Η χιονοθύελλα της Αμερικής μέσα από τα μάτια ελληνοαμερικανών

Ένας ένθερμος φίλος του “Panhellenic Post”, ο Νίκος Αποστολόπουλος και μία αναγνώστρια του “NewsIt” που ζουν στην Βόρεια Καρολίνα, δίνουν τη δική τους μαρτυρία για την πρωτοφανή κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες μέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ο Νίκος Αποστολόπουλος, μιλώντας τηλεφωνικά στην εφημερίδα μας, είπε ότι όσα χρόνια ζει στην περιοχή “δεν θυμάμαι τόσο πολύ χιόνι”. Πρόσθεσε δε πως “Τρεις μέρες τώρα περιμένω να καθαρίσουν τον πλαϊνό δρόμο για να μπορέσω να κινήσω το αυτοκίνητο”.
Ο κ. Αποστολόπουλος, όπως και πολλοί Έλληνοαμερικανοί, παρέμειναν εγκλωβισμένοι την Παρασκευή στα σπίτια τους καθώς η κυκλοφορία στους παγωμένους δρόμους είναι σχεδόν αδύνατη. Αυτό παρά και το γεγονός ότι στις Πολιτείες της Αμερικής, αμέσως μόλις πέσει χιόνι, δύο πράγματα συμβαίνουν: Οι πολίτες καθαρίζουν το πεζοδρόμιο μπροστά από τα σπίτι τους. Και ο δήμος “ελευθερώνει” τις λεωφόρους (avenue). Τους κάθετους στις λεωφόρους δρόμους, τις οδούς (street) τις διανοίγουν, συνήθως, με αρκετή καθυστέρηση. Βέβαια όταν το χιόνι είναι τόσο πολύ ο καθαρισμός ακόμη και των λεωφόρων και σχετικός είναι και πολύ αργοπορεί. Οπότε και τα παράπονα των πολιτών βγαίνουν στο προσκήνιο.

Αυτό παρά και το ότι είναι αυτονόητο πως μετά από μία χιονοθύελλα η αποκατάσταση είτε του οδικού δικτύου είτε του ηλεκτρικού ρεύματος (όπου έχει ενδεχομένως υποστεί ζημιές το δίκτυο)  είναι υπόθεση  δυσχερής και χρονοβόρος.

Η αναγνώστρια του NewsIt.gr, η Βίκυ Σαραντοπούλου, έστειλε στην ηλεκτρονική εφημερίδα φωτογραφίες πό την περιοχή της Βόρειας Καρολίνας, και που δείχνουν το λευκό χαλί με το οποίο έχει σκεπαστεί όλη η πολιτεία. “Δανειζόμαστε” από την συνάδελφο τις φωτογραφίες αυτές.

Στο μεταξύ,όπως γράφει το Newpost.gr σε κείμενο επιμέλειας Παναγιώτη Βελισσάρη – Λυμπερίδη, τα προβλήματα παραμένουν καθώς και τις νέες χιονοπτώσεις να βρίσκονται… καθ’ οδόν. Δρόμοι παρέλυσαν, σπίτια έμειναν δίχως ηλεκτρικό και αεροπλάνα παρέμειναν καθηλωμένα, με τις ανατολικές πολιτείες να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Η Ουάσινγκτον, η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη και άλλες μεγάλες πόλεις αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, ενώ από εξαιτίας των παγωμένων δρόμων προκλήθηκαν αυτοκινητιστικά δυστυχήματα αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 22 νεκρούς.

Την ίδια ώρα, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μια έγκυος γυναίκα παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από εκχιονιστικό μηχάνημα, καθώς ο οδηγός του δεν την είδε από το χιόνι. Το παιδί της γυναίκας, που ήταν στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, γεννήθηκε με καισαρική και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Μέσα Ενημέρωσης στις ΗΠΑ κάνουν λόγο για εκτεταμένα μπλακ άουτ, με αποτέλεσμα να μείνουν περισσότερα από 550.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, κυρίως στη Τζόρτζια και στη Νότια Καρολίνα. Περισσότερες από 7.100 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες από ή προς τις ΗΠΑ, όταν, για παράδειγμα, στο διεθνές αεροδρόμιο Ουάσιγκτον – Ντάλες το ύψος του χιονιού έφθασε τα 35 εκατοστά. Ο ιστότοπος FlightAware.com κατέγραψε ότι σήμερα (χθες) ματαιώθηκαν 1.200 και πλέον πτήσεις, ενώ 3.400 πτήσεις καθυστέρησαν.  
Οι σφοδρές χιονοπτώσεις παρέλυσαν την Παρασκευή την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, καθώς η κυκλοφορία ήταν εξαιρετικά δύσκολη αφού το χιόνι έφτασε σε ύψος περίπου 40 εκατοστών. Σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα παρέμειναν στην πλειονότητά τους κλειστά. Τα λεωφορεία δεν κυκλοφόρησαν. Στη Νέα Υόρκη, η απόφαση του νέου δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάζιο να μην κλείσει τα δημόσια σχολεία της πόλης αντιθέτως προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις. Οι New York Times έγραψαν ότι μόνο ένα 45% των μαθητών κατάφερε να φθάσει στο σχολείο του χθες. Οι υπεύθυνοι στα καθολικά σχολεία της πόλης είχαν λάβει την απόφαση να παραμείνουν κλειστά. Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει με ειρωνικό τόνο ότι να ασκεί κανείς κριτική για τους χειρισμούς των κρίσεων που προκάλεσαν οι πρόσφατες χειμερινές καταιγίδες αποτελεί «το νέο χειμερινό άθλημα που βρίσκεται στη μόδα» στην αμερικανική μεγαλούπολη. Στο μεταξύ, παρότι ο καιρός βελτιώθηκε στα ανατολικά της χώρας την Παρασκευή, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεψε ότι αυτή η βελτίωση δεν θα είναι παρά πρόσκαιρη, αφού αναμένονται νέες χιονοπτώσεις σήμερα Σάββατο. «Έπειτα από αυτό το σύστημα άλλο ένα (…) θα φθάσει από τα Απαλάχια Όρη έως τη Νέα Αγγλία» σημείωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Εξήγησε όμως ότι η ποσότητα χιονιού που θα πέσει θα είναι «σημαντικά μικρότερη από εκείνη (που έπεσε) χθες και προχθές».
 

 

 

 

 

 

Οι τελευταίες έξι φωτογραφίες είναι από τη Βόρεια Κορολίνα, της Βίκυ Σαραντοπούλου και δημοσιεύονται στο NewsIt.gr.