Οι επιστολές Νικολαϊδη

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι επιστολές του Συντονιστή Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κ. Νικηφόρου Νικολαΐδη προς το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και τους νομικούς συμβούλους του θεσμού, μέρος των οποίων δημοσίευσε η ΡΗΡ, είναι αποκαλυπτικές.

  1. Γράφτηκαν σε χρόνο που το ΣΑΕ ήταν ακόμη ενεργό και σκοπό είχαν να προλάβουν δυσάρεστες εξελίξεις. Αυτό ασχέτως του γεγονότος ότι αποτέλεσαν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
  2. Μιλούσαν για την ουσία του θέματος, που αφορούσε την οικονομική διαχείριση (απολογισμούς). Επίσης, για τους απλήρωτους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των διοικητικών υπαλλήλων των Γραφείων ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη.
  3. Έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου. Ζητούσαν, ουσιαστικά, από τον Πρόεδρο του ΣΑΕ να παίξει το ρόλο για τον οποίο τον είχαν εκλέξει, το Δεκέμβρη του 2006, οι ομογενείς. Του συντονιστή του έργου του ΣΑΕ.
  4. Την ίδια ώρα, οι επιστολές αυτές αφαιρούσαν το δικαίωμα από τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ να ισχυρίζονται πως «δεν ήξεραν». Όλοι ήξεραν τι ακριβώς συνέβαινε. Ότι, δηλαδή, καθυστερούσε να αποδοθεί απολογισμός, που σημαίνει, να δοθούν όλα τα ποσά που εκταμιεύτηκαν και τα παραστατικά τους.
  5. Όλοι, επομένως,  όφειλαν να ενεργήσουν με τρόπο που και τα συμφέροντα του ΣΑΕ να προστατεύονται και το ελληνικό δημόσιο χρήμα να αποδεικνύεται που ξοδεύονταν.
  6. Ο ίδιος ο κ. Νικολαϊδης προσπάθησε με τις επιστολές.
  7. Σ΄αυτές αναφέρονται και κάποιες παρεμβάσεις της Γραμματέως Όλγας Σαραντοπούλου. Το ζήτημα είναι οι υπόλοιποι τι έκαναν. Η ομογένεια δικαιούται να μάθει.

Αυτό δεν αναφέρεται στις επιστολές Νικολαΐδη, αλλά έχει την αξία του: Εάν το ΣΑΕ αφεθεί σήμερα να περάσει στις καλένδες, ούτε σε 200 χρόνια δεν θα στήσουμε άλλο.

Η ομογένεια έχει δυνατότες να αυτο-οργανωθεί.  Δύσκολα πολύ, όμως, θα αυτο-χρηματοδοτηθεί. Το Ελληνικό Κράτος πρέπει να έχει το ρόλο του συντονιστή. Πρέπει, επομένως, να αναλάβει και μέρος των δαπανών.