Ο κυπριακός Τύπος, 17 Φεβρουαρίου 2014

Η ολοκλήρωση της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αγία Έδρα, η εμπλοκή των Αμερικανών στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και η ενδεχόμενη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στο νησί, η έναρξη της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις και τα μηνύματα που έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ από το βήμα του προγραμματικού συνεδρίου του ΑΚΕΛ, που ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η “Αλήθεια”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Να γίνουμε μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης”, γράφει ότι, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Βατικανό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αμερικανική διπλωματία έχει εμπλακεί ενεργά στη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και δεν θα πρέπει να αποκλείεται μια επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Λευκωσία. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου προέβη σε μια “ενωτική παρέμβαση” χθες, λέγοντας ότι “τα οράματα δεν έχουν δεξιό, αριστερό ή κεντρώο χρώμα”.

“Η Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Μάχη τροπολογιών για ημικρατικούς”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι καθοριστική για το μέλλον των τριών ημικρατικών οργανισμών κρίνεται η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, όπου εμπλεκόμενοι αλλά και τα πολιτικά κόμματα αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη για να περάσουν τις απόψεις τους. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Βατικανό και σχολιάζει ότι “αποδέχθηκε τον ισχυρισμό του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος συνήθιζε να αιτιάται τον εθνικισμό και το σοβινισμό για τα δεινά της Κύπρου”. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σκέφτεται να υποβάλει υποψηφιότητα Ευρωβουλευτή στην Κύπρο.

Κάτω από τον τίτλο “Θέλουν διαδικασίες εξπρές”, “Ο Φιλελεύθερος”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι ΗΠΑ και Τουρκία δεν αποκλείουν η διαδικασία που έχει ξεκινήσει στο Κυπριακό να ολοκληρωθεί τους επόμενους τρεις με πέντε μήνες, αν και το σενάριο αυτό, όπως εκτιμά η Λευκωσία, είναι επί του παρόντος ανέφικτο. Αλλού ο “Φ” γράφει ότι από τις συμπληγάδες των λεπτών κομματικών ισορροπιών περνά από σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο περί αποκρατικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, υπό το βάρος των συνδικαλιστικών αντιδράσεων και τις αντίθετες φωνές της αντιπολίτευσης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Κυβέρνηση πήρε την πολιτική απόφαση και προχωρεί με την εγκατάσταση καμερών για σκοπούς ελέγχου της τροχαίας στους δρόμους, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πέμπτο εγχείρημα για εγκατάσταση συστήματος φωτοεπισήμανσης.

Η “Χαραυγή” στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο “Ύψιστη προτεραιότητα η σωστή λύση” και γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, από το βήμα του Προγραμματικού Συνεδρίου του κόμματος, που ολοκληρώθηκε χθες στη Λευκωσία, διαμήνυσε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχθεί η ε/κ πλευρά να συρθεί σε θέσεις, ο οποίες αντιστρατεύονται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Αλλού γράφει ότι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Cyta με ανοικτή επιστολή προς την κοινωνία εξηγούν ότι ο αγώνας τους κατά των αποκρατικοποιήσεων εντάσσεται σε έναν ευρύτερο αγώνα του κυπριακού λαού για προστασία των κατακτήσεων και των δικαίων του από τις αλλότριες επιβουλές. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αξίζει μιας ισχυρής πολιτικής στήριξης από τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Αμερικάνικο εξπρές”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα προσβλέπουν στην επιτάχυνση της δυναμικής ειρήνης με την ελπίδα ότι μια διευθέτηση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί σε περίοδο μεταξύ τριών και έξι μηνών. Αλλού γράφει ότι ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ΕΝΙ θα επισπεύσει τις ερευνητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς έχει ενθαρρυνθεί περαιτέρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τραπεζίτες από την Κύπρο και τον Λίβανο δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να εξερευνήσουν τρόπους ενίσχυσης των χρηματοοικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, περιλαμβανομένου του εμπορίου.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΑΓ)