Μοναδικού πλούτου έκθεση κοσμημάτων στην Τεχνόπολη θα θαμπώσει την Αθήνα [εικόνες]

Μade in Greece: Ναι, σίγουρα αυτή είναι μια διευκρίνηση, μία δήλωση καταγωγής με όλες τις ιστορικές φορτίσεις που υπογραμμίζει τη δυναμική και την αισθητική ταυτότητα των κοσμημάτων Ελλήνων δημιουργών που θα φιλοξενηθούν στην πρώτη ομαδική έκθεση ελληνικού εικαστικού κοσμήματος , στην Τεχνόπολη από το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου. Από δημιουργίες σημαντικών καλλιτεχνών μέχρι μοναδικά αντίγραφα κοσμημάτων από Μουσεία αλλά και κοσμήματα που σχεδιάστηκαν για παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μια συναρπαστική αφήγηση θα ξεδιπλωθεί για πρώτη φορά με τέτοια σύνδεση και ιστό μπροστά στα μάτια μας.

(αντίγραφο από το Βυζαντινό Μουσείο)

Η έκθεση «Α jewel made in Greece» ξεκίνησε και υλοποιήθηκε ως ιδέα της εικαστικής σχεδιάστριας Μαίρης Σαμόλη με την επιμέλεια της γνωστής ιστορικού τέχνης Ιριδας Κρητικού. Η έκθεση αυτή αποτελεί πραγματικό σταυροδρόμι της φημισμένης παγκοσμίως τέχνης των ελληνικών κοσμημάτων από την αρχαιότητα, μέχρι τις σημερινές εφαρμογές και προτάσεις. Ο σύγχρονος τρόπος έκφρασης που συνομιλεί με τον αρχαίο και γεννάει μοναδικές δημιουργίες, μακριά από πανομοιότυπες λύσεις και ευκολίες.
Το κόσμημα αποτελεί εφαρμοσμένη τέχνη και σε αυτή την έκθεση ου αρχίζει στις 22 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στην 1η Μαρτίου θα έχει το κοινό την ευκαιρία να το διαπιστώσει.. Σκοπός της έκθεσης είναι να επιδιώξει τη δημιουργία μιας ευέλικτης και καλαίσθητης πλατφόρμας που θα φιλοξενήσει 26 σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες που εκπροσωπούν το Εικαστικό Κόσμημα, αλλά και πολύ σημαντικούς δημιουργούς που υπήρξαν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη και εξαγωγή του Ελληνικού Κοσμήματος, σε μία χρονική στιγμή που ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί το μέγιστο εφόδιό μας για την εξωστρέφεια της χώρας μας.
Στην παρουσίαση – αποτύπωση αυτής της «στιγμής» του ελληνικού κοσμήματος, είναι απαραίτητη η αναφορά και στην ιστορία του και για το λόγο αυτό η Ιρις Κρητικού φρόντισε να παρουσιάζονται και αντιπροσωπευτικά κοσμήματα – αντίγραφα μουσείων. Συγκεκριμένα θα φιλοξενηθούν αντίγραφα από τα εξής μουσεία: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

(κόσμημα από τον οίκο Φανουράκη)

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών και του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, με κύριο ζητούμενο να εξαχθεί σε άλλες χώρες του κόσμου. Συμμετέχουν τιμητικά με κοσμήματα δημιουργημένα τις δεκαετίες 1970 έως 1990 οι Οίκοι Βερυκοκάκης, Βουράκης, Ζολώτας, Κατραμόπουλος, Λαλαούνης, Φανουράκης, και η Εθνική Λυρική Σκηνή με κοσμήματα από την παράσταση FEDORA του Ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ και από την παράσταση TOSCA του Σκηνογράφου Νίκου Πετρόπουλου. Τιμητικά επίσης συμμετέχουν: το ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ με κοσμήματα- έργα του Γλύπτη και η Μέδουσα Aίθουσα Τέχνης – Μαρία Δημητριάδη με κοσμήματα εικαστικών από την συλλογή της Μαρίας Δημητριάδη. Επίσης θα παρουσιαστεί μία συλλογή κοσμημάτων υπογεγραμμένων από τη Μαρουλίνα.

(κόσμημα του εικαστικού Μάριου Βουτσινά)

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Αναστασοπούλου Μυρτώ, Βουτσινάς Μάριος, Δασκαλάκη Ελένη, Ζαχαριάδης Μάξιμος, Ζούλοβιτς Μάγια, Ιωαννίδη Κατερίνα, Καζιάλε Σταυρούλα, Κανάκης Σπύρος, Κανδαράκη Αναστασία, Καραγεώργη Τίνα, Καρακαλπάκη Χριστίνα, Κάτσαρη Ραλλού, Κλειτσιώτης Απόστολος, Λορεντζάτου Πιερρέττα, Μακρή Ιλεάνα, Μάστορη Μαρία, Μπουκογιάννη Ντόλυ, Michael Pelamidis, Πετζετάκη Μαρία, Πετρίδη Μαριάννα, Πετσάλη Αμαλία, Σαμόλη Μαίρη, Σαπουνά – Έλλις Πoλίνα, Σούμπλη Χριστίνα, Φραγκάκη Λιλή.

(κόσμημα από το Μουσείο Ηλία Λαλούνη)

Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάστηκε και εκδόθηκε λεύκωμα με φωτογραφίες και κείμενα που περιλαμβάνει αναλυτικά την ιστορική αναδρομή καθώς και τις 26 συμμετοχές των καλλιτεχνών.

(τιάρα του Νίκου Πετρόπουλου από την παράσταση Τόσκα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)

(δημιουργία της Κατερίνας Ιωαννίδη)

(κόσμημα του Μιχάλη Πελαμίδη)

Πηγή: iefimerida.gr