ΕΕ: Αποφασίζουν κυρώσεις στην Ουκρανία

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ουκρανών αξιωματούχων για τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Κίεβο και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

Ο Πιοτρ Σεραφίν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μετά τις τηλεφωνικές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ για το θέμα της Ουκρανίας με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών.

“Τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών δικαιολογούν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων. Υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων με όλους (τους ηγέτες) με τους οποίους μίλησε ο πρωθυπουργός Τουσκ”, είπε ο Σεραφίν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας θα βρίσκονται το πρωί της Πέμπτης στο Κίεβο προκειμένου να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση πριν από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ουκρανίας.

“Μαζί με τους ομολόγους μου της Πολωνίας και της Γερμανίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αποφασίσαμε να πάμε στο Κίεβο αύριο το πρωί (…) για να συγκεντρώσουμε τις τελευταίες πληροφορίες πριν από τη σύνοδο των Βρυξελλών”, είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Δείτε live εικόνα από το ουκρανικό κανάλι Espreso TV

Ο τελευταίος είπε ότι η Ουάσινγκτον συζητά με τους εταίρους της την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στο Κίεβο, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.

“Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς έχει την ευκαιρία να επιλέξει. Να επιλέξει αν θα προστατεύσει τον λαό που υπηρετεί και να διαλέξει είτε το συμβιβασμό και το διάλογο είτε τη βία και την καταστροφή”, συνέχισε.

“Συζητάμε για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων ή για άλλα μέτρα με τους φίλους μας στην Ευρώπη και αλλού ούτως ώστε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για έναν συμβιβασμό”, πρόσθεσε.

“Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης” στην Ουκρανία, σημείωσε ο Φαμπιούς. “Όλοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν ειρηνικά για να επαναρχίσει ο διάλογος”, πρόσθεσε.

Μέρκελ- Ολάντ

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ καταδίκασαν τις “απαράδεκτες, αχαρακτήριστες πράξεις” στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπεύθυνοι θα “τιμωρηθούν”.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ανέφερε στον λογαριασμό του στο twitter ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να “λογοδοτήσει για την απαράδεκτη βία εναντίον των διαδηλωτών στο Κίεβο”.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στις Βρυξέλλες σε μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια της οποία αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην κυβέρνηση του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

NOOZ.