ενώ εκ των πραγμάτων θα προκύψει και η ανάγκη μεσολάβησης ή και επιδιαιτησίας.

Ωστόσο, το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο συμφώνησαν ο πρόεδρος της Κύπρου και ο τουρκοκύπριος ηγέτης αποκλείει το ενδεχόμενο επιδιαιτησίας.

Newsroom ΔΟΛ