Λαυρεντιάδης: Εγγύηση-μαμούθ 100 εκατ. ευρώ προτείνει ο εισαγγελέας

Αθήνα
Την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για την υπόθεση της Proton Bank με εγγύηση-μαμούθ ύψους 100 εκατ. ευρώ εισηγείται προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Καψιμάλης εν όψει της λήξης της 18μηνης προφυλάκισης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος ζητά την παραπομπή του επιχειρηματία για τα αποκαλούμενα θαλασσοδάνεια ύψους 701 εκατ. ευρώ, προτείνει την αποφυλάκισή του με την εγγύηση των 100 εκατ. ευρώ με μη δεσμευμένα χρήματα υπό την προϋπόθεση τα χρήματα αυτά να μην προέρχονται από δεσμευμένους λογαριασμούς του επιχειρηματία.

Ζητά επίσης τους επιπλέον περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της απαγόρευσης απομάκρυνσης από το Νομό Αττικής, της υποχρεωτικής παράδοσης διαβατηρίου, της υποχρεωτικής διαμονής στην οικία που έχει δηλώσει και, τέλος, της απαγόρευσης επιβίβασης σε πλωτά και εναέρια μέσα.

Ο κ. Καψιμάλης εισηγείται, ακόμα, την αποφυλάκιση με εγγύηση 200.000 ευρώ για τον καθένα από τα τρία πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Proton Bank πρόκειται για τους Αντ.Αθανάσογλου, Τρύφωνα Κολίντζα και Δημήτρη Σαρμαντή.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο κ. Αθανάσογλου μπορεί να αποδεσμεύσει υπέρ του Δημοσίου 300.000 ευρώ από δεσμευμένο λογαριασμό του, προκειμένου να εξοφλήσει ισόποσους φόρους προς το ελληνικό Δημόσιο.

Με την πρότασή του ο εισαγγελέας εισηγείται προς το δικαστικό συμβούλιο του εφετείου την παραπομπή 29 από τους 48 κατηγορούμενους που περιλαμβάνονται στην υπόθεση αυτή και την απαλλαγή των άλλων 19 κατηγορουμένων.

Οι κατηγορίες που ανά περίπτωση αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι αφορούν τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της απιστίας, της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας, της απάτης και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Να σημειωθεί ότι το όριο της 18μηνης προσωρινής κράτησης για όσους εκ των κατηγορουμένων παραμένουν στη φυλακή λήγει σε περίπου τρεις με τέσσερις μήνες.

Newsroom ΔΟΛ